Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander

Kiuruvesi-lehden kesälehdessä: Koivujärven terassi elää!

Koivujärven rantaterassi on legendaarinen paikka Kiuruvedellä. Baari Kiurujärven parhaan järven rannalla ja ympärillä leppoisat koivujärviset.
Koivujärvi ry:n tuore puheenjohtaja, mökkiläinen Anniina Siponen sanoo, että Koivujärvellä parasta ovat koivujärviset.
– Koivujärvinen on välitön. Emme tunne täällä titteleitä. Täällä ei ole johtajia, ei duunareita, kaikki ihmiset ovat samalla viivalla. Kukaan ei katso kieroon. Vain sillä on väliä, miten kohtelet toista, Siponen kuvailee.
Siponen puhuu totta. Koivujärvellä on oma tunnelmansa, sekaan on vieraankin helppo soljahtaa.
Anniina Siponen on kaikin puolin aktiivinen koivujärvinen. Hän on kunnostanut yhdessä kolmen muun naisen kanssa Esa Saastamoisen rantaterassia. Viime kesänä terassille tehtiin viihtyisä loossi, jossa on kirjasto. Kirjastosta kuka tahansa voi hakea lukemista. Naiset maalasivat terassille myös värikkäät matot.
– Kaikki on tehty talkoilla, Esa on kustantanut tarvikkeet ja antanut meille täyden taiteellisen vapauden.
Tänä kesänä naiset aikovat kunnostaa terassin naisten vessan sellaiseksi, että siellä tietää vajuttavansa Koivujärvellä.
– Naiset tarvitsevat ympärilleen kauneutta, sanoo Miisa Kivinen.
Naisten suunnitelmissa on niin ikään vähentää muovijätettä ja ideana on, että jokainen kanta-asiakas toisi terassille oman oluttuoppinsa, jota säilytetään terassilla.
Koivujärvi ry on tehnyt keväällä lisää laituripaikkoja terassin edustalle. Nyt jatkettuun laituriin mahtuu kaksi saunalauttaa ja parikymmentä venettä. Laituripaikoista veneilijät maksavat vuokraa yhdistykselle. Laiturissa on myös kaksi vieraspaikkaa. Laiturin laajennusta ja ruoppausta oli tekemässä kymmenkunta miestä talkoilla kahtena viikonloppuna.
Koivujärvi ry suunnittelee tälle kesälle Mahtihauki-uistelua, tapahtumasta ei ole päätöstä, rantakalailta sen sijaan on ohjelmassa.
Vuoden 2020 aikana on tarkoitus niin ikään saattaa Havukka-saaren kunnostusprojekti loppuun. Aikeissa on rakentaa kallioiden kupeeseen pylväiden päälle pieni laituri ja mahdollisesti rappusia.
Koivujärvi ry on vastannut liki 20 kiinteistön jätehuollon organisoinnista. Yhdistyson halukas järjestämään jätehuoltoa jatkossakin.
Koivujärvi ry on muuten Kiuruveden vanhimpia yhdistyksiä, se on perustettu 1932 Jänteen alajaostoksi. Vuonna 2022 on 90-vuotisjuhlat.

Luonto ruokkii

Annina Siponen on koko ikänsä kulkenut mökkiläisenä Koivujärvellä, hänen juurensa ovat Kalliokylässä (ukki) ja Koivujärvellä (mummu lähtöisin). Nykyisin hän asuu Kuopiossa. Anniinan ukki Olavi Siponen on rakentanut mökin Vattusaareen, terassin vastapäätä, 60 vuotta sitten. Anniinalla se on ollut alle 10 vuotta. Sitä ennen hänen vanhemmillaan.
– Kesämökki on elämäni suurimpia asioita oman lapseni ja lastenlasteni lisäksi. Myös tyttärelläni Hennillä on mökki Hämeen saaressa.
Anniina Siponen sanoo, että kaikki mitä hän koki ukkinsa Koivujärven mökillä lapsena, on edelleen paikallaan. Mikään ei ole hävinnyt. – Täällä eivät lapset tarvitse leluja, luonto ruokkii ihmisen mielikuvitusta ja ajattelua.
Siponen saattaa käydä Koivujärvellä päiväseltään Kuopiosta. “Kiuruvedeltä on pitkä matka Kuopioon, mutta Kuopiosta lyhyt matka tänne Koivujärvelle”.