Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Anu Laitinen

Kaasona juhannushäissä

Sanna-Leena Tikkanen aloittaa Juhannuksen vieton ystävänsä häistä. Kaason tehtäviä hän hoitaa yhdessä morsiamen toisen ystävättären kanssa. Häitä vieteään Kiurujärven upeissa maisemissa. Jos säätiedotukseen on uskominen, niin juhlaväkeä hellitään aurinkoisella ja lämpimällä kelillä.

Moni suuntaa juhannuksen viettoon kepein mielin. Se on usealle yksi kesän kohokohdista. Juhannuksen viettoa symboloivat juhannusvasta, mökillä olo, rantasauna, yhdessäolo sekä hyvä ruoka. Kiuruvesi-lehden facebook sivuilla kysyimme kuinka ihmiset viettävät juhannusta ja vastauksista nousivat esille yhdessäolo läheisten tai ystävien kanssa.
Sanna-Leena Tikkasella on erityinen syy pitää juhannuksesta. Tänä kesänä hän on toista kertaa juhannushäissä kaasona. Kesän alku on vierähtänyt hääteeman parissa.
– Olen niin valtavan iloinen, kun saan olla kaasona ystävälleni. Viime viikonloppuna vietimme polttareita ja juhannusaattona on vuorossa vihkiminen.
Kulunut kevät on luonut omat rajoitteensa juhlien järjestämiseen. Tulevien juhannushäidenkin vieraslista on jouduttu pitämään 50 hengessä pandemiarajoitusten vuoksi. Virallinen juhlatilaisuuskaan ei kestä pitkälle yöhön, vaan vieraiden on siirryttävä juhlien ”jatkoille” jo alkuillasta, johtuen ravintoloita koskevista aukiolosäädöksistä.
– Meidänkin perheestä vain minä osallistun häihin, koska muuten meitäkin olisi jo viisi ja vierasmäärä on todella tiukka, Tikkanen kertoo.
– Muu perhe suuntaa juhannusaatoksi mökille ja itse menen sinne juhannuspäivänä.
Juhannus ei ole nykypäivänä enää niin suosittu häidenviettoajankohta, sillä moni haluaa vetäytyä mökille juhlistamaan keskikesää.
– Tälle parille tämän kesän Juhannus on varmasti kesän kohokohta, Tikkanen kertoo.

Hääpuku uusiokäyttöön

Omia häitään Tikkanen tanssi kymmenisen vuotta sitten. Häät olivat heinäkuussa ja aurinkoinen keli kruunasi juhlien viettoa.
– Voi että, joko siitä on kymmenen vuotta, Tikkanen naurahtaa.
Juhannushäissä on Tikkasen mukaan tietynlaista nostalgiaa. Suurempi merkitys hänelle on sillä, että saa toimia ystävänsä kaasona.
– Herkkiäkin hetkiä on jo koettu. Ystäväni kävi sovittamassa minun hääpukua, niin se herkisti.
Ajatus lainata Tikkasen hääpukua lähti ihan vitsistä.
– Morsiamella oli hieman stressiä, että mistä hän löytää sopivan hääpuvun. Kerroin, että onhan se minun puku kotona kaapissa ja sitä voisi sovittaa. Ystäväni muisti puvun minun omista häistä ja halusi kokeilla sitä.
Kokeilun jälkeen morsian oli tykästynyt pukuun ja nyt se odottaa perjantain juhlia.
Puvun lainaamisella ystävälleen on valtava merkitys Tikkaselle.
– On ne häät aivan ihana naisten juttu. Kaikki se tälläytyminen ja tietynlainen jännitys, Tikkanen huokaa innoissaan.

Juhannusaaton koittaessa

Perjantaina on luvassa aikainen herätys niin morsiamelle kuin kaasoillekin. Aamuun on varattu morsiamen juhlakampauksen ja -meikin laitto sekä puvun päälle laitto.
– Itse laittaudun jo ennen kotoa lähtöä, jotta voimme keskittyä morsiamen kaunistautumiseen.
Vihkiminen tapahtuu Kiuruveden kauniissa kirkossa ja sieltä juhlaväki siirtyy vastarannalle Siniseen Helmeen.
– Juhlien jälkeen hääseurueelle on varattu mökki, jonne siirrymme illaksi. Siellä on sitten saunomismahdollisuus sekä vaapaamuotoista oleskelua

Sauna, vihta ja grillaus

Juhannuksen tunnusmerkkeihin kuuluvat ehdottomasti tuore vihta, sauna sekä grillaus. Kaikki eivät kuitenkaan vietä juhannustaan mökkeillen, vaan osa puurtaa pitkää päivää työtehtävissä. Osalle juhannusviikonloppu ei tee eroa muihin kesäviikonloppuihin.
– Minulle juhannukseen ehdottomasti kuuluvat saunominen ja tuore koivuvihta. Se tuoksu on niin hurmaava. Lisäksi yhdessäolo perheen kanssa mökillä tai jomman kumman vanhempien luona sekä grillaus. Isäntä itse tekee lihoille marinadin ja grillilihan kylkeen tulee uusia pottuja sekä erilaisia salaatteja, Tikkanen kertoo.