Vieraskynä (muokattu 20.1. 18:03) Kiuruvesilehti

Mitä ystävyys vaatii?

VIIME keväänä ystävyyssuhteet joutuivat koetukselle, kun koulut siirtyivät etäopetukseen. Yli kahden kuukauden ajan pidettiin yhteyttä netin välityksellä tai muulla poikkeuksellisella tavalla. Vaikka sosiaalinen media ja videopuhelut mahdollistivat helpon ja turvallisen kommunikoinnin ystävien kanssa, ei se korvannut kasvotusten juttelua.

Kun toukokuussa näimme ensimmäistä kertaa pitkään aikaan ystävieni kanssa, oli ilo ylimmillään. Olihan viime näkemästä ollut kuitenkin pari kuukautta aikaa, joka on paljon verrattuna siihen, että normaalisti näkisimme lähes päivittäin. Onneksi nyt kesälomalla on aikaa paikata viime kevään jättämiä aukkoja. Tarkoituksena on tehdä aivan tavallisia juttuja; hypätä järveen, katsella auringonlaskua ja nauraa vatsat kippurassa.

Kuitenkin vielä joidenkin ystävien kanssa netin välityksellä jutteleminen jatkuu, sillä ulkomailla asuvien ystävien näkeminen on tällä hetkellä vaikeampaa. Kun viime kesänä ystävystyin muutaman eurooppalaisen nuoren kanssa Italiassa nuorisovaihtoleirillä, en osannut arvata yhteydenpidon olevan näin haastavaa. Ensimmäiset pari kuukautta sujuivat helposti, sillä juttelimme päivittäin. Kuitenkin nyt vuosi tapaamisen jälkeen keskustelu ei ole läheskään enää niin vilkasta. Kun jokainen elää aivan omanlaisessaan kuplassa, ei tule enää pidettyä samalla tavalla yhtä, kuin silloin, kun olimme vain keskenämme kokonaiset kolme viikkoa.

Ystävyyttä ei saisi siis koskaan pitää itsestäänselvyytenä. Vaikka ystäviä oltaisiin oltu useiden vuosien ajan, tarvitaan toimintaa kummaltakin osapuolelta. Jos vain toinen pitää yhteyttä, ja ehdottaa tapaamisia, voi siitä tulla ajan mittaan raskasta. Lisäksi liian harvoin tulee kysyttyä aidosti, mitä toiselle kuuluu. Tällaiset aivan pienet eleet ovat kuitenkin niitä asioita, jotka pitävät ystävyyttä yllä.

Vuoden päästä meidän ikäluokkamme edessä on näytön paikka, sillä valmistumisen jälkeen jokainen suuntaan eri puolille Suomea, kenties jopa eri puolille maailmaa. Silloin yhteydenpito ystäviin korostuu, kun näkeminen saattaa muuten jäädä vähäiseksi. Jos tahtoa on tarpeeksi kummaltakin osapuolelta, ystävyys säilyy, vaikka kasvotusten ei nähtäisikään kovin usein. Ainakin itse toivon, ja aion tehdä parhaani sen eteen, että vielä vuosienkin päästä voisimme muistella samalla kaveriporukalla näitä hetkiä, joita nyt elämme.

Lopuksi haluaisin vielä toivottaa yhdelle parhaista ystävistäni ihanaa syntymäpäivää! Ystävyytemme on vasta aivan alussa, ja paljon ihania hetkiä on vasta edessäpäin.