Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Anu Laitinen

Rippileirit voi pitää erityisjärjestelyin

Kiuruveden seurakunta sai luvan järjestää rippikoululeirit tänä kesänä. Heinäkuun aikana leirejä järjestetään kolme. Päivärippikoulutoiminta pidetään seurakuntatalossa. Ensimmäinen leiri alkaa jo kesäkuun puolella. Konfirmaatiot pidetään elokuussa. Rippikoululaisia Kiuruvedellä on 95, mutta heistä neljä käy rippikoulunsa muualla.
– Ensin näytti siltä, että koko kesän leirit joudutaan perumaan, mutta epidemiatilanteen laannuttua saimme luvan toteuttaa rippileirit erityisehdoin, seurakuntapastori Pasi Hyytiäinen kertoo.
Kirkon ja piispojen tahoilta seurakunta on saanut omat ohjeistukset siitä, miten leirit voidaan toteuttaa ja lisäksi seurakunnat ovat tehneet riskikartoitukset leirejä varten.
– Tilanne on muuttunut moneen kertaan. Viime viikolla pidimme työterveyshuollon kanssa palaverin Hyvölänniemessä ja he hyväksyivät leirisuunnitelmamme sekä riskikartoituksen. Pointtina on se, että pyrimme pitämään leirin mahdollisimman turvallisesti, Hyytiäinen kertoo.
Käytännössä leireillä tullaan noudattamaan tehostettua käsihygieniaa. Desinfiointipulloja on sijoitettu useisiin paikkoihin. Käsihygienian noudattamista leireillä valvotaan aktiivisesti. Hyvölänniemen leiritiloissa suoritetaan myös tehostettua siivoista päivittäin.
– Esimerkiksi pelejä pelatessa kädet pitää pestä ja desinfioida ennen ja jälkeen pelaamisen. Lisäksi pelivälineet desinfioidaan sopivin välein. Valitsemme myös pelit siten, että niissä on mahdollisimman vähän kontaktia ihmisten välillä, Hyytiäinen selvittää.

Muutoksia iltaohjelmassa

Näkyvin muutos Hyvölänniemessä on se, että majoituskapasiteetti on puolitettu. Esimerkiksi uuden laajennusosan kuuden hengen huoneisiin majoitetaan vain kolme per huone.
– Tässä meillä on nyt tiukempi linja, mutta ehdimme tehdä nämä suunnitelmat ja näillä nyt mennään.
Mökit ovat myös käytössä. Hyytiäisen mukaan niihin majoitetaan kaksi henkilöä per mökki. Majoituksen järjestelyn lisäksi leiriohjelmaan on tehty muutoksia. Leireillä ei saunota, mutta uimassa saa käydä.
– Saunominen olisi ollut käytännössä todella haastavaa, sillä siellä olisi pitänyt käydä todella pienissä porukoissa, mikä olisi viennyt kauan aikaa. Tähän leiriohjelmamme eivät oikein taipuneet. Turvavälejä olisi ollut myös todella hankala noudattaa.
Leiriohjelma on Hyytiäisen mukaan suunniteltu niin, että ulkona ollaan mahdollisimman paljon. Illanvietot järjestetään myös ulkosalla leirinuotion äärellä.
– Pyrimme pitämään etäisyyksiä, vaikka käytännössä se voi olla haasteellista. Yritämme ainakin.

Terveenä leirille

Leirillä pätevät myös sairastumisiin tehostetut toimenpiteet. Leirille osallistutaan vain terveenä ja jos joku sattuu sairastumaan, niin hänet lähetetään heti kotiin.
– Tämänhetkinen ohjeistus on se, että jos joku alkaa osoittamaan oireita, minkälaisia tahansa, kuumetta, yskää tai muita sellaisia, niin sen nuoren leiri loppuu siihen ja hän lähtee kotiin. Me olemme leirin järjestäjinä yhteydessä Ylä-Savon Soteen ja kerromme mikä on tilanne sekä oireet ja he ohjeistavat kuinka toimimme.
Seurakunta on yhteydessä terveydenhuoltoon leirin järjestäjänä ja leiriläinen on yhteydessä omaan vointiinsa liittyen. Näillä näkymin sairastapaus ei Hyytiäisen tietojen mukaan keskeyttäisi leiriä.
– Vaikka ohjeistuksia onkin ja kaikki niistä ei ole niin mukavia, niin pyrimme pitämään leirit niin hyvin, kuin se näissä puitteissa on mahdollista, Hyytiäinen lupaa.