Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Anu Laitinen

Aittojärven kirppikselle poiketaan isolta tieltä

Aittojärven kyläläiset nostattavat jo toisena kesänä pienen kylän vireyttä. Vireä Aittojärvi ry:n kirppis-lahviossa käy kuhina,kun ihmiset poikkeavat tuomaan myytäviä tavaroita tai penkomaan löytöjä pöydistä. Yhdistyksen ylläpitämäkyläntalo tuo vireyttä noin 700 asukkaan kylään aina kesäviikonloppuisin.

Valtatie 27:n reunassa on kyltti, jossa lukee Kahvila-Kirppis. Kyltit sijaitsevat molemmin puolin Pyhäsalmentietä ennen Aittojärven ja Korpijoen risteysaluetta. Kylttejä seuraamalla matkaaja löytää alle kilometrin päässä sijaitsevalle Kulman-talolle.
– Talven lumet veivät meidän kuistirakennelman tuosta edestä, kertoo kahvila-kirppiksen puuhamies Erkki Lång.
Erkki pyyhkäisee kesäkuisen helteen tuomat hikikarpalot otsaltaan ja istahtaa talon päädyssä olevan terassin tuolille rupattelemaan toiminnasta. Hän on ollut sisällä näyttämässä kirpputorilta pöydän varanneelle porukalle paikkoja, johon he voivat asetella myytävät tavarat.
– Moni täällä käynyt kertoo kyltit nähtyään tehneen jopa u-käännöksen ja tulleen katsomaan kirpparille, mitä täällä on myynnissä.
Kävijöitä on Erkin mukaan tullut useilta eri paikkakunnilta. On ollut kävijää Kuopiosta, Haapajärveltä, jopa Kanadasta ja Englannista saakka. Ohikulkumatkalla olevat ovat uteliaisuuttaan tulleet katsomaan, mitä Aittojärven kesäkahvilassa on tarjolla. Mökkiläiset ovat myös ottaneet kirppiksen omaksi vierailukohteeksi.
– Moni on innostunut kirppiksestä ja toisella kertaa he ovatkin jo tuoneet tänne omia myytäviä. Hyvin on kauppa käynyt. Meillä on systeemi, että myyntipaikan hinta on kympin kuukaudessa ja myynnistä emme ota prosentteja. Raha, mikä tulee, käytetään tämän talon kunnostamiseen ja toiminnan ylläpitämiseen.

Kesäisellä Aittojärvellä on perinteisen maalaiskylän tunnelma. Voisi olettaa, ettei pienen kylän sorateillä juurikaan liiku kukaan, mutta autoja tulee ja menee. Moni poikkeaa Kulmalle. Enimmäkseen kylällä asuu maaseudun rauhaan ihastuneita ihmisiä. Maatiloja ei enää ole niin paljoa kuin ennen.
– Taitaa jäljellä olla enää muutamia isompia tiloja. Pienet ovat lopettaneet, kun toiminta ei enää 20 lehmän navetassa ole kannattavaa, Erkki kertoo.
– Paljon tänne on muuttanut takaisin perheitä, joilla on ollut jonkinlainen side tähän kylään. Töissä he käyvät sitten muualla, Erkki puhelee.
Kulmalla oleva kahvila-kirppis on piristänyt myös kyläläisten elämää. Kahvilassa toimiva Heidi Lång on mielellään mukana toiminnassa. Hän toimii myös Vireä Aittojärvi ry:n sihteerinä.
– Ei sitä osaa olla tekemättä mitään. Minulla on perhe ja kaksi lasta sekä kotona on maitotila pyöritettävänä. Lisäksi käyn vielä muualla töissä. Viikonloppuisin tulen tänne kahvilaa pitämään, hän nauraa.
– Liekö tullut verenperintönä tuo toimeliaisuus hän juttelee Erkki-isälleen.
Kahvilassa on myynnissä kyläläisten itse tekemiä leivonnaisia. Kaikki on valmistettu talkooperiaatteella, jotta yhdistykselle saadaan toimintaan rahaa.
– Kivasti on myös apukäsiä saatu, jos emme ole itse tänne päässeet. Aina on joku kyläläisistä joutanut tuuraamaan, Heidi kiittelee.
Kahvila-kirppis on avoinna kesällä heinä-elokuussa viikonloppuisin. Långit miettivät vielä, jos he pitäisivät muutaman kerran iltakirppistä.