Vieraskynä (muokattu 20.1. 18:03) Kiuruvesilehti

Erilainen työtehtävä

TILITOIMISTOSSA tulee eteen monenlaisia työtehtäviä ja erilaista kirjoitettavaa. Yleensä tekstit ovat määrämuotoisia, sanamuodoiltaan kohteliaita vastauskirjeitä erilaisiin selvityspyyntöihin tai täytettäviä lomakkeita ja villeimmillään jopa liiketoimintasuunnitelman nelikenttäanalyysia. Eilen tuli kuitenkin eteen aivan toisenlainen työtehtävä.

SAIN pyynnön puhtaaksikirjoittaa näytelmän käsikirjoituksen. En paljasta keneltä enkä millainen näytelmä, sen tulevaisuus paljastakoon aikanaan, jos niikseen käy. Sovittuna aikana aloimme kirjoitustyön. Ensimmäinen näytös oli jo kirjoitettu, minun tehtävänäni oli jatkaa toisen näytöksen kirjoittamisesta. Luin pikaisesti alun, että pääsen jyvälle henkilöistä ja juonesta sekä tietenkin kirjoittamisen tyylistä, miten vuorosanat ja selitystekstit vuorottelevat.

KIRJOITUS sujui sanelun mukaan. Sopivan rauhalliseen tahtiin miellyttävällä äänellä puhuttua kotoisen savolaista puheen nuottia oli mukava kuunnella ja kirjoittaa samaan tahtiin. Aikajana oli pitkä ja näytelmään sopi neljä eri sukupolvea samalle asuinpaikalle. Henkilöhahmot olivat tutunoloisia ja paikkakin olisi voinut olla missä vain Ylä-Savossa tarinan siitä kärsimättä.

VÄLILLÄ juotiin kahvia ja oiottiin jalkoja istumisen lomaan. Kahvipöydässä juteltiin hahmoista ja niiden esikuvista sekä yleisesti siitä ajasta, mitä näytelmä kuvaa. Miten isät ja ukit ovat käyneet sotimassa ja tulleet sieltä kuka mitenkin vaurioituneena, miten kotirintamalla äidit lapsineen ja isoäidit venyivät käsittämättömiin suorituksiin. Miten sen ajan lapset oppivat varomaan sanojaan, kun huomasivat isän tummuvan ilmeen ja välillä vähäisen ruoan kanssa olivat mukana kovassa työssä, olemattomilla vaatteilla ja varusteilla, kuten kaikki sen ajan ihmiset.

MITEN siitä huolimatta melkein kaikilla ihmisillä oli koko ajan tahto hyvään, pyrkimys parempaan aikaan ja luja usko Jumalaan. Totta kai siihenkin aikaan oli ilkeitä, jopa pahoja ihmisiä, mutta kuitenkin. Pohdittiin, miksi ei sen ajan naisista ja lapsista ole tehty elokuvia tai näytelmiä juuri ollenkaan. Sotaa käsitellään kyllä laajastikin, mutta kotirintama sivuutetaan useimmiten nopealla maininnalla tai pikaisella lomakäynnillä. Tästä tekstistä ehkä tulee yksi sitä puutetta paikkaamaan.

SE, mikä sai minut kirjoittamaan tämän, oli se, että vaikka emme ole olleet aiemmin juurikaan toistemme kanssa tekemisissä, kirjoittamisen aikana käytiin läpi aika syviäkin tunteita, joita en osannut kuvitella toisessa olevankaan. Ikäerostamme huolimatta ajatusmaailmamme olivat aika lähellä toisiaan. Ja että koskaan ei voi tietää toisesta, millainen hän on, jos ei anna mahdollisuutta jutella ja kertoa omaa tarinaansa. Nykyisenä someaikana tulee helposti sivaltaneeksi toista ja vielä ilakoivansa siitä, että osasi sanoa sattuvasti. Sattua-sanalla on ainakin kaksi merkitystä ja vaikka toinen kuvaa oikeaan kohtaan sijoitettua tekemistä, on aina muistettava, että se toinen merkitys tarkoittaa satuttavaa ja haavoittavaa sanomista. Kaikki haavat eivät parane eikä koskaan voi tietää, mikä sana on viimeinen, yksi liikaa.
Kauniiden sanojen täyteistä kesää kaikille!