Vieraskynä (muokattu 20.1. 18:03) Kiuruvesilehti

Huomaa hyvä?!

TYÖHYVINVOINTI on sekä työnantajan että työntekijän vastuulla. Työhyvinvoinnin edistäminen tapahtuu esimiesten ja työntekijöiden yhteistyönä. Työsuojeluhenkilöstö, luottamusmies sekä erityisesti työterveyshuolto ovat keskeisessä asemassa.

KIURUVEDEN kaupunki on panostanut työhyvinvointiin viime aikoina, näin todettiin myös vuoden 2019 henkilöstöraportissa. Kaupungin työntekijänä olen ollut tyytyväinen esimiesteni sekä työterveyshuollon toimintaan ja päättäjänä olen iloinen siitä, että tähän panostetaan. Jospa olen omallakin toiminnallani osannut työssäni ottaa huomioon työyhteisön työhyvinvoinnin edistämisen niin henkilöstöjohtamisessa kuin myös rivityöntekijänä.

JOSKUS kuulee sanottavan, ettei työnantaja tue tai tarjoa tarpeeksi. Vastuu on myös itsellä, meillä jokaisella. Puheeksiotto ja oman toiminnan aktiivisuuden vaikutus näkyy. Hyvässä työyhteisössä työntekijä kokee olevansa arvostettu ja tarpeellinen. Muilta tuleva arvostus vahvistaa itsetuntoa ja sitä kautta hyvinvointia. Työyhteisössä arvostusta lisää tietämys toisen osaamisesta. Tietämystä ei voi olla, ellei ole vuorovaikutusta. Työhyvinvoinnin askelmerkkejä ovat ennenkaikkea luottamus, avoimuus ja keskinäinen vuorovaikutus. Yhteisöllisyyden ja osallisuuden kokeminen on meille kaikille tärkeää. Hyvinvoiva henkilöstö sitoutuu ja jaksaa paremmin.

YHDESSÄ tekemisen ilo kumpusi nauruna päiväkodin käytävällä. Lapset ja aikuiset valmistautuivat päiväkodin juhannusjuhlaan. Laulujen ja leikkien ohessa oli makkaran paistoa, vohveleita ja saunavastojen tekoa. Samaisella viikolla käytiin uimassa ja ongella, lotrattiin aurinkorasvaa ja nautittiin auringonpaisteesta. Hyvässä työyhteisössä kuunnellaan ja rakennetaan yhdessä. Lapset asiakkaina yhdessä ideoimassa aikuisten kanssa.

POIKKEUSAJALLA mahdollistettiin uusia toimintamalleja työnteolle. Itsekin olin etätöissä, skypekokouksissa ja puhelinpalavereissa. Istuin kuulokkeet korvilla pianon äärellä ja soitettiin oppilaan kanssa vuorotellen ”Saunavihtoja”. Kaikki alkoi niin äkkiä, ettei kerinnyt pahemmin hermoilemaan. Aluksi siinä kävikin sitten niin, että joskus kun otin yhteyttä ”soitellaanko”, niin oppilas vastasi, että ”olen trampalla hyppimässä”, ja kun taas oppilas kysyi ”soitellaanko”, niin minä olin navetalla.

KIURUVEDELLÄ on puhdas luonto, väljyyttä asua ja hyvät harrastusmahdollisuudet. Etätöiden tekeminen täältä käsin olisi mahdollista, kun vain saisimme markkinoitua Kiuruvettä positiivisella, houkuttelevalla tavalla. Sosiaalinen verkosto, tiimityö ja vuorovaikutus onnistuvat tarvittaessa etänäkin esimerkiksi videopalavereissa. Muuttuva yhteiskunta vaatii muutoksia, digitalisaatio on kaikessa mukana tavalla tai toisella. Suomella on mahdollisuuksia korkean teknologiatason myötä, esimerkiksi nyt Suomi on kvanttitietokoneasioissa huipulla, jonne pääsemiseen ruohonjuuritaso on avainasemassa. Juhannusjuhlilla mietin mikähän tämäkin legoilla rakentelija on aikuisena. Kysyttäessä vastaus kuului ”Batman”. Se jää nähtäväksi.