Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Aku Laatikainen

Kuivuus on haitannut perunan ja mansikan satonäkymiä

Peruna- ja mansikkasadot uhkaavat jäädä tänä kesänä heikoiksi, joskin lähiaikojen sateet voivat parantaa tilannetta. Thaimaalaisia poimijoita ei ole saatu Suomeen töihin koronaviruksen takia.

Aholan tilalla perunaa, mansikkaa ja vadelmaa viljelevät Pasi ja Heidi Tossavainen ovat saaneet viime aikoina paljon kyselyitä tulevasta sadosta.
– Jos nyt varhaisperunasta aloitetaan, niin kyllähän tässä on valitettavasti menossa yksi meidän viljelyuran huonoimmista vuosista, kun määriä ajatellaan. Laatu on sen sijaan ollut ihan hyvää, viimeiset 14 vuotta tilaa pitänyt Pasi Tossavainen toteaa.
Tulevan perunasadon kohdalla yksi pelastus voi piillä lähiaikojen säässä. Mikäli taivaalta saadaan ennusteiden mukaan vettä, voi perunoiden tilanne parantua.
– Kuivuus on ollut iso ongelma viime viikkojen helteiden takia, Tossavainen myöntää.
– Sen sijaan kylmä kevät ei ollut niinkään haitaksi perunalle.
Avomaalla on ylipäätään ollut vaikeaa. Esimerkiksi mansikan harmina ovat olleet talvituhot.
– Kasvuunlähtö oli hidasta ja joukossa oli täysin kuolleitakin taimia. Myös istutukset venyivät jokusen päivän normaalia myöhäisemmäksi, Tossavainen sanoo.
Kukinnot ovatkin tällä hetkellä varsin pieniä, joten ylettömiä kilomääriä mansikkaa ei ole odotettavissa.
– Toisaalta osa lohkoista lähti hieman myöhemmin kukkimaan. Niiden kohdalla näyttää, että ehkä jotain positiivistakin on odotettavissa, mutta sen voin jo nyt sanoa varmaksi, että mitään huippuvuotta ei ole tulossa.
– Lopullisesti mansikan tilanteen ratkaisee lähipäivien sää. Kohtuulliseen satotasoon on edellytykset, mikäli saadaan sateita ja helteet eivät jatku.
Kaikkein pahinta siis myös mansikalle on ollut viime aikojen kuumuus ja kuivuus. Vedenpuute on vaivannut suomalaisten kesän suosikkimarjaa.

Aholan tilalla on perinteisesti ollut thaimaalaisia mansikanpoimijoita, mutta tänä kesänä Tossavainen turvautuu suomalaisiin poimijoihin.
Syynä thaimaalaisten puuttumiseen on muuan koronavirus.
– Thaimaalaisten poimijoiden saaminen tänne Suomeen on nyt mahdotonta. Lentoja ei ole ja thaimaalaiset eivät saa muutenkaan poistua maastaan.
– Yksi työlupa saatiin ulkoministeriöstä, mutta siinäpä se. Ajateltiin, että annetaan asian olla.
Poimijoita on kuitenkin Tossavaisen mukaan tulossa riittävästi, sillä suomalaisia nuoria ja aikuisia on ilmoittautunut mukavasti töihin.
– Niinpä uskon, että poiminta saadaan ihan hyvin suoritettua. Kovin sesonki tulee olemaan heinäkuun puolivälissä, jolloin täällä on yhtä aikaa noin 15 poimijaa.