Uutiset (muokattu 22.2. 15:46) Anu Laitinen

Business-enkelien siivittämänä Euroopan markkinoille

Kiuruvetinen muotoilija Hanna Haimivaara laajentaa tuotantoaan osakeyhtiön turvin. Suunnitelmissa on kotimaan myynnin kasvattamisen lisäksi valloittaa Euroopan markkinat. Käsintehdyillä designtuotteilla esiin tullut Siluettiverstas on tuttu näky myös Habitaressa.

Siluettiverstas on muotoilija Hanna Haimivaaran (33) perustama puisiin lasten sisustustuotteisiin erikoistunut yritys. Koulutukseltaan Haimivaara on korumuotoilija, mutta puiset sisustusesineet sekä lelut veivät mennessään, kun hän kiinnostui puun muotoilusta viisi ja puoli vuotta sitten.
– Isäni pyysi minua tekemään maatilalleen siluettikylttiä ja siitä jotenkin sain kipinän näihin puutuotteisiin. Tuoteperhe kasvoi sitä mukaan, kun työpyyntöjä tuli ystäviltä, Haimivaara kertoo.
Vuosi 2019 toi muutoksen tuulet Siluettiverstaan toimintaan. Haimivaara ilmiantoi yrityksensä mukaan kiuruvetiseen ”leijonan luolaan”, jossa Aulis Vannekosken, Timo Niskasen ja Kalle Pietikäisen Oppikoppi Oy etsii mentoroitavia yritysideoita edistääkseen Kiuruveden elinvoimaa.
Haimivaaran Siluettiverstaan toiminnassa nähtiin kasvupotentiaalia ja kolmikon luotsaaman Oppikoppi Oy:n kautta saamien verkostojen avulla Haimivaara pystyi yhtiöittämään oman yhden naisen yrityksensä. Tammikuussa 2020 Siluettiverstaasta tuli osakeyhtiö, jossa mukana on myös Oppikoppi Oy. Yhtiön johtoon Siluettiverstas Oy:n hallitus kutsui pitkän linjan talousosaaja Erja Lappalaisen.
– Kannan hallinnollisen vastuun ja hoidan taloudellista puolta sekä toimin linkkinä yhtiön hallituksen suuntaan, Lappalainen kertoo.
Hanna Haimivaara keskittyy nyt palkollisena tuotekehityksen ohessa myyntiin ja markkinointiin.
– Lisäksi palkkasimme tuotantoon yhden työntekijän, Lappalainen lisää.
Siluettiverstaan yhtiöittäminen toi mukaan myös uusia sijoittajia.

Euroopan valloitus

Siluettiverstas Oy:n pitkän jänteen tavoite on laajentaa myyntiä Euroopan markkinoille.
– Tuotteet ovat saaneet hyvän vastaanoton Suomessa ja ne on noteerattu useissa somepohjaisissa sisustusfoorumeissa, Haimivaara kertoo.
– Ulkomaille laajentumisen taustatyötä teemme koko ajan ja mietimme, mitä kaikkea tarvitaan, kun suuntaamme niille markkinoille, Haimivaara jatkaa.
– Kartoitamme mahdollisuuksia käyttää myös jo valmiita konsepteja ulkomaille laajentumiseen tai vaihtoehtoisesti laajentumiseen tarvittavan osaamisen voi myös ulkoistaa, Lappalainen lisää.
Haimivaara on ollut esittelemässä tuotteitaan useissa eri käsityötapahtumissa sekä sisustusmessuilla. Tunnetuin niistä on Suomen suurin huonekalu-, sisustus- ja designtapahtuma Habitare, joka järjestetään vuosittain Helsingin Messukeskuksessa.
– Yleensä olen ollut kymmenissä eri sisustusalan tapahtumissa esittelemässä tuotteitamme, mutta tämä kevät toi omat haasteensa tapahtumien peruuntumisten vuoksi. Toivottavasti nyt ei tulisi mitään koronapandemian toista aaltoa, niin pääsisimme marraskuussa järjestettäville Habitare -messuille, Haimivaara kertoo.
Pandemiasta huolimatta Siluettiverstaan tuotteet ovat käyneet kaupaksi, sillä tuotemyynti tapahtuu ainoastaan verkkokaupan välityksellä.
– Tällä hetkellä meillä ei ole jälleenmyyjiä ja tuotekauppa tapahtuu verkon kautta. Kiuruveden toimipisteeltä voi tuotteet noutaa näin sovittaessa. Tilaus on kuitenkin tehtävä verkkokaupassamme, Lappalainen tarkentaa.

Uudet toimitilat

Helmikuussa Siluettiverstas sai uudet toimitilat. Sitä aiemmin verstastilat sijaitsivat Haimivaaran kotitilalla Tihilässä.
– Muutos on ollut huima, sillä ennen minulla oli käytössä noin 30 neliön tilat ja nyt näissä uusissa tiloissa on 160 neliötä, Haimivaara kertoo.
Uudet tilat löytyivät Teollisuustie 4:n rakennuksesta. Tiloihin saatiin eriteltyä oma tila raakapuun työstölle, mikä helpottaa työvaiheiden jakoa.
– Uusi työntekijä tekee raakapuutyövaiheet ja itse voin keskittyä vastaamaan viimeistelystä sekä tuotteiden myynnistä ja markkinoinnista, Haimivaara kertoo.
Haimivaara on iloinen saamastaan mahdollisuudesta, vaikka pandemian vuoksi avajaiset viivästyvätkin.
– Kaikki on toki tapahtunut todella nopeasti ja itsekään ei oikein ehtinyt asiaa tajuamaan, kun olikin jo allekirjoittanut paperit yhtiöittämisestä. Kaikki on ollut jännittävää ja uutta, mutta kyllä minä uskon, että tämä on se, mitä tarvittiin yrityksen eteen päin viemiseksi.
– Kun viiden ja puolen vuoden ajan teki itse kaiken, niin se oli todella raskasta. Ainakaan minun resurssit eivät riitä siihen, että handlaisin yrityksen kaikki osa-alueet aivan täydellisesti ja yksi osa-alue oli juuri tämä hallinnon ja talouden puoli. Itse haluan keskittyä käsityöläisyyteen ja tuotteiden tekemiseen.
Haimivaara myöntää nyt paineiden olevan erilaiset, kun uusien toimitilojen sekä lisääntyneen henkilökunnankin vuoksi kasvua on saatava tehtyä nopeammin kuin jos hän olisi yksin-
yrittäjä.
– Toiminta jatkuu ja kasvun suunta on selkeä. Pandemian vuoksi siirrämme toimitilojen avajaiset myöhempään ajankohtaan. Katsotaan nyt, mihin suuntaan tilanne Suomessa menee, Haimivaara toteaa.