Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Aku Laatikainen

Monipuolista ja yhteisöllistä matkantekoa

Suomalainen yhteiskristillinen moottoripyöräkerho Gospel Riders ry on tunnettu aktiivisesta toiminnastaan. Reilun 800 jäsenen ja 23 alueosaston yhteisö ei lepää laakereillaan tänäkään kesänä, vaan järjestää ohjelmaa koronavirusrajoitusten puitteissa.
Yksi uusi tapahtuma on ollut GR Enduro Tour, joka ajettiin 24.6.–1.7. ympäri Suomea. Kyseessä oli matkaendurotapahtuma, joka suuntautui viime viikolla myös Kiuruveden seudulle.
Gospel Ridersin keskuudessa oli jo vuosia puhuttu eri yhteyksissä siitä, että kerho voisi järjestää jotakin matkaendurokuskeille. Viime talven aikana ajatus kirkastui, ja muutamat aktiivit lähtivät suunnittelemaan tapahtumaa.
Varsin nopeasti saatiin kokoon vastuunkantajia järjestämään neljä eri tukikohtaa eli TK:ta. Myös siirtymien suunnitteluun saatiin vapaaehtoisia. Kiuruvetinen Pentti Puputti oli yksi Enduro Tourin kantavista voimista vastaten muun muassa TK4:n reiteistä ja järjestelyistä sekä osasta ajokoulutuksia.
– Enduro Tour alkoi Kouvolan läheltä, josta siirryimme itärajaa pitkin pohjoisemmaksi. Sen jälkeen saavuimme Kiuruveden ympäristöön, mistä viimeinen siirtymä kulki vielä Viitasaarelle. Kaikkinensa kyseessä oli yhdeksän päivän reissu, jonka aikana matkamittariin kertyi noin 1600 kilometriä.
Kiuruveden ympäristössä ajettiin Ahvenjärven sinistä ja punaista reittiä. Näistä sininen oli niin sanottu maisemareitti kovapohjaisilla sora- ja metsäautoteillä, ja punaisella ajettiin myös vaativampia osuuksia.
– Kiuruvedellä ajamista oli noin 120 kilometrin verran. Enimmäkseen liikuimme sorateillä, mutta myös jonkin verran asfaltilla, Puputti sanoo.
– Ahvenjärvi valikoitui ajoreitiksi, koska sen sijainti on keskeinen ja siellä päin kulkee hyviä ”enskareittejä”. Aloitin reittisuunnittelun jo keväällä heti lumen sulettua. Melko monta päivää ja noin tuhat kilometriä siihen meni, kun kävin sopivia paikkoja läpi, Puputti muistelee.

Mukavaa yhdessäoloa

Kaikkinensa Tourilla oli noin 30 matkaendurokuljettajaa ympäri Suomea. TK4:ssä heistä oli mukana vielä noin puolet.
– Ajamisen ohella GR Enduro Tour sisälsi ajokoulutusta, missä kävimme läpi muun muassa turvallisia ajotekniikoita. On aina parempi, että asioita opetellaan koulutusten eikä kantapään kautta, sanoo koko reitin ajan mukana ollut Gospel Ridersin puheenjohtaja, nurmijärveläinen Mika Saarinen.
Lisäksi ohjelmassa oli mukavaa yhdessäoloa, kuten laulamista, rukoilemista ja saunomista.
– Hienoa, että tämä GR Enduro Tour toteutui, sillä aiemmin olemme tehneet vain sellaisia lyhyempiä viikonloppureissuja pienellä porukalla. Tämä oli nyt ensimmäinen koko kerhon laajuinen isompi matkaendurotapahtuma, joka oli avoin kaikille halukkaille Gospel Ridersin jäsenille.
– Lisäksi tältä kesältä on peruttu joitakin isoja tapahtumia, kuten kerhomme 40-vuotisjuhla, joka siirtyi kesälle 2021. Niinpä GR Enduro Tour oli erityisen tervetullut juuri tähän kesään.

Erilaista enduroa

Monille endurosta tulee ensimmäisenä mieleen kilpaenduro, joka on moottoripyörien luotettavuusajo. Siinä ajetaan erilaisissa maastoissa tiukalla minuuttiaikataululla. Lajin suomalaisia huippunimiä ovat olleet Juha Salminen, Kari Tiainen, Samuli Aro ja Mika Ahola.
Sitä vastoin matkaenduro on leppoisampaa touhua, ja siinä ajetaan maaston ohella myös maanteillä. Matkaenduropyörässä yhdistyvätkin katumoottoripyörän ja kilpaenduropyörän ominaisuudet.
– Parasta matkaendurossa on, ettei se rajoitu tiestöihin: tässä voi ajaa niin asfaltilla, soralla kuin metsäautotielläkin, Puputti ja Saarinen sanovat.
– Juuri monipuolisuus on matkaenduron hienoimpia puolia. Laji kehittää hyvin ajotaitoa ja pyörän hallintaa, sillä ajoreitit ja -nopeudet vaihtelevat niin paljon.
Matkaenduron kautta pääsee myös näkemään paljon Suomea ja sen kaunista luontoa. Ylä-Savosta Puputti ja Saarinen nostavat hyväksi esimerkiksi Hällämönharjun, jonne on kuulemma erityisen hienoa ajaa matkaenduropyörällä.
– Lisäksi matkaenduroa harrastetaan usein porukassa. Yhteisöllisyys ja yhteishenki on tämän lajin suola. On hienoa ajaa porukalla erilaisia haastavia reittejä ja saada ne kunnialla läpi.
Puputti ja Saarinen suosittelevat rohkeasti kokeilemaan matkaenduroa.
– Alkuun kannattaa käydä koulutuksissa ja lähteä pienillä pyörillä liikkeelle. Siitä voi sitten siirtyä kokemuksen karttuessa pikku hiljaa isompiin pyöriin. Aloittelijan on mahdollista saada myös lainapyöriä ja -varusteita, ennen kuin alkaa hankkimaan omiaan.
Huokeimmalla alkuun pääsee, jos hankkii pyörän ja ajovarusteet käytettyinä. Uusina ne ovat luonnollisesti kalliimpia.