Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Aku Laatikainen

Hirvien ja karhujen pyyntiluvat myönnetty

Suomen riistakeskus on myöntänyt Pohjois-Savoon 2 898 hirvenpyyntilupaa syksyn metsästyskaudelle. Pyyntilupia myönnettiin noin yhdeksän prosenttia edellisvuotta vähemmän. Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa aikuisen hirvieläimen tai kaksi vasaa. Hirvenpyyntilupia on edelleen käytössä runsaasti, sillä monelle alueelle haettiin ja myönnettiin lupia enemmän kuin oli tarpeen. Näillä niin sanotuilla pankkiluvilla voidaan varautua mahdolliseen kanta-arvion epätarkkuuteen, mikäli hirviä on maastossa paljon arvioitua enemmän. Pankkilupia voidaan kohdentaa joustavasti hirvitihentymiin ja alueille, joissa hirvet aiheuttavat vahinkoja. Metsästäjät kantavat vastuun siitä, kuinka suuri osa pankkiluvista käytetään.
Pohjois-Savon alueellinen riistaneuvosto on asettanut Suomen riistakeskus Pohjois-Savon toimialueen hirvitalousalueille talvehtivan hirvikannan tavoitetiheydeksi 2,5–3,5 hirveä per tuhat hehtaaria. Pääosalla aluetta syksyn metsästyksen tavoitteena on pitää hirvikanta viimevuotisella tasolla, alueelliset erot huomioiden. Osassa riistanhoitoyhdistyksiä on edelleen tarkoitus leikata hirvikantaa, jotta päästään tavoitetiheyteen.
Kiuruveden riistanhoitoyhdistys sai tälle vuodelle 111 hirvenpyyntilupaa. Viime vuonna vastaava lukema oli 140.

Karhulupia 13

Pohjois-Savossa myönnettiin kannanhoidollisia poikkeuslupia yhteensä 13 karhun metsästämiseen syksylle 2020. Haettu määrä oli 21. Kiuruveden ja Pielaveden alueelle myönnettiin yksi lupa.
Samalla muistutetaan, että pentuehavaintojen ilmoittaminen petoyhdyshenkilöille ja kirjaaminen Luonnonvarakeskuksen Tassu-järjestelmään on kannan seuraamisen kannalta erittäin tärkeää. Pohjois-Savon karhukannaksi arvioidaan 180–200 yli vuoden ikäistä karhua ja tämän vuoden pentumääräksi 45 pentua.
Vuonna 2019 karhut rikkoivat mehiläispesiä ja rehupaaleja Pohjois-Savossa 33 800 euron edestä, mikä on samaa tasoa edellisvuoden kanssa. Karhuvahinkoja on pyritty estämään ennalta muun muassa suojaamalla mehiläistarhoja sähköaidoilla. Mehiläistarhaajat saavat aitaustarvikkeet Suomen riistakeskuksen kautta korvauksetta käyttöönsä.
Kesämökkien ja kotitalouksien jätteet on syytä hävittää siten, etteivät karhut pääse tottumaan ”helppoon ja makeaan elämään”. Houkuttavaan ravintokohteeseen tottuneen karhun vieroittaminen on usein erittäin hankalaa, jopa mahdotonta.
Karhun metsästysaika on 20.8.–31.10.2020.