Kulttuuri, Vieraskynä (muokattu 25.3. 15:59) Kiuruvesilehti

Mitä kirjastossa tapahtui?

Heidi Huhtilainen

MITÄ te teette siellä kirjastossa nyt, kun se on kiinni? Tämä oli kysymys, johon kirjastot ympäri Suomen saivat vastata, kun kirjastot valtioneuvoston päätöksellä suljettiin maaliskuussa. Kysymys tuntui monista kirjastolaisista epäreilulta, ammatin aliarvioimiselta, mutta samalla se oli tilaisuus avata kirjastotyötä. Ulospäin näkyvä asiakaspalvelu on pieni, joskin erittäin tärkeä, osa kirjastotyöntekijän työtä.

KOKOELMATYÖ vie ison osan kirjastolaisten arjesta. Sitä Kiuruvedelläkin jatkettiin kirjaston sulkeuduttua asiakkailta. Kiuruveden kirjaston kokoelma sisältää yli 99 000 kirjaa ja muuta lainattavaa aineistoa. Tämä kokoelma on alati elävä. Uutta aineistoa hankitaan, vastaanotetaan ja luetteloidaan lähes joka päivä. Myös vanhan aineiston läpikäynti on iso työ. Kulkematon ja rikkinäinen aineisto poistetaan. Tavoitteena on tarjota asiakkaille ajantasaista ja mielenkiintoista luettavaa. Jokainen aamu kirjastossa alkaa palautetun aineiston hyllyttämisellä. Jos kirja ei ole oikealla paikallaan hyllyssä, on sitä lähes mahdotonta löytää.

KIRJASTO järjestää tapahtumia, mm. satutunteja, kirjavinkkausta ja kirjailijavierailuja. Tätäkin työtä jatkoimme sulun aikana. Siirsimme sisällöntuotantoa verkkoon. Kirjoitimme, kuvitimme ja tuotimme itse satutunteja. Nämä etäsatutunnit löytyvät edelleen kirjaston nettisivuilta. Syksyllä jatkamme ainakin vielä muutaman etäsatutunnin verran. Teimme myös Kirjasto- ja kulttuuritalon Facebook-sivuille erilaisia vinkkejä e-aineistoihin liittyen, niihinkin voi edelleen tutustua. Kirjakassien uloslainaaminen oli vilkasta ennen kirjaston avaamista.

KIRJASTOJEN sulkeminen oli historiallisesti ainutlaatuista. Niitä ei ole koskaan aikaisemmin suljettu näin laajamittaisesti. Ihan kaikkia palveluita emme ole vieläkään saaneet käyttöön. Mm. omatoimikirjasto on toistaiseksi avoinna vain aamuisin, jolloin sen valvominen on mahdollista. Kirjastojen taas auettua meillä on ollut päivittäin iloisia kohtaamisia asiakkaiden kanssa. Vaikka sulkuaikana töitä riittikin, tyhjä kirjastosali tuntui ankealle. Sulkuaika muistutti meitä kirjastolaisia siitä, että asiakas on kirjastossa tärkein asia.

Kirjoittaja on kulttuurisihteeri ja kirjastotoimen vastaava