Vieraskynä (muokattu 20.1. 18:03) Kiuruvesilehti

Hyvien ihmisten maailma

Hyvien ihmisten maailma

KORONAKEVÄT on vaikuttanut käytännössä meidän kaikkien arkeen. Niin myös minun. Tuhannet eri kulkuneuvoissa vietetyt kilometrit ja erilaiset tapahtumat ja kokoukset vaihtuivat omaan työhuoneeseen ja etäkokouksiin. Vaikka noita etäkokouksia on ollut lukemattomia, joskus aamusta iltaan, ovat kuluneet kuukaudet tarjonnet myös aikaa ajatella. Koronakevät on tarjonnut siis mahdollisuuden hypätä oravanpyörästä – tai ainakin hallita sen vauhtia.

MATTI VANHANEN totesi kesäkuun alussa ottaessaan valtiovarainministerin tehtävän vastaan, että ”yhteiskunnan on rohkaistava sellaisia ihmisiä, jotka ovat ahkeria, siivoavat pihansa, katsovat lastensa perään ja auttavat naapurin mummoa silloin, kun lumi täyttää pihat.” Tuossa toteamuksessa on lastattuna niin paljon merkityksellistä, että sitä kannattaa pohtia enemmän kuin läpiluvun verran. Keitä Matti tarkoitti?

USEIN eri yhteyksissä puhutaan hiljaisesta enemmistöstä. Tällä tarkoitetaan niitä tavallisia, tolkun ihmisiä, jotka tekevät työnsä ja kantavat arkiset vastuunsa tekemisistään juuri numeroa tekemättä. Käyvät töissä, harrastavat, huolehtivat perheensä ja naapurustonsa asioista. Elävät tavallista hyvää elämää iloineen ja suruineen. Valitettavasti mediassa – ja ennen kaikkea sosiaalisessa mediassa – huomion ja tilan vievät ja saavat ihmiset, joilla on tarve pöyristyä, kauhistua, puhua asioista suuta suuremmalla. Näille ihmisille valhe on usein vaihtoehtoinen fakta. Polttoaineena monella on kateus, katkeruus ja tietämättömyyden suoma itsevarmuus. Näitä ihmisiä löytyy kaikenikäisistä ja kaikista kansanryhmistä. Näiden ihmisten tarjoilemat ”uutiset” kuuluvat ja tulevat silmille radion, television ja netin kautta halusimmepa tai emme. Mukava olisi todeta, että antaa mielensäpahoittajien vouhkata. Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Nämä vastakkainasettelua, tyytymättömyyttä, pelkoa ja vihaa lietsovat jutut voivat helposti myrkyttää mielen. Nämä jutut vyöryvät myös lastemme silmille, kun he surffailevat kännykällään. Varsinkaan heistä kaikki eivät ole niin medialukutaitoisia, että osaisivat pistää ne omaan arvoonsa.

KULUNEIDEN kuukausien aikana olen pohtinut, miten pystyisimme kasvattamaan hyvää, kasvamaan kansakuntana valoa kohden. Onko meillä ”välinettä” ohjata yleisen mielialan ja asenteen kehitystä? Vastuullisuutta, tasapainossa itsensä ja ympäröivän elämismaailman kanssa elämistä, positiivista elämänasennetta ja toisen ihmisen kunnioittamista ei pysty lailla tai asetuksella määräämään. Nämä asiat eivät myöskään millään budjetin määrärahalla suoranaisesti hoidu.

MITEN siis pystyisimme rohkaisemaan niitä Matti Vanhasen tarkoittamia ihmisiä? Varmasti sillä on merkitystä, että esivallan teot ja toimet tehdään oikeudenmukaisesti ja ihmiset kokevat voivansa hyväksyä ne. Tärkeää on pystyä perustelemaan tehdyt ratkaisut. Kokemus oikeudenmukaisuudesta ja reiluudesta on kaikille tärkeä. Itselleni on tärkeää myös se, että tehdyt päätökset ovat reiluja myös tulevien sukupolvien kannalta. Asenneilmapiiriin vaikutamme kuitenkin suuresti jokainen omalta paikaltamme. On hyvä pysähtyä miettimään, mitä itse kukin lisäämme, kun avaamme suumme työpaikalla tai vaikka kotikeittiössä – tai kun antaudumme kommentoimaan asioita lehtien palstalla tahi somessa. Jatkuva valittaminen, nurjan puolen etsiminen, toisten tahallinen väärinymmärtäminen ja haukkuminen ilman, että itsellä on yhtään kehittämisehdotusta vie valon myös kuulijalta tai lukijalta. Sellaisen kieltäisin, jos minulla olisi siihen valta. Tuo valta on kuitenkin annettu meille ihmisille henkilökohtaisesti päätettäväksi. Mittareiden mukaan elämme maailman parhaassa yhteiskunnassa – annetaan sen näkyä ja tuntua!

HANNAKAISA HEIKKINEN
Kansanedustaja ja
Suomen Keskustan varapuheenjohtaja