Ratsastus, Urheilu, Uutiset (muokattu 21.2. 20:03) Marianna Grof

Lupiksella jättikisat

Ratsastuskeskus Lupis järjesti viime viikonloppuna 17.-19.7. kansalliset esteratsastuskilpailut, johon saapui kilpailijoita ympäri Suomea ja jopa ulkomailta asti. Lähtöjä oli yli 500 ja suurimman luokan SRL 100 Cupin pääpotti oli 3500 euroa.
Viime viikonloppuna järjestettiin suuret estekilpailut Ratsastuskeskus Lupiksella. Näin suuria kilpailuja ei olla järjestetty vuosiin Kiuruvedellä.
Kilpailut alkoivat perjantaiaamuna ja päättyivät sunnuntai-iltana. Lähtöjä oli yhteensä 531, joten pelkästään ratsastajia hevosineen oli paikalla paljon. Kiuruveden ratsastajista mukana oli 22 lähtijää.
Katariina Riikonen ja Eveliina Riikonen olivat eräät viikonlopun kiuruvetisistä kilpailijoista. Heidän innostuksensa hevosiin on alkanut jo kauan aikaa sitten; Eveliinalla 6-vuotiaana ja Katariinalla jo 4-vuotiaana.
– 12-vuotiaana tuli ensimmäinen hevonen, ja siitä se hevosmäärä on lähtenyt sitten lisimään. Olen käynyt myös Hingunniemen, eli olen hevosenhoitaja, selittää Eveliina.
Katariina sai puolestaan ensimmäinen poninsa jo 4-vuotiaana isosiskonsa Eveliinan innoittamana. Sen jälkeen on harjoiteltu, ja tällä hetkellä 12-vuotiaalla Katariinalla on kaksi ponia ja kisakokemusta kolmen vuoden takaa.
Riikoset kilpailevat usein alueellisella ja kansallisella tasolla, mutta Eveliina on kilpaillut myös kansainvälisesti. Viime vuonna Virossa Tallinnan Horse Show’ssa ja pari vuotta sitten Hollannissa hän sai hyvää menestystä.
– Kyllähän tuo ulkomaille pääsy jatkossakin olisi hyvä, niin siellä pääsisi kehittymään ja kulkemaan kisoissa, kertoo Eveliina.
Myös Katariina toivoo, että pääsisi mukaan suurempiin kilpailuihin ja myöhemmin myös ulkomaille.

Ulkomailta asti

Ympäri Suomea tulleiden ratsastajien lisäksi Lupikselle oli saapunut kisaamaan myös ulkomailta virolainen Urmas Raag. Hän on kilpaillut muun muassa vuonna 2018 Pariisin World Cupissa.
Ratsastuksen Raag aloitti 9-vuotiaana, kun Viro oli vielä osana Neuvostoliittoa. Aluksi hän oli kenttäratsastajana Neuvostoliiton maajoukkueessa. Vuonna 1988 Raagin oli tarkoitus lähteä jopa Etelä-Korean Soulin olympialaisiin, mutta venäläiset eivät osallistuneetkaan niihin ratsastuksessa.
Kun Viro palautti itsenäisyytensä Neuvostoliiton hajottua, tuli Raagista esteratsastaja, ja samalla tiellä hän on vielä tänäkin päivänä.
Viime kevät oli Raagille koronavirusepidemian myötä omituinen, sillä ulkomaille ei pystynyt lähteä kilpailemaan. Toisaalta hän iloitsee harvinaisesta kesälomastaan.
– Huono juttu on myös se, että hevoset vanhenevat vuosi vuodelta, eikä niitä pysty vanhoina enää käyttämään. Toivottavasti ensi kaudesta tulisi kuitenkin pidempi, toivoo Raag.
Tulevaisuudessa Urmas Raag toivoisi pääsevänsä urallansa eteenpäin ja kisaavansa lisää maailmanluokan kilpailuja. Lisäksi hän haluaisi löytää uudestaan hyvän hevosen, jonka kanssa yhteistyö toimisi. Pari vuotta sitten Raag ratsasti Ibelle van de Grote Haart -nimisellä hevosella, mutta se myytiin suuren suosion vuoksi.
– Jos sinulla on hyvä hevonen, sitä on vaikea pitää itsellään, sillä kaikki haluavat ostaa sen.

Superpohja ja puitteet

Raag on pitänyt viime talven aikana oppitunteja Lupiksella, ja sen seurauksena päätynytkin viikonlopun kilpailuihin kisaamaan kolmella eri hevosella.
Hänen mukaansa Lupiksella on todella hyvät puitteet ratsastaa ja pitää kilpailuja.
– Kerran olin tulossa pitämään tänne tuntia, ja silloin oli todella kylmä, ja kun menin maneesiin, se oli lämmitetty. Se oli todella kiva yllätys, kertoo Raag.
Vaikka Ratsastuskeskus Lupis onkin nuori kilpailujenjärjestäjä, on kaikki hienosäätö suunniteltu viimeisen päälle. Esimerkiksi Lupiksen pohja vastaa Etelä-Suomen tasoa, ja sillä ratsastetaan kovatasoisia kilpailuja.
— Meillä on superpohja; voisin sanoa, että meillä on varmaan Itä-Suomen ja Pohjois-Suomen paras pohja. Meidän pohjalla kilpailee Etelä-Suomen huipputalleja, joten meillä on yhtä hyvä pohja, kuin siellä, kertoo järjestäjä Heidi Julkunen.
Kenttää myös huolletaan säännöllisesti ja Lupiksella on käytössä automaattisadettajia, mikä on harvinaista tällä alueella. Lisäksi Lupiksella on paljon majoitustilaa hevosille ja ihmisille, jotka mahdollistavat näin suurten kilpailujen järjestämisen.

Tähtäimessä SM-kilpailut

Heidi Julkunen on yksi kilpailun takana olevista henkilöistä. Hän on ollut mukana järjestämässä kilpailuja siitä asti, kun Jarkko Riikonen alkoi niitä järjestämään.
– On ihanaa, että saimme paljon kilpailijoita ympäri Suomea tänne ja Urmas Raagin myös Virosta. On todella hienoa saada tällaisia nimiä tänne, kertoo Julkunen.
Julkunen toivoo, että vuoden päästä heillä olisi vielä suuremmat kilpailut, joissa olisi GP-sarja. Lisäksi Jarkko Riikosen suurena haaveena olisi järjestää vielä joku päivä SM-kilpailut Lupiksella.
– Tämä on meidän näyttö Suomen Ratsastajainliitolle, että me kykenemme pitämään isot kilpailut. Me olemme hienosäätäneet ja kouluttaneet ihmisiä tätä varten jo vuosia, lisää vielä Julkunen.