Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander

Raskaudenkeskeytyksissä johtava kunta

Kiuruvedellä tehtiin alle 25-vuotiaille naisille 16,4 raskaudenkeskeytystä tuhatta naista kohti vuonna 2018. Se on Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän alueen kunnista suurin määrä.
Koko Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän alueella raskaudenkeskeytyksiä tehtiin 14 tuhatta naista kohti eli 2,4 vähemmän kuin Kiuruvedellä vuonna 2018. Koko valtakunnan alueella raskaudenkeskeytyksiä tehtiin 10,1 tuhatta naista kohti ja Pohjois-Savon alueella 10,7 tuhatta naista kohti.
Alle 25-vuotiaista kiuruvetisistä naisista vuonna 2018 raskaana oli 62,8 naista tuhatta naista kohti. Raskaudenkeskeytyksiä tehtiin samana vuonna 16,4 naiselle tuhatta naista kohti. Vastaavasti esimerkiksi Iisalmessa raskaana oli 44,6 naista tuhatta naista kohti ja raskaudenkeskeytyksiä tehtiin 13,4 naiselle.
Terveydenhoitaja Mervi Kettunen ja terveydenhoitaja/kätilö Anniina Rantonen huomauttavat tilastoista, että Kiuruvedellä nuorten raskauksien määrä on lievästi vähentynyt vuodesta 2017 vuoteen 2018. Sen sijaan raskaudenkeskeytyksiä määrä on hieman kasvanut.
– Raskaudenkeskeytys tehdään useimmiten sosiaalisista syistä, olipa kyse nuoresta tai iäkkäämmästä naisesta. Jostain syystä raskaus ei ole senhetkisessä elämäntilanteessa mahdollinen. Taustalla voi olla taloudellisia syitä, opiskelu, parisuhdeasiat, terveydenhoitajat listaavat.

Maksuton ehkäisy vuodesta 2019

Ylä-Savon Sote -kunnissa alle 20-vuotiaat ovat saaneet maksuttoman ehkäisyn tammikuusta 2019 lähtien. Ehkäisyvalikoimaan kuuluvat pillerit, renkaat, kapselit ja kierukat.
– Jos ehkäisyn aloittaa vaikka 15-vuotiaana, saa ilmaisen ehkäisyn viisi vuotta. Pillerit ovat yleisin ehkäisymuoto, sanoo Rantonen.
Terveydenhoitajien mukaan nuoret kyllä kantavat vastuuta ehkäisystä, eikä raskaudenkeskeytyksiä käytetä ehkäisykeinona. Hormonaalinen ehkäisy on tyttöjen ja naisten vastuulla.
Kiuruveden ehkäisyneuvolasta hakee kesän aikana ehkäisyä kymmeniä nuoria. Talvisin ehkäisyneuvonta painottuu koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon.
– Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon tarkastusten yhteydessä terveydenhoitaja ottaa ehkäisyn puheeksi niin tyttöjen kuin poikien kanssa. Ehkäisyneuvontaan ei pitäisi olla hankalaa päästä, se on matalan kynnyksen palvelua, sanoo Kettunen.
Myös kutsuntatarkastuksessa puhutaan pojille maksuttomasta ehkäisystä alle 20-vuotiaille, siihen kun kuuluvat myös kondomit.
– Vähemmän näkee tässä neuvolaympäristössä poikia ja miehiä. Kondomeja olisi mahdollista saada myös meidän kautta ilmaiseksi, muistuttaa Kettunen.

Jos ehkäisy pettää

Jos vahinko pääsee tapahtumaan ja on ollut yhdynnässä ilman ehkäisyä, suosittavat terveydenhoitajat ottamaan yhteyttä terveyskeskukseen joko puhelimitse, varaamalla ajan tai kysymällä anonyymisti asiasta chatissa.
Myös reseptitön jälkiehkäisypilleri on mahdollista käydä ostamassa apteekista ja ottaa se omatoimisesti.
Jälkiehkäisyä ei kuitenkaan suositella käytettäväksi kuin yksittäisenä kertana, sillä jälkiehkäisytabletin hormonipitoisuudet ovat korkeat.
– Joka tapauksessa on syytä tulla terveydenhoitajan vastaanotolle, sillä jos on ollut suojaamattomassa yhdynnässä, pitää sulkea sukupuolitautien mahdollisuus pois, alleviivaa Kettunen.
Jos raskaudenkeskeytykseen päädytään, on se mahdollista toteuttaa kotona, mikäli raskausviikkoja on kertynyt alle 10. Jos raskausviikkoja on yli 10, raskaudenkeskeytys tehdään Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.
– Raskaudenkeskeytys on jokaisen henkilökohtainen kokemus. Keskustelemme raskaudenkeskeytysratkaisun yhteydessä henkisen tuen tarpeesta, terveydenhoitajat sanovat.
Terveydenhoitajat toivovat, että vanhemmat ottaisivat ehkäisyasiat avoimesti puheeksi nuorten kanssa kotona niin tyttöjen kuin poikien kanssa.