Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander

Iskelmäviikkoa ei ollut, miten se vaikutti kiuruvetisiin?

Kiuruveden Iskelmäviikon jääminen pois tältä vuodelta pudotti rankasti kesän myyntiä paikallisten yritysten kassassa. Myös talkoolaiselle iskelmäjuhlan puuttuminen toi kesään ison henkisen loven.

Näin kuvailee useina kesinä Iskelmäviikon teltanrakennuspuuhissa touhunnut talkoolainen Juhani Turunen. Hän on yksi noin 300:sta Iskelmäviikon talkoolaisesta.
Turunen on ollut pystyttämässä ja purkamassa juhlatelttaa, siihen on mennyt parisen viikkoa. Korvaukseksi työpanoksestaan hän on saanut pari lippua konsertteihin ja ruokaa. Talkootyötä hän on tehnyt omaan piikkiinsä.
Turusen polvet ovat hajalla ja hän odottaa leikkaukseen menoa. Jos Iskelmäviikko olisi järjestetty tänä vuonna, hän ei tiedä, miten olisi jaksanut konttailla talkoissa. Hän uskoo olevansa ensi vuonna Iskelmäviikolla teräkunnossa.
Rahan tai korvausten takia Turunen ei talkootöitä ole tehnyt, vaan tuttunsa Yrjö Waarnan kaverina ja hyvän tunnelman takia.

Kesämyynti kärsii

Kiurun Laukussa ja Kengässä Iskelmäviikon myynti on käynyt yleensä todella vilkkaasti. Viikko on ollut parasta aikaa myynnin suhteen. Nyt viikkoa ei ollut ja se tuntuu kassassa.
Yrittäjä Sanna Manninen vaateliike Style by Sannasta viestii samaa kuin kenkäliike. Iskelmäviikon poisjääminen vaikutti myynteihin todella paljon.
– Noin puolet vähemmän oli myyntiä kun Iskelmäviikon aikaan.
Vaatekauppa Hannussa Iskelmäviikon poisjääminen vaikutti niin, että viikolla 29 saatiin kasaan 30 prosenttia viime vuoden myyntiin verrattuna.
Yrittäjä Jenna Tasso pub-ravintola Lunasta uskoo, että viikon 29 myynti olisi varmasti ollut toisenlaista iskelmätapahtuman aikaan. Toisaalta hän jatkaa, että yrityksessä ei oltu budjetoitu Iskelmäviikon varaan, koska suunnitelmat olivat vielä vaiheessa maaliskuussa, kun poikkeusolot alkoivat.
Yrittäjä Timo Marjoniemi hotelli-ravintola Peltohovista jatkaa, että Iskelmäviikko jätti selvän jäljen heinäkuun myynteihin.
– Meillä tietysti uusina yrittäjinä ei ole siitä suoraa omaa dataaa, mikä se vaikutus olisi. Mutta kyllä sen viikon (Iskelmäviikon) aikana puhutaan kuukauden tai kahden kuukauden myynnistä.
Iltalypsyn yrittäjä Eetu Tikkanen arvioi, että jos Iskelmäviikko olisi järjestetty, se olisi ollut yksi vuoden kiireisimmistä viikoista ja työllistänyt viikoksi 12 henkilöä.

Virkein viikko jäi välistä

K-supermarketin kauppias Risto Kauppinen toteaa, että Iskelmäviikon puuttumisella on selkeä vaikutus myyntiin, tavallisesti Iskelmäviikko on ollut kesän virkein viikko myynnin suhteen.
– Nyt on menty heinäkuu tasatahtia, kun ei ole juhlia.
Iskelmävieraat ovat itse ostaneet juomia ja jäätelöä. Kiuruvedelle sukulaisiin majoitukseen tuleville iskelmävieraille on ostettu ruokaa, nyt se on jäänyt puuttumaan kokonaan.
– Ihmiset odottavat Iskelmäviikkoa, se on kesän huipennus, poikkeaa tasaisesta elämästä. Virkistää ihmisiä. Toivottavasti ensi vuonna on juhlan paikka, jos tilanne normalisoituu ja onhan se normalisoitunut, Kauppinen sanoo.
Myös Talli Taitavien Kavioiden yrittäjä Tiina Dahlgren sai pitää hevosensa Niemiskylän tallissa, kun hevosajeluja ei ollut. Ei myöskään lastentapahtumaa.
– Myös pienten leirillä on ollut usein ulkopaikkakuntalaisia. Toki kesälomalaisia on ollut kivasti, mutta Iskelmäviikko on lisännyt irtotuntien myyntiä. Ikävä on Iskelmäviikkoa.
Taksiyrittäjä Miikka Lonkilalla oli vähemmän keikkaa nyt kuin vastaavana aikana Iskelmäviikolla.
– Kyllähän juhlan poisjääminen ison loven tekee niin kuin varmasti kaikilla, vaikka pientä se on koronaan nähden.

Tavara liikkui hillitymmin

Kiurun Kuriirin Asko Humalojan ajoihin Iskelmäviikon puuttuminen ei ole hirmuisesti vaikuttanut.
– Posti on kulkenut kuin ennenkin, samoin lehdet. Iskelmäviikon aikaan tavaraa kyllä liikkui taajamassa enemmän, muun muassa leipää on kuskattu kauppoihin ahkerasti.
Humaloja on Kiuruveden Kiekon puheenjohtaja. Urheiluseuran talkootyötuloihin Iskelmäviikon poisjäämisellä ei ollut suurta merkitystä.
– Silloin kun vastattiin telttaravintolasta, talkootuloilla oli suurempi merkitys. Viime vuosina talkoolaisten määrä on lisääntynyt ja jaettavaa on vähemmän.
Jalkapalloseura KiuPallekaan talkooansioilla ei ole suurta merkitystä, talkoissa on ollut yksittäisiä kiupalaisia.
– Omaan taksiryrittäjyyteeni Iskelmäviikon poisjääminen on tuonut menetystä enemmän henkiselle kuin taloudelliselle puolelle, tuumaa yrittäjä Pekka Kattainen.
Kiuruveden Maalaiskaupunginteatterissa oli viikolla 29 enemmän porukkaa katsomossa kuin viime vuonna Iskelmäviikolla.
– Katsomossa on ollut lähes toista sataa ihmistä esityksessään. Ihmiset ovat kiitelleet, että kiva kun jonnekin pääsee, sanoo teatterin johtaja Seija Suhonen.
Iskelmäviikko siirtyi tältä vuodelta ensi vuodelle (14.–18.7.2021) Suomen hallituksen asettamien koronarajoitusten takia.