Kulttuuri, Uutiset (muokattu 21.2. 20:08) Marianna Grof

Uudet Kujeet -piknikistä jokavuotinen perinne?

Kiuruveden vapaa nuorisoteatterin järjestämä Uudet Kujeet -piknik oli menestys. Sää oli aurinkoinen ja Pappilanmäki oli täynnä yleisöä kuuntelemassa paikallista livemusiikkia.

Koko viime viikon ajan jännitettiin sunnuntain säätä, sillä Uudet Kujeet -piknikin pitäminen ei sateella olisi onnistunut. Sunnuntaiaamuna aurinko valaisi kuitenkin koko Pappilanmäen, eikä mikään pystynyt enää estämään yhteispiknikin järjestämistä.
Aamu alkoi lavan rakentamisella. Trukkilavoista, vaneereista ja räsymatoista kasattu lava valmistui nopeasti suuren talkooporukan voimin. Seuraavaksi roudattiin soittimia, jonka jälkeen esiintyjät pääsivät harjoittelemaan ennen iltapäivän esitystä.
Ennen tapahtuman alkua koristeltiin idyllistä pappilan ympäristöä värikkäiden viirien avulla. Lisäksi Micaela ja Johanna Ratinen olivat tehneet yleisöä opastavia kylttejä ja tapahtumalakanan sisäänkäynnin lähettyville, jotka lisäsivät alueen viihtyisyyttä.

Jokaiselle jotakin

Kun kello alkoi lähestyä neljää, ei paikalla ollut vielä kovinkaan paljon yleisöä. Kuitenkin juuri ennen ohjelman alkua autoja parkkeerasi seurakunnan pihaan yksi toisensa jälkeen. Ihmiset tulivat piknikkorit ja -viltit mukanaan nauttimaan aurinkoisesta illasta sankoin joukoin. Joillakin oli mukanaan jopa omia kylmälaukkuja ja retkituoleja sekä -pöytiä.
Illan ohjelmisto pyrittiin suunnittelemaan monipuoliseksi, jotta jokaiselle löytyisi jotakin. Nuoremmille löytyi Anna puun, Ida Paulin ja Kalle Lindrothin kappaleita, ja taas iäkkäämpää väkeä viihdytti harmonikkakerho. Myös raskaanmusiikin ystäville oli tarjolla musiikkia paikallisten bändien Madhousen ja Af Grannin toimesta.

Illan ohjelma

Illan avasivat juontajat Justus Blomberg ja Kreeta Lappalainen, minkä jälkeen alkoi kahden tunnin kestävä musiikillinen ohjelma. Ensimmäisenä lavalle pääsivät juuri peruskoulunsa päättäneet Hilda Kilvensalmi ja Jaana Komulainen, jotka esittivät muun muassa J. Karjalaisen Doris-kappaleen.
Tämän jälkeen Vilina ja Elliina Tikka saivat yleisön liikuttumaan herkillä suomalaisilla kappaleillaan. Siskoksista vanhempi, Elliina Tikka, jatkoi seuraavaan esitykseen Ukko ja Ohto Hyvösen kanssa. Heiltä kuultiin muun muassa Leevi and the Leavingsin ”Raparperitaivas”.
Ilta jatkui Madhouse -bändin viihdyttäessä yleisöä heidän omilla kappaleillaan, joita voi kuunnella myös muun muassa Spotifysta. Kiuruveden harmonikkakerho esitti paikallisen rockbändin jälkeen tanssimusiikkia, joka sopi kesäiseen iltaan. Harmonikan soittajien jälkeen lavan valtasi Mandi Kärkkäinen. Hänen tulkintansa Queenin Bohemian Rhapsodysta ei jättänyt ketään kylmäksi.
Illan viimeisenä esiintyjänä oli tuore nuorisobändi Af Grann. He esittivät omia kappaleitaan, mutta viimeistään Kikan ”Huone 105” sai jokaisen taputtamaan ja tanssimaan mukana.

”Tätä lisää!”

Arviolta yleisöä oli illan aikana yli 200 henkeä ja mukana oli ihmisiä vauvasta vaariin. Moni nautti ohjelmasta koko illan ajan. Myös useat lapsiperheet kuuntelivat koko kaksi tuntia kestävän ohjelmiston, sillä seurakunnan sisävessat olivat käytössä koko illan ajan. Ylipäätään kellään ei näyttänyt olevan kiire mihinkään, vaan ilmapiiri oli rento ja kesäinen; juuri niin kuin alunperin suunniteltiinkin.
Kaikki esiintyjät olivat innoissaan päästessään esiintymään pitkästä aikaa yleisölle. Mandi Kärkkäinen kertoi, ettei ollut jännittänyt pitkään aikaan niin paljon, kuin ennen tapahtumaa.
– Sitten kun on esiintynyt, muistaa taas miksi sitä tekee; siitä tulee niin hyvä mieli, kertoi Kärkkäinen tapahtuman päätteeksi.
Järjestäjäporukan lisäksi myös yleisö näytti nauttivan uudenlaisesta kulttuurielämyksestä. Moni toivoikin, että viime sunnuntaisesta piknik-tapahtumasta tulisi jokavuotinen perinne.
Myös uusi kirkkoherra Kimmo Kivelä oli mielissään onnistuneesta tapahtumasta, ja odotti jo innolla mahdollista tulevaa yhteispiknikkiä.