Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander

”Voitosta ei ole isoja haaveita”

Kiuruvetinen tamma Vilma Lyydia ravaa Seinäjoen Kuninkuusraveissa ensi viikonloppuna. Tammoja ilmoitettiin kisaan mukaan 25, niistä pääkilpailuun valittiin 12.
Vilma Lyydian valmentaja Martti Ratinen sanoo, ettei Vilma Lyydian pärjäämisen suhteen ole suuria haaveita.
– Osallistumismahdollisuus halutaan kuitenkin käyttää, sillä neljättä kertaa Kuninkuusraveihin ei ehkä tule, Ratinen tuumaa.
Vilma Lyydia on hyvässä kunnossa, se on juossut tasaisen hyvin tämän vuoden puolella. Lähtöjä tosin on ollut vähän koronarajoitusten takia.
Parhaaksi juoksuksi Ratinen nostaa Mikkelin Mansikka-ajot heinäkuun puolessa välissä, kilpailussa Vilma Lyydia otti ensimmäisen sijan.
Vilma Lyydia on ollut Kuninkuusraveissa kaksi kertaa. Aikaisemmista kerroista Ratinen tietää, että Vilma Lyydia ottaa tapahtuman tosissaan, siksi sille ei oikein sovi kolme lähtöä kahden päivänä aikana, koska se ottaa heti ensimmäisen juoksun täysillä.
– Kuninkuusravit on Vilma Lyydialle kova kisa.
Vilma Lyydian treeniä on vähennetty, sillä ajetaan noin kerran viikossa. Liikettä tamma saa, kun sillä ratsastetaan ja mennään esteitä.
Viime vuonna Lahden Kuninkuusravit päättyivät 3 100 metrin päätösmatkalla keskeytykseen Vilma Lyydian osalta. Tätä ennen Vilma Lyydia oli kokonaiskilpailussa kuudentena ja erityisen hyvin se pärjäsi 2100 metrin avausmatkalla. Tuomas Pakkasen ohjastamana tamma juoksi sisäradalla kolmanneksi.
Rovaniemen Kuninkuusraveissa vuonna 2018 Vilma Lyydia sijoittui avausmatkalla viidenneksi, maililla seitsemänneksi ja pitkällä päätösmatkalla yhdeksänneksi. Kokonaiskilpailun lopputuloksissa Vilma Lyydia oli kuningatarkilpailun kahdeksas.

Menestyneimmät hevoset

Kiuruveden hevosystäväinseura palkitsi vuonna 2018 Teija ja Martti Ratisen Honkarannasta vuoden kasvattajina Kiuruvedellä. Perusteluna oli, että Ratisilla on Kiuruveden menestyneimmät hevoset. Ratisten kasvattama ja Teijan ja Milla Hiekkarannan omistama Vilma Lyydia palkittiin tuolloin vuoden parhaimpana, voitokkaimpana ja nopeimpana suomenhevosena.
Vilma Lyydian isä on ori Sikko ja emä on Camomilla. Tamman mummu on Ratisten huipputamma Vilmava, johon koko pariskunnan kasvatustyö pohjautuu ja perustuu.
Vilmava on hevostallin ykkösperiyttäjä. Vuonna 2006 kuollut Vilmava oli mukana Kuninkuusraveissa, samoin kuin sen jälkeläinen ori Einomies.

Tuhat lippua per päivä

Seinäjoen Kuninkuusravit 31.7.– 2.8. järjestetään poikkeusoloissa, kun Suomi ja koko maailma on koronapandemian kourissa.
Normaalimuotoisen suuren yleisötapahtuman sijaan tämän vuoden Kuninkuusraveihin myydään 1000 lippua per päivä.
Martti Ratinen ei tiedä, onko fanijoukko lähdössä kannustamaan Vilma Lyydiaa voittoon edellisten vuosien tapaan, koska raveissa on tänä vuonna todella tiukat rajoitukset.
Poikkeustilanteen vuoksi Seinäjoki järjestää Kuninkuusravit myös vuonna 2021.