Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander

Tuttu koulu, tuttu ope ja tutut kaverit

Elmeri Knuutinen (7) aloittaa ensimmäisen luokan hyvillä mielin Lahnajoen koulussa, sillä rakennus on tuttu esikouluajoilta. Samoin opettaja Sanna Help ja kaverit ovat tuttuja esikoulusta.
Elmeri Knuutinen liikkuu Lahnajoen koulun pihassa tottuneesti Spiderman-lippis päässään.
– Tuohon telineeseen eivät saa esikoululaiset mennä, hän ilmoittaa toimittajalle.
Elmeri aloittaa ensimmäisen peruskoulun luokan viikon päästä keskiviikkona. Uusi reppu odottaa kotona jo kantajaansa. Repun Elmerille on tilannut isä Jari Knuutinen. Samanlaisen maastokuvioinen reppu on isoveli Viljamilla (9).
Elmeri arvelee, että koulussa kivointa tulee olemaan liikunta, sillä hän harrastaa pyöräilyä.
Elmerin kodista Lahnajoen koululle on 12 kilometriä. Hän kulkee koulumatkan linja-autolla. Esikoululaiset haettiin kodin pihasta, päätielle on maatilalta matkaa noin kilometri. Nyt äiti kuskaa pojat päätien varteen odottamaan linja-autoa.
– On helpotus, kun lapset pääsevät kouluun, he kaipaavat jo kavereita, kun kevät meni kotona etäopetuksessa. On tietysti kysymysmerkki, miten lähikoulu lähtee käyntiin, koronan levinneisyyden suhteen uutiset kuulostavat huolestuttavilta, äiti Leena Aksela sanoo, mutta toivoo, että lapset saisivat olla fyysisesti koulunpenkissä.
Aksela kehuu Lahnajoen koulua. Lapset saavat oppia pienessä koulussa ja luokassa, yhteistyö toimii. Jos lapsi tarvitsee erityistukea, sitä saa nopeasti.
Ekaluokkalaisia Lahnajoella aloittaa seitsemän ja koko koulussa on opettaja Sanna Helpin tämän hetkisen tiedon mukaan 29 oppilasta.

Kouluun terveenä

Nivan koulussa koulutaipaleen aloittaa 49 uutta ekaluokkalaista. Koko oppilasmäärä on noin 350 oppilasta.
– Kouluvuotta aloitetaan normaalilainsäädännön puitteissa. Lähtökohtana on, että opetus järjestetään lähiopetuksena. Opetuksen järjestämisessä huomioidaan THL:n ja Opetushallituksen ohjeet kouluille. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että pyrimme huolehtimaan turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta, kertoo Nivan koulun rehtori Pauliina Kuonanoja.
– Kodeilla on myös oma iso roolinsa siinä, että huolehditaan, ettei lapsi tulisi pienessäkään flunssassa kouluun. Kouluun siis vain täysin terveenä!
Kuonanoja huomauttaa, että eduskunta on hyväksynyt väliaikaiset muutokset perusopetuslakiin, joka mahdollistaa poikkeukselliset opetusjärjestelyt paikallisesti, jos koronaviruksen leviämisen kannalta se katsotaan välttämättömäksi. Näin ollen 4. luokasta alkaen voidaan siirtyä vuorottelemaan etäopetusjaksoille. Luokat 1–3 ja erityisen tuen oppilaat ovat tällöinkin lähiopetuksessa.
– Koko perusopetus ei siis siirry enää etäopetukseen, ellei tartuntatautilain mukaisesti soten terveydenhoidon viranomaiset tai Avi joudu sulkemaan opetustiloja kokonaan tai osittain.
Kuonanoja toteaa, että kouluilla on nyt kokemusta sekä etäopetuksen antamisesta että lähiopetuksen järjestämisestä poikkeusoloissa, joten lähtökohta suunnitteluun syksyä varten on ollut helpompi.
– Olemme siis tehneet varautumissuunnitelman ja käymme henkilökunnan kanssa läpi sitä vielä ennen koulun alkua. Myös huoltajia tiedotetaan suunnitelmasta.
Tämänhetkisten suunnitelmien valossa myös lukiotyöhön palataan normaalisti.
– Opettajat ovat koolla ensi viikon alussa ja heidän kanssa vielä mietitään yhteisesti, millaista porrastusta ruokailuun tarvitaan. Haasteena on, että koulukyytien vuoksi lukiolla on vain puolen tunnin mittainen ruokatauko. Tosin vahvuutena on se, että meillä on kokonaan oma ruokala, joten tilassa ei ole tungosta, sivistystoimen vastaava, lukion rehtori Katja Kajava kertoo.
Lukio-opintoja jatkaa 135 opiskelijaa, joista osa opiskelee MAHIS-ohjelmassa eli osa on ensimmäisen jakson alussa suorittamassa ammatillisia opintoja.
Ennusteen ja kevään suunnittelun mukaan Yläkouluun astelee keskiviikkona 271 oppilasta.
– Mitään kovin erikoista ei ole tiedossa, aloittelemme koulua kohtalaisen normaalisti tietyin varauksin. Koronan uhka aiheuttaa yleisiä varotoimia ja varovaisuutta, jota noudatetaan, Yläkoulun ja erityiskoulun rehtori Matti Heikinmaa kertoo.
– Koko koulun yhteistilaisuuksia ei tällä hetkellä järjestetä, seuraamme tilannetta. Ruokailua on porrastettu kolmeen osaan, ettei ruokailijoita ole kerrallaan salissa liikaa. Myös pöydissä paikkoja on vähennetty. Käsihygieniaan kiinnitetään enemmän huomiota ja ylipäätään siihen, ettei kouluun tulla nuha-, yskä- ja kuumeoireisena, Heikinmaa sanoo.