Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Aku Laatikainen

1700-luvun kolikko löytyi navetasta

Arvi ja Kati Huuskosen lapset Veera ja Sara tekivät viime viikolla mielenkiintoisen löydön. Sulkavanjärven rantamilla Huuskolan tilalla tehtiin viime viikon maanantaiaamuna normaaliin tapaan navettatöitä. Arvi ja Kati Huuskosen lapset Sara ja Veera olivat kolaamassa lehmien eteen rehua, kunnes he huomasivat navetan ruokintapöydällä rehun seassa jotain erikoista.
Tarkempi tutkiskelu osoitti, että kyseessä oli vanha kolikko. Se oli varsin hyvin säilynyt ja siitä oli erotettavissa vuosiluku, joka ajoittuu jonnekin kohtaa 1700-lukua. Lisäksi kolikossa on Ruotsille ominaisia kruunutunnuksia ja tekstiä ruotsin kielellä.
– Olihan tämä melkoinen löytö ja se hämmästyttää, että miten yllättävänkin hyvässä kunnossa kolikko on, vaikka se on vuosisatoja vanha ja kokenut ties mitä.
– Onneksi tytöt olivat tarkkasilmäisiä, sillä meiltä tämä olisi varmaankin jäänyt huomaamatta ja tiedä vaikka sen olisi sitten joku lehmä nielaissut rehua syödessään, sanovat Arvi ja Kati Huuskonen.
He arvelevat, että kolikko on kulkeutunut pellolta rehupaalin mukana navettaan.
– Muita ei ole toistaiseksi löytynyt kuin tämä yksi, mutta täytyy pitää jatkossa silmät auki. Tai sitten ostaa metallinpaljastin ja alkaa enemmänkin etsimään, Huuskoset naurahtavat.

Löytöjä muuallakin

1700-luvun aikaisen kolikon löytyminen ei ole kovin tavatonta Suomessa, sillä tuohon aikaan maahan kätkeminen oli yleinen tapa säilyttää rahaa.
Tämä johtui monista epävakaista ajoista, sillä 1700-luvulla koettiin muun muassa isoviha ja pikkuviha. Kätkettyjä rahoja on löytynyt ympäri Suomea silloin tällöin.
Toki voi myös olla, että Huuskolan tilalta löytynyt raha on vain vahingossa pudonnut omistajaltaan.

Yhteys Museovirastoon

Huuskoset ovat olleet kolikon tiimoilta yhteydessä Museovirastoon, joka vastaanottaa ilmoituksia kansalaisten tekemistä muinaislöydöistä ilmoituspalvelu Ilpparin kautta. Ilpparin nettiosoite on www.kyppi.fi/ilppari.
– Tiedä vaikka asiantuntijat haluavat tutkia kolikon tarkemmin, minkä myötä saisimme siitä lisätietoa. Esimerkiksi, että miten arvokas kolikko on aikoinaan ollut, kenelle se on mahdollisesti kuulunut ja mitä materiaalia ja rahayksikköä se on ja niin edelleen, Huuskoset luettelevat.
Muinaismuistolain mukaan vähintään 100 vuotta vanha löydetty esine, jonka omistajaa ei tiedetä, tulee ilmoittaa ja toimittaa löytöpaikkaa koskevin tiedoin Museovirastoon. Hyvässä lykyssä löydöstään voi saada jopa löytöpalkkion.
Museovirastolla on oikeus lunastaa esine Suomen kansallismuseolle tai siirtää lunastusoikeutensa jollekin muulle yleiselle museolle tai laitokselle, mikäli se katsoo löydön tarpeeksi arvokkaaksi.
Mikäli lunastusta ei tehdä, palautetaan se takaisin löytäjälle, joka saa pitää esineen omanaan.