Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander

Edulliset kesämökit kiinnostavat

Edulliset, alle 50 000 euroa maksavat kesämökit vaihtavat Ylä-Savon alueella omistajaa. Mukavuuksia ei välttämättä kaivata. Kantovesikin käy. Sen sijaan lyhyt mökkimatka, sähkö ja oma ranta ovat ostajalle plussaa.
Näin kertoo OP Kodin myyntineuvottelija Ulla Miettinen. Seisomme Rytkynjärven rannalla, jossa myynnissä on pieni (43 neliötä), vuonna 1987 rakennettu hirsimökki. Kiuruveden taajamasta Ahonpää-nimiselle kesämökille on matkaa 18 kilometriä.
Tässä mökissä on sähkö, mutta vesi on tuotava mukana. Tontilla on oma ranta ja uintimahdollisuus. Kesämökin yhteydessä on puusauna ja erillinen ulkohuussi.
– Tämän mökin omistaa nuori pariskunta. He luopuvat mökistään, koska mökillä ei ole heille käyttöä. He ostivat tämän kuutisen vuotta sitten, esittelee Miettinen.
Miettinen on esitellyt ja tarjonnut kesämökkiä toukokuusta lähtien, vain yksi ostaja on käynyt mökkiä katsomassa.
– Ihmettelen, miksi tämä ei ole jo mennyt. Rakenteet ovat kunnossa. Paikka on hyvä, kalaisan järven rannalla. Etäisyys Kiuruveden taajamasta on hyvä ja tie tänne on hyvä. Mökin terassille paistaa aurinko puolenpäivän jälkeen. Tänne olisi näppärää tulla töiden jälkeen vaikka saunomaan, sanoo Miettinen.

Hinta alle 60 000 euroa

Valtakunnan tasolla kesämökkikauppa on lisääntynyt tänä vuonna 34 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna. Ylä-Savon alueella (Iisalmi, Pielavesi, Kiuruvesi, Vieremä, Sonkajärvi, Lapinlahti) on OP Kodin kautta myyty tänä vuonna 8 kesämökkiä heinäkuun loppuun mennessä, niistä kaksi Kiuruvedellä.
– Kun tutkin tilastoja, ihmettelin noin vähäistä myyntimäärää, kun kysyntää oli kuitenkin todella paljon toukokuussa. Monen asiakkaan kanssa käytiin useampia kohteita katsomassa. Kauppa ei käynyt, koska kysyntää oli enemmän kuin tarjontaa, päättelee Miettinen.
Viime vuonna samaan aikaan OP Kodin kautta myytiin 13 kesämökkiä. Sitä vastoin vuosi 2018 oli hiljainen mökkivuosi, kesämökkejä myytiin tuolloin kuusi kappaletta, joista Kiuruvedeltä kolme.
Miettinen suosittelee laittamaan kesämökin nettimyyntiin jo maaliskuussa, vaikka näillä seuduilla ei vielä lumen takia mökille edes pääse. Joku voi katsella mökkiä seuraavaksi vuodeksi.
– Elokuussa kysyntä hiipuu, liikkeellä kannattaa siis olla viimeistään toukokuussa, suosittelee Miettinen.

Sähkö ja ranta plussaa

Tänä kesänä kesämökeistä kiinnostuneet etsivät mökkejä, joissa ei tarvitse olla välttämättä kaikkia mukavuuksia. Sähkö ja oma ranta ovat plussaa.
– Suosituin hintahaarukka on 30 000–60 000 euroa. Kun mennään kalliimpiin mökkeihin, mökkien pitää olla hyväkuntoista ja niiltä vaaditaan monenlaisia mukavuuksia, Miettinen kertoo.
Kesämökeistä ovat kiinnostuneita yli viisikymppiset pariskunnat, joiden lapset ovat lentäneet jo pesästä ja toisaalta lapsiperheet.
– Viisikymppiset haluavat mökkiinsä mukavuuksia ja valmista pakettia, koska he haluavat työpäivän jälkeen lähteä saunomaan ja nauttimaan. Lapsiperheillä tärkeää on, että mökissä on hyvä ja turvallinen ranta.
Lapsiperheille riittää kesämökki, jossa on kantovesi. Pienempi tilakin käy, vaikkapa yksi makuuhuone tai aitta nukkumapaikkana.
Luksusmökeillä ei Miettisen mukaan ole kysyntää Ylä-Savossa. Kuopiossa voivat kaupat syntyä kalliimmasta, yli 100 000 euroa maksavat kesämökistä.
– Ollaanko me näillä seuduin vaatimattomia, että edellusempi mökki riittää, ei tarvitse olla niin hienoa, pohtii Miettinen.
Mielenkiintoista on sekin, että Savo kiinnostaa kesämökkialueena eteläsuomalaisia ja myös keskieurooppalaisia. Kesämökille ollaan valmiita ajamaan jopa 500 kilometrin matka.
– Yllättävää kyllä, tamperelaisille ja helsinkiläisille kelpaa halvempikin mökki, mutta useimmat haluavat sen oman rannan.
Saarimökkejä OP Koti ei ota myyntiin, koska niitä on hankala esitellä, eivätkä ne mene kaupaksi. Ihmiset eivät koe mukavana ajaa kesämökille veneellä ja haluavat käydä mökillään muulloinkin kuin kesällä.

Kauppa jäissä

Kiuruveden taajamassa kiinteistökauppa on Miettisen mukaan jämähtänyt tänä vuonna totaalisesti. Myynnissä olisi 25 osakehuoneistoa. – Viime vuosi oli hyvä vuosi, nyt ei mitään. Sonkajärvellä sama juttu, mikään ei oikein liiku. Jo viime vuonna myyntiajat olivat todella pitkiä ja hinnat ovat laskeneet, Miettinen kertoo.