Vieraskynä (muokattu 20.1. 18:03) Kiuruvesilehti

Lukuvuoden kynnyksellä

Lukuvuoden kynnyksellä

Koronakevään jälkeen kesä on hellinyt lomalaisia monella tavalla. Lämpöä, luonnon kauneutta ja satoa on riittänyt yllin kyllin. Ansaitusti, ajattelen. Kesäloman alkaessa moni perhe varmasti oli antanut oman panoksensa lasten koulutyön hyväksi, oppilaat sopeutuneet ensin etäkouluun ja sitten takaisin lähiopetukseen ja opettajat tehneet lennosta digiloikkansa. Vielä emme osaa hahmottaa, miten etäkoulu ja kaikki pandemiaan liittyvä epätietoisuus on vaikuttanut lapsiin ja oppimiseen. Puhdas koulu ja siistit pöytärivit odottavat innokkaita oppilaita. Loman antamin voimin päästään alkuun ja paikataan mahdollisia aukkoja.

Etäkoulu oli aluksi oppilaista hauskaa. Innostus näkyi palautetuissa töissä. Sain nähdä toinen toistaan kekseliäämmin toteutettuja oppimistehtäviä. Maaseudun lapsilla oppimisympäristökin oli vähintäänkin virikkeellinen. Oma piha, metsä ja vesistöt olivat hyödynnettävissä. Pienille oppilaille tärkeät kasvuympäristöt, koti ja koulu, tulivat lähemmäksi toisiaan. Vanhan opettajan mieltä lämmitti saada keskikesällä oppilaalta kuvia vastasyntyneestä vasikastaan. Osalle etäkoulu tarjosi tilaisuuden nukkua pitempään ja työskennellä vasta illalla – tai tehtävät saattoivat jäädä odottamaan seuraavaa kehoitusta. Ei ollutkaan helppoa pitää yllä työrutiinia, jos kukaan ei siihen patistanut. Opettajilla oli omat haasteensa tavoittaa kaikkia oppilaita, jos tietokoneita ja älypuhelimia ei ollut aina käytettävissä.

Etäkoulun jatkuessa väsymys alkoi näkyä. Osalle oli helpotus päästä viimein lähiopetukseen tapaamaan kavereita ja koulun väkeä. Kaikki oli kuitenkin erilaista poikkeavine opetusjärjestelyineen. Perinteiset kevätjuhlat jäivät pitämättä, puhumattakaan lakkiaisista ja koulun päättäjäisistä. Kaiken tämän hämmennyksen päälle kesäinen levähdys tuli tarpeeseen. Tuntui kuin luonto olisi hyvittänyt. Itselleni kesän viettäminen enimmäkseen kotimaisemissa ei ollut ongelma. Maailmanlaajuisen pandemian aikaan tuntuu etuoikeutetulta viettää aikaa vapaasti luonnon keskellä.

Tänä kesänä olen saanut seurata läheltä nuorten siirtymistä korkeakouluopintoihin etäpääsykokeista lähtien. Opiskelujen aloittaminen ei tapahdu nyt kuten ennen, jolloin oltiin yhdessä suurina joukkoina. Etäluennot ovat aloittelevienkin opiskelijoitten arkea. Mikään ei ole niin varmaa kuin muutos.

Nyt syksyllä koulun alkuun liittyy paljon jännitystä ja kysymyksiä. Osa oppilaista on tavannut koulukavereita ja opettajia viimeksi ennen etäkoulun alkua. Mitähän kavereille kuuluu? Pääsenköhän mukaan porukoihin? Millaiset käytännöt koulussa on käsienpesuineen kaikkineen? Vanhempia saattaa mietityttää, onko kouluun turvallista tulla.

Itselläni mielessä pyörii kysymyksiä siitä, miten koronan aiheuttama taloustaantuma vaikuttaa koulun pitoon. Pystytäänkö turvaamaan kohtuullisen kokoiset opetusryhmät ja riittävä määrä ammattitaitoista henkilökuntaa eri tehtäviin? Kukaan ei voi kiistää lapsen varhaisten vuosien merkitystä ehyeksi ihmiseksi kasvun tiellä. Jos voimavaroja pystyttäisiin kohdentamaan oppimisen alkutaipaleelle varhaiskasvatuksesta lähtien, monelta ongelmalta voitaisiin välttyä. Opettajien ja ohjaajien lomautukset tai kaikenlaisten konsulttien tekemät laskelmat koulujen lakkautuksista tuottavat karikoita ja luovat epävarmuutta tulevaisuuden toivojen elämänpolulle. Kuntien lakisääteinen tehtävä on koulutuksen järjestäminen. Kohdistuvatko koronatukena myönnetyt rahat aina oikeaan kohteeseen, toivottavasti! Jospa voimme olla jatkossakin ylpeitä tarjoamastamme koulutuksesta.

Tänään kohtaan joukon elinvoimaa uhkuvia, kesän hellimiä oppilaita. Silmät loistaen kerrotaan kuulumisia, leikitään ja innostutaan uusista asioista. Yhdessä on taas hyvä olla ja kasvaa vuoden verran viisaammiksi.

Sari Eerikinharju
Rytkyn koulun opettaja