Kulttuuri, Vieraskynä (muokattu 25.3. 15:49) Kiuruvesilehti

Kansalaiopiston kuulumisia

Maija-Leena Kemppainen

JOKAISEEN kotiin on jaettu kansalaisopiston uusi opinto-ohjelma. Mikäli ette ole saaneet opinto-ohjelmaa, sen voi hakea kansalaisopiston toimistolta Kulttuuritalolta. Kansalaisopiston uusi työkausi käynnistyy jo vähän aikaisemmin tänä vuonna. Sivistyslautakunta teki päätöksen, jonka mukaan tänä syksynä tarjoamme kaksi viikkoa enemmän opetusta ja nuo viikot eivät nosta kurssimaksuja. Tämä on korvauksena koronan vuoksi viime kevään toteutumatta jääneistä tunneista. Opetuksesta kuitenkin n. 40 prosenttia pystyttiin toteuttamaan etänä. Paljon on vielä etäopetuksessa kehitettävää, mutta palaute opettajilta ja opiskelijoilta oli kannustavaa sekä rohkaisevaa.

KESÄN aika oli jo rauhallisempaa viruksen kanssa, mutta näin elokuun alkaessa valtakunnallisesti tilanne on muuttunut. Opetus- ja kulttuuriministeriö antoi kansalaisopistoille ohjeita 4.8., joissa todetaan seuraavia asioita. Opiskelijan tai opettajan ei pidä osallistua lähiopetukseen tai muuhun oppilaitoksen tiloissa järjestettävään toimintaan, jos hänellä on sairastumiseen viittavia oireita, kuten yskää, kurkkukipua, hengenahdistusta, lihaskipuja, vatsaoireita tai päänsärkyä. Oireisten tulee herkästi hakeutua koronavirustestiin. Riskiryhmään kuuluvien tulee epidemian aikana välttää lähikontakteja, eikä lähiopetukseen osallistumista siksi suositella heille. Oppilaitoksissa tulee myös välttää tilanteita, joissa ollaan suorassa kosketuksissa muiden kanssa. Seuraavana tuli sitten 13.8. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suositus kasvomaskien käyttämisestä.

KANSALAISOPISTOSSA halutaan tarjota mahdollisuus turvalliseen opiskeluun. Olemme pienentäneet opiskelijaryhmien kokoa ja osassa opintoja voidaan käyttää kahta eri tilaa, näin saamme turvattua suositeltavat 1–2 metrin turvavälit. Pyydämme opiskelijoita huomioimaan, että opiskelemaan tullaan vain terveenä sekä kädet pestään huolellisesti ryhmään saapuessa ja sieltä poistuttaessa. Jokaisessa opetuspisteessä on käytössä myös käsien desinfiointia varten käsidesit. Mikäli opetukseen kuuluu myös ohjausta lähellä opiskelijaa, opettajat pitävät kasvomaskeja. Pyydämme myös lasten ryhmiin saattajia ottamaan huomioon sen, että koulujen tiloihin ei saa tulla sisälle kuin opiskelijat. Opettajat tulevat ovelle vastaan ainakin ensimmäisillä kerroilla ja sen jälkeenhän reitti opetustiloihin on jo lapselle tuttu. Ensisijaisesti haluamme tarjota lähiopetusta, mutta jos koronatilanne aktivoituu, niin silloin siirrymme niiltä osin kuin on mahdollista etäopetukseen. Etäopetuksen osallistumiseen on saatavana maksutonta ohjausta. Mikäli koronatilanteen kehitys mietityttää, niin voi myös ilmoittautua kursseille vain syyslukukauden ajaksi. Koronatilannetta seuraamme tarkasti ja otamme huomioon jatkossakin valtakunnalliset ohjeistukset opetuksen järjestämiseen.

KANSALAISOPISTOSSA on tarjolla monenlaisia oppimisen mahdollisuuksia. Kurssiuutuuksista esimerkkeinä Stand up -komiikka, nukketeatteri, kiviaidan rakentaminen, kuvantekijäiset, pöytälaatikosta listahitiksi, kotiurkuri, tallukas ja itämaisen fuusiotanssi. Opintoseteliavustusta saimme jälleen, joten voimme monille tarjota kurssimaksuihin alennusta sen avulla. Lämpimästi tervetuloa opiskelemaan omaan opistoon !

Kirjoittaja on kansalaisopiston rehtori.