Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander

Kansanmies asetettiin kirkkoherran virkaan

Kansanmies asetettiin kirkkoherran virkaan

Kirkkoherra Kimmo Kivelä asetettiin virkaansa Kiuruveden kirkossa sunnuntaina. Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen liitti Kimmo Kivelän hiippakunnan kokeneimpien pappien joukkoon, Kivelä on toiminut kirkkoherrana 19 vuotta.
– Vaikka sinulla on pitkä kokemus, olen aistinut sinussa samanlaista intoa ja innostusta kuin vasta-alkajilla. Kokemus ja innostus ovat valtavan hieno yhdistelmä, kiitteli Jolkkonen.
Jolkkonen muistutti, että Kiuruvedellä on pitkä perinne papeista, jotka ovat osallistuneet hengelliseen vastuunkantoon kirkossa, herätysliikkeissä ja yhteiskunnalliseen vastuunkantoon politiikassa.
– Joku voi kysyä, onko se oikea ja sopiva yhdistelmä, osaako kirkkoherra tehdä eron näiden kahden väliltä? Minulla on siihen ja sinuun täysi luottamus, sinä olet kutsumukseltasi pappi, Jolkkonen puheli.
Jolkkonen muistutti, että pappi on kaikkien sielunpaimen, nuorten ja vanhojen, Rapakkojoella ja Remeskylässä asuvien, liberaalien ja konservatiivien, vasemmistoa ja porvaripuolueita äänestävien.
– Olet kantanut vastuuta kirkosta seurakunnassa, vastuuta kaupungista valtuustossa ja isänmaasta eduskunnassa. Se on valtava etu sinulle ja koko seurakunnalle. Olet ollut aina ihmisten palvelija. Silloin, kun rukoilit seurakunnan puolesta alttarilla, ja silloinkin kun kuuntelit ihmisten tuntoja torilla räntäsateessa. Kiinnostus tavallisten ihmisten arkeen ja pitkä kokemus luottamustehtävien hoidossa antavat sinulle erinomaiset lähtökohdat uuteen palvelutehtävään Kiuruveden kirkkoherrana, sanoi Jolkkonen ennen virkaansiunaamista.
Se, että kirkkoherra on koko kansan sielunpaimen, on Jolkkosen mukaan erityisen tärkeää tänä päivänä, kun ”monet jännitteet jakavat ihmisiä yhteiskunnassa ja kirkossa”.
– Anna muiden kuohua, pysy siinä tyynenä, evästi Jolkkonen.

Papin tulee olla leipäpappi

Saarnassaan Kimmo Kivelä pohti papin roolia. Mikähän se papin asia oikein on, kysyi hän. – Pappeja, kuten ihmisiä yleensäkin, on kovin monenlaisia. Se tekee elämästä rikasta ja muistuttaa, miten seurakunnassa tarvitaan erilaisia ihmisiä ja heidän lahjojaan. Ja kaikkialla ihmisyhteisöissä, sillä kaikkialla salattu Jumala on läsnä toimien ja vaikuttaen. Jumala toki ei ole meidän tahtomme ja toiveidemme mukaisesti toimiva vastausautomaatti tai taskulaskin.
Kivelän mukaan papin asia on Kristus ja papin tulee olla leipäpappi!
– Toivottavasti saarnaaja ei tule nyt väärinymmärretyksi, varsinkaan aikana, jolloin sanomisia – vaikkapa sosiaalisen median kautta – vääristellään ja ymmärretään tahallisesti väärin, saarnaaja kun nyt sanoo: Papin tulee olla leipäpappi! Sanoohan Vapahtajamme itsestään: Minä olen elämän leipä. Tätä elämän leipää pappi on kutsuttu jakamaan sanan ja sakramenttien, ehtoollisen sekä kasteen kautta. Tästä leivästä papin itsensäkin tulee tulla ravituksi. Syntisenä syntisten joukossa, vajavaisena Kristuksen armoa ikävöiden papin tulee toimia hänelle uskotun seurakuntansa keskellä. Iloissa ja suruissa.
Kivelän mukaan Jumala, josta kansankirkkomme puhuu, on syvimmältään juuri epäonnistuneiden ja itsensä huonoksi tuntevien ihmisten armahtaja.
– Et ehkä voi kertoa merkittävistä hengellisistä kokemuksistasi, et voi viitata innokkaaseen osallistumiseesi kirkon elämään, et lujaan uskoosi, etkä käänteentekevään ratkaisuusi. Et voi nostaa kättäsi ja puolustautua, kun vaativan uskonnollisuuden edustajat nimittelevät sinua pakanaksi ja vieraantuneeksi. Mutta Jumala, sinun luojasi ja pelastajasi, katselee sinua säälin ja rakkauden silmin. Hän on rinnallasi vielä senkin jälkeen, kun kaikki toiset ovat kaikonneet, sanoi Kivelä.

Ministereitä ja kansanedustajia

Virkaansiunaamisessa oli mukana suuri joukko eri taustoista tulevia ihmisiä. Sonkajärveläisiltä, Eino ja Mirja Luukkoselta, Kivelä sai heti kutsun saunailtaan. Kiuruvesi saa Kimmo Kivelästä Eino ja Mirja Luukkosen mukaan ”erittäin hyvän kirkkoherran”. Eino Luukkonen tuntee Kivelän, sillä Kivelä toimi Sonkajärven vt. kirkkoherrana, Luukkonen vaikuttaa seurakuntaneuvostossa.
– Olemme Sonkajärvellä onnellisia siitä lyhyestä ajasta, jonka Kivelä oli meillä. Onneksi hän edelleen vaikuttaa täällä Ylä-Savossa, nyt Kiuruvedellä. Pidetään hänen kanssaan oikein mukava saunailta, totesi Eino Luukkonen kirkkokahveilla ja Kimmo Kivelä merkitsi sauna-ajan kalenteriinsa.
Kivelän laajaa tuttavapiiriä kuvaa hyvin se, että virkaansiunaamisessa oli mukana muun muassa entisiä ja nykyisiä kansanedustajia sekä ministereitä. Heistä mainittakoon muun muassa Markku Eestilä, Hannakaisa Heikkinen, Jussi Niinistö, Raimo Vistbacka, Seppo Kääriäinen. Mukana olivat myös Ylen entinen toimitusjohtaja Lauri Kivinen, toimittajalegenda Arvo Tuominen. Virkaansiunaamista kunnioittivat läsnäolollaan niin ikään kolme Kiuruveden aikaisempaa kirkkoherraa: Matti Oikarinen, Risto Pentikäinen ja Osmo Korkalainen. Kaupunginjohtaja Jarmo Muiniekka luki tilaisuudessa katkelman Raamatusta.
Jussi Niinistö totesi Kiuruveden seurakunnan saavan Kimmo Kivelästä varsin hyvän sielunpaimenen.
– Kimmo ei tarvitse mikrofonia, hän puhuu, että kaikki kuulevat ja ymmärtävät. Kimmoa on helppo lähestyä ja hän lähestyy ihmisiä itsekin, kuvaili Niinistö.
Seppo Kääriäinen oli samaa mieltä, Kiuruvesi saa Kivelästä hyvän kirkkoherran.
– Kivelä on väkevä saarnamies ja kansanmies, helposti lähestyttävä, tähän kiuruvetiseen, hengelliseen maisemaan sopiva.
Vistbacka luonnehti Kivelää todelliseksi kansanpalvelijaksi, sillä perusteella, että he ovat olleet samalla vaalikiertueella.
Kiuruvetisjuurinen kirkkohistorian professori Eino Murtorinne kuvasi Kimmo Kivelää ”reippaaksi ja otteikkaaksi, todelliseksi kahden maan kansalaiseksi”.
– Hän on käynyt poliittista elämää läpi ja sen rinnalla hänelle on kristillinen sanoma hyvinkin tärkeä. En usko, että politiikka on rasite, ellei itse tee siitä rasitetta. Kimmo Kivelä on realisti, hän selviää Kiuruvedellä Malmivaarojen ja Simojoen jatkumossa, totesi Murtorinne.
Eino Murtorinne opetti Helsingin yliopistossa kirkkohistoriaa Kivelälle.
– Olen kuullut, että hän oli ihastunut seminaariini, koska seminaarissa kirkkohistoriaa käsiteltiin historian jatkuvuuden kannalta. Ei pelkkinä vuosilukuina.