Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Aku Laatikainen

Pertturista ruunaruhtinas

Ylivieskassa järjestetyistä ruunakunkkareista tuli kiuruvetisten juhla, kun Roni ja Heidi Waarnan omistama ja Tuomas Pakkasen ohjastama ruuna Pertturi nappasi Ruunaruhtinaan tittelin voittamalla sekä 1600 että 2600 metrin osalähdöt.
Kymmenvuotias Roni Waarnan valmentama hevonen on yltynyt viime aikoina mainioon vireeseen, ja tästä nähtiin merkkejä jo toissa viikonloppuna Vieremällä, kun se voitti helposti Ylä-Savon Hippoksella. Menestys poiki kutsun ruunakunkkareihin, joihin kannatti todellakin lähteä.
Perjantaina Ravikeskus Keskisen kaviouralla ravattiin ryhmäajona mailin eli 1600 metrin matka. Pertturi lähti maltillisesti liikkeelle, kunnes toisella puolikkaalla se paineli kolmannesta ulkoparista alkaneella kirillään voittoon loppumetrien aikana.
– Hevosessa oli hyvä paine koko ajan, ja loppusuoralla kun käänsin kääntölaput, niin tuli vielä yksi pykälä lisää. Hevonen teki oikein hyvän, täyden kymmenen pisteen juoksun, Tuomas Pakkanen kehui voittajahaastattelussa.
Maili oli ennalta Pertturille vahvempi matka, sillä se on tunnettu sprintteriominaisuuksistaan. Pakkanen kuitenkin lähti luottavaisin mielin myös lauantain pidemmälle matkalle 2600 metrille. Ruunaruhtinaan titteli tultaisiin jakamaan kahden matkan kokonaisaikojen perusteella.
– Yksi lähtö meni näin hyvin, niin miksei toinenkin voisi mennä, hän virnisti.

Voitto kovassa seurassa

Kokenut hevosmies tiesi mistä puhui. Ylivieskan ravilauantain päälähtönä juostussa Ruunaruhtinaan toisessa osalähdössä Pertturi ratkaisi voiton taas kovalla loppukirillä. Etenkin viimeiset 800 metriä hevonen tuli vahvasti.
Pakkanen käänsi Pertturin viimeisellä takasuoralla vauhtiin, johon muilla ei ollut vastaamista. Ruuna tuli ylivoimaisena ykkösenä maaliin, muiden jäädessä sen taakse jo maalisuoran alussa. Niinpä Pakkanen pääsi tuulettamaan 2600 metrin voittoa hyvissä ajoin.
– Loppusuora oli meillekin jo aika tiukka, mutta hevonen tsemppasi hyvin. Sen oikein tunsi, kuinka Pertturi pani itsensä kunnolla likoon. Jouduin lähtemään kiriin jo takasuoralla, mutta kun hevonen on hyvässä kunnossa, niin se kestää vähän enemmänkin, Pakkanen kehui Pertturia.
Pakkanen sanoi arvostavansa Ruunaruhtinas-tittelin saavuttamisen Pertturin kanssa korkealle, vaikka mies on nähnyt ja kokenut pitkällä urallaan paljon.
Tuoreen Ruunaruhtinaan omistajien Roni ja Heidi Waarnan oli vaikea löytää sanoja onnenhuuman keskeltä, sillä voitto oli uran suurin tähän mennessä.
– Kyllähän tämä meni selkeästi yli odotusten, vaikka viime aikoina hevonen onkin tuntunut hyvältä. Ylipäätään ruunakunkkareihin mukaan pääseminen oli jo saavutus sinänsä, ja sitten tuli vielä tällainen menestys.
– Mailille tähdättiin ja sen voitto oli hieno juttu. 2600 metrin ykkössija oli sitten jo suoranainen shokki, tosin hyvällä tavalla.
Ruunaruhtinas-kilpailussa oli mukana kovia ravureita. Rataa oli kiertämässä muun muassa kaksi aiempaa Ruunaruhtinaan titteliä voittanut Polara ja Kavioliigassa menneellä kaudella pärjänneet Josveis ja Koskelan Akseli sekä kolme kylmäveristä hevosta Ruotsista. Pertturi kuitenkin päihitti kaikki nämä ennakkosuosikit.

Lahjakas hevonen

Ruuna Pertturi on syntyisin Halsualta ja sen ovat kasvattaneet Akseli ja Kati Kanala. Se on ollut hyvän hevosen maineessa jo pitkään, sillä 4-vuotiaana Pertturi oli toinen Kriteriumissa, 5-vuotiaana se voitti Ilkka-ajon ja 7-vuotiaana nousi valiojuoksijaksi.
Viime vuosinakin 10-vuotias on väläytellyt ja päässyt rahasijoille, joskin aivan kärkisijat ovat jääneet uupumaan. Tänä vuonna meno on kuitenkin ollut vauhdikasta ja palkintorahoja on kertynyt noin 25 000 euroa. Yhdeksästä lähdöstä Pertturi on voittanut viisi ja ollut kerran kolmas.
Kiuruvedellä Pertturi on asustellut tämän vuoden tammikuusta lähtien. Sen nykyisistä omistajista Heidi Waarna kuntouttaa hevosia työkseen ja Roni Waarna on opintovapaalla autokatsastusmiehen työstään. Hän opiskelee Hingunniemessä ravivalmennusta ja kengitystä, ja tarkoitus on valmistua ensi keväänä.
Pertturin päätyminen Waarnojen talliin oli pitkälti sattumaa, sillä Heidi bongasi hevosen myynti-ilmoituksen Facebookista.
– Olimme jo jonkin aikaa etsineet lahjakasta hevosta, joka voisi hyötyä meidän kuntoutus- ja valmennusmenetelmistä. Nyt sitten palaset loksahtivat kohdalleen. On harvinaista, että noin lahjakkaan hevosen myynti-ilmoituksen bongaa netistä. Kyllä siinä hyvä tuuri kävi, Heidi Waarna sanoo.
Pertturin tämän vuoden menestyksen taustalla on monia tekijöitä. Waarnat sanovat hoitaneensa ruunan vasemman etujalan kuntoon, mutta fyysistä kuntoutusta ja treeniä suurempana menestystekijänä he pitävät sitä, että nyt myös Pertturin korvienväli on hyvässä kunnossa.
– Olemme pitäneet sitä kuin kukkaa kämmenellä. Se selvästi nauttii huomiosta ja hyvästä hoidosta. Ja mikäs sitä on hoitaessa, sillä Pertturi on todella hyväluontoinen hevonen.
– Kenties myös paikanvaihdos ja tällainen pieni ja idyllinen kymmenen hevosen talli ovat saaneet sen piristymään. Sen näkee, kun hevosen ryhti on noussut ja olemus on iloinen.
Toki treenilläkin on osansa. Pertturi on tänä vuonna kävellyt ahkerasti vesimatolla, mistä se niin ikään kovasti nauttii. Lisäksi sitä on ajettu paljon Niskanlahden metsätiellä, jossa on pehmeäpohjainen ja hevosen jalkoja hyvin säästävä tie. Lopullisena silauksena ovat toimineet hyvin menneet kisat.
Waarnat aikovat edetä Pertturin kanssa maltillisesti.
– Katsotaan rauhassa sopivia startteja ja edetään lähtö kerrallaan, ruunan olotilan mukaan.