Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Aku Laatikainen

Sara Francis pinkoi kaksi SM-mitalia

Kiuruveden Urheilijoiden 19-vuotias pikajuoksija oli hyvässä vauhdissa
yleisurheilun alle 22-vuotiaiden SM-kisoissa Kemissä. 100 metriltä irtosi
Suomen mestaruus ja 200 metriltäkin hopeaa.

Kiuruveden Urheilijoiden Sara Francis on totuttu näkemään hymy kasvoillaan, ja viime viikonloppuna siihen oli taas erityisen hyvä syy, sillä hän nappasi kaksi mitalia yleisurheilun alle 22-vuotiaiden Suomen mestaruuskisoista Kemistä. Tuloksena oli kultaa 100 metriltä ja hopeaa 200 metriltä.
– Kyllähän tämä hyvältä tuntuu kaikkien vaikeuksien jälkeen. Viime kausi jäi minulta kovin lyhyeksi takareisivamman takia, ja nyt alkukesästä oli kaikenlaista pientä jumia kropassa. Siinä on ollut henkisestikin kestämistä, 19-vuotias Francis sanoo.
Viime aikoina hän sanoo harjoitelleensa hieman kevyemmin ja panostaneensa kehonhuoltoon aiempaa enemmän.
– Se on auttanut. Lisäksi henkisellä puolella on tapahtunut kasvua. Olen oppinut hyväksymään sen, ettei urheilu ole aina pelkkää nousukiitoa, vaan välillä tulee alamäkiäkin.

Kauden parasta juoksua

Francisin urakka Kemin SM-kisoissa alkoi lauantaina 100 metrin alkuerillä, jossa hän kellotti koko joukon nopeimman ajan 11,85. Ilman liian kovaa myötätuulta (3,1 metriä sekunnissa) aika olisi ollut Francisin tämän kesän paras.
– Se oli ihan hyvä juoksu. Pystyin tulemaan rennosti ja miettimään mitä teen. Erityisen hyvin onnistuin kiihdytyksessä, joka on aiemmin tänä kesänä jäänyt turhan lyhyeksi. Olen noussut liian äkkiä pystyasentoon ja täyteen vauhtiin, mikä on sitten kostautunut lopussa. Nyt kuitenkin kiihdytin pidempään, jolloin loppukin tuli paremmin. Tekniikka pysyi mukavasti kasassa ja sain heittäydyttyä hyvin maaliviivalle.
Myös finaalissa Francis malttoi alussa mielensä, jolloin juoksu kulki hyvin loppuun saakka. Voittoaika oli kova (11,63), mutta jälleen myötätuulta oli liikaa (3,7 metriä sekunnissa), joten Francisin ennätys 11,75 ja kauden paras 11,87 jäivät vielä voimaan tilastokirjoihin.
– Tiukka kisahan se satasen finaali oli. Lisähaastetta toi se, että lähdin matkaan kuutosradalta, joten olin aika nurkassa enkä kovin hyvin nähnyt muita juoksijoita. Maaliin tultua en heti ollut varma sijoituksestani.
– Niinpä oli hieno tunne kuulla oma nimi voittajana. Nyt kun jälkikäteen miettii, niin juoksu tuntui kyllä hyvältä ja mielestäni se oli tämän kauden teknisesti parasta suorittamista. Jalat olivat kevyen oloiset.
Francisin jälkeen hopealle juoksi Larsmo IF:n Alina Strömberg ajalla 11,66 ja pronssia otti Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Sanni Mahonen ajalla 11,89.
Francis sanoo panostaneensa paljon 100 metrille, koska se on kulkenut viime aikoina selvästi paremmin kuin 200 metriä.
– ”Kakkosella” ongelmani on ollut tänä vuonna ennen kaikkea se, että jalat ovat menneet hapoille liian aikaisessa vaiheessa juoksua.
Hän kuitenkin lähti sunnuntaina kokeilemaan rahkeitaan myös 200 metrin SM-taistoon.
– Siitä oli pari kolme viikkoa, kun olin viimeksi juossut 200 metrin kilpailun. Harjoituksissakin pidemmät vedot ovat jääneet vähiin, kun olen enemmän keskittynyt sadalle metrille.
Francis pinkoi alkuerästään finaaliin ajalla 25,03, joka oli kolmanneksi paras. Tulos syntyi nollatuuleen.
– Oli yllättävää, että juoksu meni niin hyvin. Lähtö ja kiihdytys eivät olleet kovin onnistuneita, sillä meinasin kompuroida telineissä, kun meitä pidettiin liian pitkään valmiit-asennossa.
– Sain kuitenkin rennon ja säästeliään askeleen päälle ja oli mukavaa huomata, kun ensimmäistä kertaa tänä kesänä happokaan ei iskenyt jalkoihin. Lopulta sain tultua helposti maaliin.
Finaalissa Francisin kiihdytys onnistui alkuerää paremmin ja kaarrekin tuli rennosti ilman turhaa puristamista. Hän kellotti nollatuulessa kauden parhaan aikansa 24,61, jolla sijoittui SM-hopealle.
Kultaa otti Larsmo IF:n Alina Strömberg ajalla 24,04, mikä on sama kuin Sara Francisin ennätys. Pronssille ylsi Tampereen Pyrinnön Alisa Aalto ajalla 24,87.
– Täytyy olla tyytyväinen mitaliin, sillä finaalissa oli ennakkoon monta minua kovempaa juoksijaa kesän tilastoaikojen perusteella. Niinpä lähdin haastajan asemasta matkaan. Juoksun aikana myös tuntui, että etenkin kaarteessa oli puuskittaista sivutuulta.
– 150 metriin asti tulin tasoissa voittajan kanssa, mutta sitten juoksuni pikkaisen sakkasi. Suoritus oli kuitenkin hyvä tämän kauden tasoon nähden, sillä aiemmin kesällä olen alkanut hyytyä jo 90 metrin jälkeen. Aika ei ollut ihmeellinen, mutta kuitenkin puoli sekuntia parempi kuin aiempi kauden paras, Francis analysoi.

Loppuhuipennus edessä

Yleisurheilukausi alkaa olla pikku hiljaa ohi. Syyskuun alkuun on suunniteltu Suomi-Ruotsi -maaottelua Tampereelle, joskin sen toteutuminen on vaakalaudalla koronavirustilanteen vuoksi.
– Ja jos ottelu pidetään, on vielä epävarmaa, että valitaanko minua Suomen joukkueeseen. Tänä vuonnahan on tarkoitus otella ainoastaan miehissä ja naisissa, pojat ja tytöt jäävät pois.
– Jos maaottelu peruuntuu, pidetään Tampereella kotimainen kilpailu, jossa aion juosta satasen.
Francisin kausi huipentuu syyskuun puolivälissä Lapinlahden syyssatasiin, jossa hän aikoo osallistua 100, 200 ja 400 metrille.
– Siinä on sellainen mukava loppurypistys. Lapinlahden jälkeen pidän todennäköisesti viikon parin huilin ja sitten alkaa jo valmistautuminen kohti ensi kautta, keväällä merkonomiksi valmistunut Francis sanoo.