Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander

Söpöjä maskeja vähävaraisille

Maskeja jaetaan Kiuruvedellä vähävaraisille aluksi niin, että yksi henkilö saa yhden maskin. Maskit ovat ilmaisia ja ne on valmistanut Toimi-säätiö.
Ensimmäiset maskit jaettiin maanantaina ruoka-avun yhteydessä. Kukin talous sai yhden maskin. Näin turvataan, että maskeja riittää kaikille.
Vs. diakoni Linda Hyytiäinen Kiuruveden seurakunnasta kertoo, että maskeja annetaan myös jonkin verran Viskaalintuvalle, Varapäreeseen sekä Torintuvalle. Maskeja ei voi tulla hakemaan suoraan seurakuntatalolta, vaan ensin on oltava yhteydessä Linda Hyytiäiseen.
Maskit tulevat Ylä-Savon Sote -kuntayhtymältä ja jakelusta vastaavat alueen seurakunnat. Jaettavat suojamaskit ovat ilmaisia kangasmaskeja, jotka pestään 60 asteen pesussa. Maskin mukana jaetaan sen käyttö- ja pesuohje.
– Meillä ei ole varmuutta, paljonko maskeja saadaan ja paljonko niitä menee, ruoka-avussa jaettiin sata maskia. Yksi per talous, vaikka taloudessa oli useampia aikuisia. Näitä on eri värejä ja ne ovat todella söpöjä, esittelee Hyytiäinen maskeja.
Hyytiäisen mukaan ihmiset ovat maskeista innostuneita, vaikka niitä ei vielä Kiuruveden katukuvassa suuremmin näekään.
Hyytiäinen muistuttaa, että maskit on tarkoitettu niille, joilla ei ole varaa itse ostaa maskia. Kotihoidon asiakkaat saavat maskit kotihoidon kautta. Maskeja on tärkeää pestä ja noudattaa niiden käyttöohjeita, muistuttaa Hyytiäinen.

Oireettomana hoitoon

THL päivitti viime viikolla ohjeistusta liittyen lapsiin ja koululaisiin. Yleisohje on, että sairaana ei mennä kouluun tai töihin, eikä sairasta lasta viedä päivähoitoon. Kun oireilu on selvästi vähenemässä, lapsi voi mennä päiväkotiin tai kouluun, vaikka oireet eivät olisi kokonaan loppuneet. Jos koronatesti on otettu ja oireet jatkuvat, ei ennen testituloksen valmistumista tulisi mennä kouluun tai päiväkotiin.
– Jos lapsi saa testiajan vasta usean päivän päähän ja oireet ehtivät kokonaan loppua ennen sitä, testiin ei tarvitse mennä. Oireeton lapsi voi palata normaalisti päiväkotiin tai kouluun, asiantuntijalääkäri Emmi Sarvikivi THL:stä sanoo.
Päiväkodilla tai koululla ei ole oikeutta vaatia nähtäväkseen todistusta lapsen koronatestistä eikä edellyttää, että todistus on ehto päiväkotiin tai kouluun palaamiselle. Koronatestauksessa on kyse henkilökohtaisesta terveystiedosta samalla tavoin kuin minkä tahansa muun potilastiedon kohdalla.
Sote-kuntayhtymän alueella on laboratoriovarmistettuja koronavirustartuntoja todettu 60. Koronavirukseen on menehtynyt 14 henkilöä.