Korona, Uutiset (muokattu 21.2. 20:15) Aku Laatikainen

Koronatestiin pääsee nyt Kiuruvedellä

Ylä-Savon soten alueen koronavirusnäytteenotto on laajentunut Kiuruvedelle, missä koronatestit aloitettiin terveyskeskuksessa maanantaina 31.8. Kiuruvedellä testiin on mahdollista päästä arkipäivinä kello 8.30–10.00. Viikonloppuisin Ylä-Savon soten koronavirusnäytteenotto on keskitetty edelleen Iisalmeen.
– Seuraamme tilannetta ja lisäämme testauskapasiteettia tarpeen mukaan, kertovat avovastaanottojen päällikkö Sirpa Marjoniemi ja vastaanottojen esimies Leena Kärkkäinen.
Kiuruvedellä voi käydä testissä kuka tahansa Ylä-Savon soten alueen asukas. Käynti näytteenottoon tapahtuu Nivankadulta terveyskeskuksen takapihalle.
– Siellä on autoille erikseen merkityt paikat ja lisäksi on opastus näytteenottopisteeseen. Näyte otetaan ikkunan kautta siten, että näytteenottajat ovat sisätiloissa ja testattava henkilö seisoo ulkona katoksessa.
Marjoniemi ja Kärkkäinen lisäävät, että vaikka meneillään on poikkeusaika ja Kiuruvedelle tuli juuri koronanäytteenotto, on kuntayhtymän toimipaikoissa silti edelleen turvallista asioida.
– Perinteisten vastaanottopalvelujen lisäksi voi asioida chatinkin kautta ja vaikkapa älypuhelimen etävastaanotolla.
Tarve Kiuruveden näytteenottopisteelle ja Ylä-Savon soten testauskapasiteetin nostamiselle tuli, sillä koronavirustestien määrät ovat olleet viime viikkoina selvässä nousussa.
– Esimerkiksi kesäkuussa testasimme keskimäärin 45 ihmistä per viikko, mutta viime viikolla testeissä kävi jo 366 henkilöä, Marjoniemi sanoo.
Tällä hetkellä Ylä-Savon sotella on valmius testata reilut sata ihmistä päivässä, kun sekä Iisalmen että Kiuruveden resurssit otetaan huomioon. Yhteensä Ylä-Savon soten koronavirustesteissä on käynyt tähän mennessä noin 3 000 henkilöä tämän vuoden aikana.
Koronavirustestiin päästäkseen tulee varata aika. Se onnistuu puhelinsoitolla tai Ylä-Savon soten internet-sivujen chat-palvelun kautta, jossa hoitaja tekee arvion testauksen tarpeellisuudesta.
Mikäli testille katsotaan olevan aihetta, sovitaan testausaika. Vastaanotolle ei tule hakeutua omin päin, vaan aina ensin on otettava yhteys puhelimitse tai chatissa.
Ylä-Savossa pääsee tällä hetkellä testiin samana päivänä tai viimeistään seuraavana. Testituloksen saamiseen on viime aikoina mennyt keskimäärin 3–5 päivää, mutta tämänkin pitäisi pian parantua, sillä tällä viikolla Itä-Suomen laboratoriossa on alettu analysoida tuloksia kolmessa vuorossa arkipäivisin. Myös viikonloppuisin tuloksia analysoidaan.
Testitulokset ilmoitetaan suoraan testatulle henkilölle. Tieto negatiivisesta tuloksesta lähetetään tekstiviestillä suoraan laboratoriosta ja jos tulos on positiivinen, tartuntatautilääkäri soittaa henkilölle.
Testatun ei tule itse ottaa yhteyttä laboratorioon tai soteen, jotteivät esimerkiksi puhelinpalvelut ruuhkaudu. Tuloksia tulee odottaa kotikaranteenissa välttäen ulkopuolisia kontakteja.

Tartuntoja yhteensä 61

Ylä-Savon soten alueella todettiin viime viikolla yksi uusi koronavirustartunta. Yhteensä Ylä-Savossa on varmistettu tähän mennessä 61 koronavirustartuntaa, joista 35 Kiuruvedellä ja 20 Iisalmessa.
Muiden kuntien tarkkaa tilannetta ei tiedetä, sillä Ylä-Savon sote ei kerro tartuntamääriä kunnista, joissa tapauksia on ollut alle viisi. Sote noudattaa tässä kohtaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eli THL:n tiedotuskäytäntöä.
Koronasta johtuvia kuolemantapauksia on Ylä-Savon soten alueella ollut toistaiseksi 14.
Kokonaistilanne koronan suhteen on ollut varsin rauhallinen viime aikoina, sillä toukokuun 8. päivän jälkeen on todettu kaksi tartuntaa Ylä-Savon soten alueella.
– Silti kannattaa kuitenkin muistaa edelleen riittävät turvavälit, oikea yskimistekniikka ja huolellinen käsihygienia, Marjoniemi ja Kärkkäinen korostavat.