Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander

Luupuvedellä koulun lakkauttaminen absurdia

Luupuveden kylällä kyläkoulun lakkauttamisesitys otettiin vastaan suurella pettymyksellä maanantaiaamuna ennen koulun alkua.

Luupuveden koulussa on tällä hetkellä 46 oppilasta ja kolme opettajaa. Oppilasennusteen mukaan oppilaita olisi koulun lakkauttamisvuonna 42.
Johtava opettaja Esko Huttunen kertoo, että koululla on oppilaita hyvin laajalta alueelta, pisin koulumatka on noin 30 kilometriä. Lapsia tulee kouluun Lapinsalon suunnasta ja lisäksi Katinhännäntieltä Vieremän suunnalta.
– Meillä on täällä otettu uusi koulu käyttöön 3,5 vuotta sitten. Sitä taustaa vasten koulun lakkauttamisesitys tuntuu opettajana ihan absurdilta, sanoo Huttunen.
Huttunen kertoo, että piha on nyt vasta siinä kunnossa, että viimeistelyjä tehdään ja talkoolaisia on tulossa hommiin. Myös monitoimiareena, joka on kyläläisten käytössä, on tehty talkoilla.
– Mikä tässä on se pitkäkestoinen ajatus? Haluaisin nähdä sen vaihtoehdon, että esimerkiksi kaksi kyläkoulua jäisi vielä pidemmäksi aikaa, kunnes oppilasmäärät luonnollisesti laskevat. Vuokrakustannuksetkin Luupuveden koulun osalta loppuvat 2026 mennessä, sen jälkeen kustannukset ovat samat kuin tavallisessa koulussa.

Tuntuu pahalle

Äiti Maija Räty odottaa toista lastaan ja asuu ihan koulun lähellä. Pinja-tyttö tulisi Luupuveden kouluun esikouluun ensi syksynä.
– Tämä toinen aloittaisi koulun 2027 ja saisi koko koulutaipaleensa käydä isossa yhtenäiskoulussa.
Räty sanoo, että koulun lakkauttamisesitys on herättänyt tunteita raivostuksesta pettymykseen, sillä perhe on paluumuuttajia. Luupuvedelle on tultu sitä silmällä pitäen, että kylä on turvallinen kasvuympäristö lapsille.
– Nyt ollaan tilanteessa, että koulua ollaan lakkauttamassa ja meiltä on häviämässä iso motivaattori, miksi on tänne muutettu. Käymme molemmat töissä Iisalmessa. Mitkä ovat ne tekijät sitten jatkossa, mitkä pitävät täällä?
Heidi Mäkäräinen muutti Luupuvedelle vuosi sitten ja sen jälkeen perheeseen on syntynyt Moona (8 kk).
– Olen itse käynyt kyläkoulua Karttulassa. Päätökseen muuttaa Luupuvedelle, vaikutti se, että kylällä on koulu. Koska tänne on rakennettu uusi koulu, oli ajatus, että ainakin tämä koulu pysyy. Nyt tuntuu pahalle ja typerälle, tämänkö takia tänne muutettiin? miettii Mäkäräinen.
Katja Myllysellä on viisi lasta, kolme heistä käy koulua Luupuvedellä, Aava on kotona ja vanhin Arttu on Yläkoulussa. Anni on kyläkoulussa viitosluokalla, Aatu kolmosella ja Aada ykkösellä.
– Aivan hulluahan tämä on, että aivan uusi koulu ollaan lakkauttamassa. Ei ajatella ollenkaan lasten hyvinvointia, koulumatkat vain pitenevät. Sitä ei eskarilainen jaksa.
Sanna Wågin lapset kuuluisivat keskustan koulupiiriin, mutta hän halusi tuoda lapsensa kyläkouluun, sillä kyläkoulussa on tiivis yhteisö, opettajat tulevat tutuiksi ja Luupuveden koulurakennuksessa on terve sisäilma.
Wågin vanhempi lapsi, Huugo, on eskarissa, Linda tulee kouluun kolmen vuoden päästä.
– Toivon, että tänne pääsee silloin kouluun.
Lasten- ja nuortenkoti Himaharjulle kyläkoulu on tarjonnut osalle lapsista hyvän ja läheisen koulupaikan, läheiset suhteet opettajiin sekä nopean tiedonkulun.
– Valtuutetut ovat ison kysymyksen edessä, pitävätkö laskelmat paikkansa, sotepalvelujen tuottajana on vaikea ennustaa mitä säästöjä ja kuluja tulee, tuumaa yrittäjä Kari Röntynen.
Röntynen myös muistuttaa, että tutkimus osoittaa keskittämisen tuovan mukanaan lieveilmiöitä, kuten koulupudokkaita ja sitä myötä sosiaalimenoja.
– Miksi näin raju linja on valittu? On paluumuuttajia, on tehty valokuitua, että on etätyömahdollisuus. Mainostetaanko Kiuruvettä kyläkouluilla vai yhdellä suurella koululla? Työpaikkoja vähenee, verotulot vähenee. Ymmärrän kyllä senkin, että säästöjä pitää tehdä.
Opettaja Johanna Heinosesta koulun lakkatausesitys tuntuu hullulle, kun 0–2-luokkalaisia on 23, tila täynnä.
Myös yli 20 vuotta Luupuveden koululla opettajana toiminut Tiina Strömberg ihmettelee, että sisäilmaongelmaton koulu pannaan kiinni ja oppilasennustekin on vakaa.
– Joku valtuutettu kysyi, että kuka haluaa kyläkouluun? Minä kysyn, kuka lapsi ja opettaja pääsee kyläkouluun? Strömberg sanoi.
Oppilasennusteen mukaan vuonna 2025 Luupuveden koulussa olisi 42 oppilasta, Rytkyllä 35, Lahnajoella 30 ja Kalliokylässä 23.