Vieraskynä (muokattu 20.1. 18:03) Kiuruvesilehti

Pelastuuko Kiuruvesi?

Pelastuuko Kiuruvesi?

NYT kun on sulateltu muutama päivä talouden tasapainotustyöryhmän esitystä, tuon esille oman näkemykseni asiasta. Kiuruvedellä työryhmään on kuulunut jokaisen puolueen edustus, johon myös itse kuulun. Tässä viikonlopun aikana olen lukenut netistä paljon julkaisuja, joissa käsitellään koulusuunnitelmaa. Enimmäkseen viestit ovat olleet negatiivisen sävyttämiä, mikä ei sinällänsä yllätä, koska on kyse lapsista ja heidän tulevaisuudestaan. Mutta mielestäni asiaa pitäisi katsella Kiuruveden tulevaisuuden kannalta. Väestö vähenee ja ikääntyy
ehkä liiankin nopeaa tahtia, viime vuonna syntyi reilu 50 lasta, mikä taitaa olla alin määrä Kiuruveden historiassa. Meillä riittää vielä koululaisia viisi vuotta eteenpäin suhteellisen hyvin, mutta sitten alkaa radikaali muutos alaspäin.

MIKSI sitten pudotettiin tämä pommi nyt, eikä vasta tulevaisuudessa? Meillä on tällä hetkellä vain vanhoja koulurakennuksia (poislukien Luupuvesi), jotka vaatii korjausrahaa jonkun ennusteen mukaan jopa 4 miljoonaa euroa tulevien viiden vuoden aikana. Jos nyt käy niin, että nämä neljä kyläkoulua suljetaan ja kylälle rakennetaan kokonaan uusi yhteiskoulu, näkisin sen jopa houkuttelevuustekijänä paikkakunnalle muutettaessa. Sen jälkeen voisimme mainostaa, tule Kiuruvedelle, lapsesi pääsee opiskelemaan sisäilmaongelmattomaan kouluun. Miltä tämä kuulostaisi?

AIKOINAAN, kun muutimme Pihkapurolle, lakkautettiin Korpijoen koulua, mikä olisi ollut lasteni lähikoulu. Mutta Lahnajoki silloin säästyi ja lapset kävivät sitä koulua. Meille aikoinaan maallemuuttoon tärkein kriteeri ei ollut kyläkoulu, vaan rauha, hiljaisuus ja ympäröivä luonto. Mutta ymmärrän myös sen, että kyläkoulu voi olla joillekin syy muuttaa maalle. Tästä siirrynkin sitten näihin koulukuljetuksiin, joista on myös kirjoiteltu paljon. Meillä oli aikoinaan niin, että Lahnajoen kouluun oli matkaa noin 8 kilometriä ja kaupungin keskustaan noin 22 kilometriä. Kun lapset siirtyivät kylälle opiskelemaan, ajallisesti he olivat lyhemmän aikaa linja-autossa kuin lähikouluun Lahnajoelle. Mutta tämäkin on täysin riippuvainen siitä, missä asuu, mutta näin esimerkkinä, että ei se aina matka-aika välttämättä kasva. Esimerkiksi vaikka Tihilän perukoilta voi päästä suorempaan kylille kuin kyläkouluun, kun reitit suunnitellaan hyvin. Matkakustannusten nousu oli myös kirjoituksissa esillä, niistäkin minun mielestäni ei välttämättä tule älytöntä nousua, kun tälläkin hetkellä suurin osa sivukylien lapsista kuuluu kuljetusten piiriin. Eivät kuljetusyrittäjät ilmaiseksi aja sivukylienkään kouluille ja nämä kustannukset jäisivät silloin tulevaisuuden mallissa pois. Näillä säästöillä voidaan lisätä linjoja kylälle päin, etteivät kuljetusmatkat olisi kohtuuttomia pitkämatkalaisille.

ITSE olen aina ollut kyläkoulujen kannattaja, mutta nyt täytyy ajatella järjellä eikä tunteella, vaikkakin jossain keskustelussa meidät päättäjät leimattiin älyttömiksi, järjettömiksi ja jopa hulluiksi. Mutta nämä on vain kestettävä, kun on aikoinaan kansa valinnut meidät valtuustoon ja ihmisillä on oikeus mielipiteeseen, oli se sitten positiivinen tai negatiivinen. Tässä vaiheessa, kun olen kerran ollut päättämässä tästä esityksestä yhdessä työryhmän kanssa, niin todennäköisesti en tee Timo Soineja ja käännä takkia. Mutta, jos joku keksii äkkiä jonkun muun ratkaisun, niin ilomielin säästämme kyläkoulut. Lopuksi vielä tiedoksi, ettei niitä kampaviinereitä joka kokouksessa mussuteta, kun sekin oli näissä kirjoituksissa esillä. Hyvää alkanutta syksyä!

JUHA TAPANINEN
Valtuutettu
perussuomalaiset