Ratsastus, Urheilu, Uutiset (muokattu 21.2. 20:03) Jaana Selander

Yrittäjät palkittiin kultaisilla vasaroilla

Kiuruveden Yrittäjät palkitsi yrittäjät Kari-Matti Rädyn, Jarkko Riikosen ja Jaana Saastamoisen perjantaina Iltalypsyssä Kiuruveden elinvoimaisuuden eteen tehdystä työstä.

Yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Tomi Rönkkö sanoi, että vuoden parin sisään on huomattu, ettei elinkeinojen, julkisuuskuvan sekä keskustan kehittäminen ja elävöittäminen ole yrittäjistä kiinni.
– Jarkko Riikosella, Kari-Matti Rädyllä ja Saastamoisilla on ollut kova tahtotila, ettei kotikunta pääsisi näivettymään, kiteytti Rönkkö.
Räty ja Riikonen ovat edesauttaneet taajaman kehittämistä kiinteistökaupoillaan ja Saastamoiset ovat lähteneet matkailu-, ravintola- ja hautausbisnekseen.
– Toimenpiteet tuovat uskoa muillekin yrittäjille, edesauttavat muidenkin yrittäjien toimintaa Kiuruvedellä, kiitteli Rönkkö.
Idea yrittäjien palkitsemisesta lähti yrittäjäyhdistyksen hallituksen jäsen Vesa Pölkistä. Hän kehitteli myös huomionosoituksen merkiksi kultaisen vasaran, jossa lukee Yrittäjyyttä kotikunnan puolesta. Yrittäjäyhdistys aikoo tehdä palkitsemisesta pysyvän käytännön.
Tomi Rönkkö toivoi, että kiinteistökaupat ja työn jatkaminen hautaus- ja matkailupalvelualalla toisi yrittäjille myös bisnestä, sillä se on kuitenkin kaiken a ja o.

Ihan jees

Kari-Matti Räty piti yrittäjien osoittamaan huomionosoitusta ihan ”jees-juttuna”.
– Minulla ei ole tarkoitus olla esillä, kiinteistökaupat ovat puuhastelua ja projektien tekemistä sekä töissä käymistä, kylän ylläpitämisen kannalta jalostettua toimintaa, ettei kylä näivettyisi, sanoi Räty. Hänellä ei ole nyt uusia suunnitelmia, Ylä-Savon Osuuspankin kiinteistö, Kassala, siirtyy hänelle virallisesti lokakuun alussa.
Kiuruveden elinvoimaisuuden kehittämisestä Räty ei halua puhua niin suoraan kuin haluaisi, sillä mielipiteet ovat ”niin jyrkkiä ja hyviä”. Sen hän suostuu kuitenkin heittämään, että ”kaupungintalo nyt ainakin pitäisi puhdistaa”.
Jarkko Riikonen vie senioritaloa eteenpäin, mutta tällä hetkellä rakennusliiketoiminta ja ratsastuskeskus menevät edellä, sillä koronan takia ei voitu pitää senioreille huoneistonäyttöjä. Vuokrasopimuksia on kyllä jo tehty. Lupis on Riikosen mukaan hyvin löytänyt paikkansa, heinäkuun ratsastuskilpailut olivat yksi isoimmista tapahtumista maassamme. Myös Riikoselle yrittäjien huomionosoitus oli ihan kiva yllätys.
Jaana Saastamoinen kertoi, että nyt heidän perheessä keskitytään arjen pyörittämiseen niin, että kaikki yritysryppäät saadaan pyörimään. Saastamoiset aloittivat ravintolatoiminnan Peltohovissa yhdessä Timo Marjoniemen kanssa tammikuussa, Sinisessä Helmessä oli uusi tapahtuma, Venetsialaiset, elokuussa ja vävy jatkaa hautaustoimistoa Ajade-nimellä torin varressa.
– Jarmo ei päässyt tänne, sillä hän on opintoja jatkamassa Loimaan panimossa ja saa todistuksen syksyllä. Jarmolla on aina jotain uutta kehitteillä.
Jaana Saastamoisen mukaan elinvoimaisuus lisii yhdessä tekemällä, ei vain puurtamalla omaa sarkaa, vaan hakemalla yhteistyökumppaneita.
Tomi Rönkkö toivoi koko yrittäjäyhdistyksen hallituksen suulla, että kiuruvetiset käyttäisivät paikallisten yrittäjien palveluja ja ostaisivat paikallisia tuotteita. Yrittäjäyhdistys haastoi keväällä, pahimpaan korona-aikaan, eri tahoja suosimaan paikallisia yrittäjiä, mutta valitettavasti vastakaikua ei paljon saatu. Vain Keskusta-puolue ja pari yritystä ottivat haasteen vastaan. Rönkkö muistutti, että Kiuruvedellä on tarjolla korkeatasoista osaamista ja palveluja moneen lähtöön ja että yrityksillä on iso merkitys Kiuruveden taloudelle. Yrittäjät tuovat kuntaan verotuloja, joilla kuntapalveluja pyöritetään.
Rönkkö esitti talouden tasapainottamiseen keskustelun pohjaksi mahdollisuutta yksityistää joitakin kunnan palveluja, esimerkiksi teknisellä puolella. Myös Vesa Pölkki painotti, että yritykset tuovat hyvinvointia, verotuloja, palveluita ja tavaroita Kiuruvedelle. Yrittäjien pitää taas muistaa säilyttää kilpailukyky, tulos tehdään hyvällä palvelulla.
– Kannattaisiko erota sotesta, koska se on ajanut kunnan kuralle? Kiuruvedellä toimivat Kunnanlääkärit, joka oli yksityinen palvelu, ja toimi hyvin, samaa ei voi sanoa soten palveluista, Pölkki sanoi.