Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Aku Laatikainen

Hiilinieluja pantiin kasvamaan

Metsä Group ja 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Eläkeliitto tekevät tänä vuonna yhteistyötä, minkä tiimoilta istutetaan puuntaimia ympäri Suomea.

Tempauksen tarkoituksena on ottaa osaa ilmastotalkoisiin, sillä metsät ovat tunnetusti hyviä hiilinieluja. Samalla lisätään tietoisuutta ilmastonmuutoksesta.
Kiuruvedellä metsää istutettiin viime keskiviikkona kauniissa ja aurinkoisessa syyssäässä Koskenjoelle Varttilammentien varressa olevalle alueelle. Kyseessä oli Väinö ja Katariina Pekkalan omistama maa, joka oli kärsinyt kirjanpainajatuhoista.
– Metsikkö ei olisi muutoin ollut vielä hakkuusuunnitelmissa, mutta kirjanpainajan takia oli tehtävä nopealla aikataululla avohakkuu viime keväänä. Ei siinä oikein muitakaan vaihtoehtoja ollut, Väinö Pekkala muistelee.
Pekkalan hyvä ystävä ja lähellä asuva Tuomo Remes on puolestaan Eläkeliiton Kiuruveden yhdistyksen aktiiveja. Miesten jutellessa Remekselle heräsi idea, jonka ansiosta voisi saada kaksi kärpästä yhdellä iskulla: Metsä Group ja Eläkeliitto saisivat otettua Kiuruvedellä osaa valtakunnalliseen istutustempaukseen ja samalla Pekkaloiden avohakkuu saisi uudet taimet kasvamaan.
Metsä Group lahjoitti Eläkeliiton Kiuruveden paikallisyhdistykselle yhteensä 90 tainta, joita istutettiin Pekkaloiden laikkumätästetylle maalle.
– Tarkoitus oli istuttaa taimia jo keväällä, mutta silloin koronavirus asettui esteeksi. Nyt sitten onneksi pääsimme tämän järjestämään syysistutusten aikaan ja hyvä paikkakin löytyi, sanoo Aune Hyvärinen, Eläkeliiton Kiuruveden yhdistyksen puheenjohtaja.
Hyvärisen mukaan Eläkeliitto haluaa ajatella ilmastonmuutoksen ohella jatkuvuutta ja mikäs sen parempaa olisikaan, kuin istuttaa puuntaimia. Lisäksi paikallisuus oli vahvasti läsnä, sillä mätästyksen oli tehnyt Eero-Pekka Remes ja istuttaminenkin hoitui täysin kiuruvetisin voimin.
– Samalla pääsimme pitkästä aikaa näkemään Eläkeliiton porukan kanssa toisiamme ja nauttimaan luonnosta ja kahvittelusta. Näin koronavuonna on ollut aika vähän yhteisiä juttuja. Toivon mukaan ensi vuonna elämä olisi normaalimpaa, sillä tuolloin on Eläkeliiton Kiuruveden paikallisyhdistyksen oma 50-vuotisjuhlavuosi.

Kuusi hyvä valinta

Koskenjoella oli paikalla myös Marko Juotasniemi, joka työskentelee metsäasiantuntijana Metsä Groupin Iisalmen toimistolla. Hänen mukaansa Ylä-Savossa ainakin Sonkajärvellä on jo järjestetty vastaavanlainen Eläkeliiton ja Metsä Groupin yhteinen puuntaimien istuttamistempaus.
– Myös muualla Suomessa on useita taimia istutettu.
Nykyään istutetaan paljon kuusta ja kuusentaimia päätyi myös Kiuruveden maaperään. Juotasniemen mukaan Väinö ja Katariina Pekkalan omistama maa oli otollinen nimenomaan kuusentaimille.
– Tässä on rehevää, joten vaihtoehtoina olivat lähinnä kuusi ja rauduskoivu. Koivu on kuitenkin altis myyrä- ja jänistuhoille, joten niinpä päädyimme kuuseen. Lisäksi tässä on aiemmin ollut kuusta, joten se on luonteva puulaji tähän paikkaan.
– Mäntyä tähän ei olisi ollut järkeä istuttaa, koska se on enemmän kuivan kankaan puulaji.
Juotasniemen mukaan on hyvä, että jokainen kantaa kortensa kekoon ilmastonmuutoksen eteen.
– Yksittäisten ihmisten pienistä teoistahan ne suuret jututkin koostuvat. Muun muassa itse kierrätän ahkerasti, mutta enimmäkseen kierrättäjät ovat vanhempia ihmisiä. Toivottavasti myös nuorempi sukupolvi heräisi ilmastonmuutokseen tulevaisuudessa.