Vieraskynä (muokattu 20.1. 18:03) Kiuruvesilehti

Rohkeutta hypätä uuteen

Rohkeutta hypätä uuteen

POIKKEUSOLOT eivät ota taittuakseen. Moni on saanut jo kyllästymiseen asti kuulla sanaparista ”uusi normaali”. Arkemme on muuttunut – ehkä pysyvästi, mutta ainakin radikaalisti. Huoli kanssaihmisistä, terveydestä, yrityksistä, työpaikoista, toimeentulosta, hyvinvoinnista, henkisestä jaksamisesta ja lasten tulevaisuudesta painaa monien harteita.
Paljon puhuttua talvisodan henkeä kaivataan jälleen. Tarvitsemme toinen toisiamme. Nyt, jos koskaan, on aika puhaltaa yhteen hiileen ja vetää yhtä köyttä.

KÄYTÄNNÖSSÄ se tarkoittaa valmiutta joustaa: riskiryhmäläisten auttamista arjen askareissa, työnantajien tarjoamia uusia työtehtäviä, uuden opiskelua ja hyppyä tuntemattomaan sekä muiden muassa rahoittajien kärsivällisyyttä velallisiaan kohtaan.
Kriisit ja konfliktit avaavat myös uusia ovia. Taloustieteessä puhutaan luovasta tuhosta: vanha häviää, uutta kasvaa entisen tuhkasta. Vaikeuksista huolimatta koko ajan syntyy myös uutta liiketoimintaa ja itse kukin omaksumme täysin uusia toimintatapoja arkeemme. Muutos on aina mahdollisuus.

EUROOPAN unionin ja Suomen valtion tukipaketit ovat vielä osin avoimia, mutta apuja sieltä on joka tapauksessa tulossa. Voi olla, että keväältä tuttu linja ”valtio takaa, pankit jakaa” jatkuu. Mitä jokainen pystyy nyt kuitenkin tässä tilanteessa tekemään, on arvioimaan omaa talouttaan ja omaa tilannettaan henkilökohtaisesti. Miltä lähikuukaudet näyttävät? Jatkuvatko työt? Sairastelevatko lapset?

HANKALIA tilanteita tulee kaikille. Häpeä on syytä panna syrjään. Mitä rohkeammin ja mitä varhaisemmassa vaiheessa vaikeat asiat nostetaan pöydälle, sitä helpompi niihin on keksiä ratkaisuja. Yhteydenottoa pankkiin päinkään ei kannata epäröidä. Lainojen lyhennysvapaat, yritysten käyttöpääoman rahoitukset ja muut luottojärjestelyt ovat rahoittajien keinoja tulla asiakkaita vastaan tiukassa tilanteessa. Pankit pärjäävät niin kauan kuin pankkien asiakkaat pärjäävät – vahva tahto asioista sopimiseen löytyy varmasti kaikilta.

KANNATTAA myös pohtia tulevaisuutta vähän pidemmällä kuin 6 tai 12 kuukauden aikajänteellä. ”Uusi normaali” voi tarkoittaa, että jotkin asiat muuttuvat pysyvästi. Se edellyttää isoja päätöksiä. Rohkeutta ja varmuutta niiden tekemiseen saa sparraamalla vaikeita kysymyksiä muiden kanssa. Aina parempi, jos sparrauskaveri on talousasioiden ammattilainen.

VILLE PEKKALA
Kirjoittaja on säästöpankkiiri, RCO