Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander

Voitto Ammuu! -valokuvakilpailussa

Ammuu! Karjatilan elämää -valokuvauskilpailussa kiuruvetisen Paula Tossavaisen ottama valokuva Ponnistuksen jälkeen on voittanut sarjan Ristiriistainen tilanne.

Suomen maatalousmuseo Sarka järjesti 10.2.–31.5.2020 nautakarja-aiheisen valokuvakilpailun maatiloille ja muille karjan parissa työskenteleville. Kilpailun tavoitteena oli kerätä museon kokoelmiin kuvia 2020-luvun karjatilojen arjesta. Kilpailun myötä maatilojen arki tallentuu ja säilyy tuleville sukupolville. Kilpailu oli suunnattu nimenomaan karjan parissa työskenteleville eikä niinkään valokuva-ammattilaisille.
Kilpailuun osallistui kaikkiaan 248 kuvaa. Kilpailukuvia saatiin yhteensä 42 eri kuvaajalta ja maantieteellisesti ympäri Suomen.
Kilpailussa oli kuusi sarjaa ja kustakin palkittiin yksi kuva 300 euron palkinnolla. Peräti kolmessa sarjassa voitto päätyi Pohjois-Savoon: Paula Tossavaiselle Kiuruvedelle, Tarja Jalkaselle Suonenjoelle ja Marketta Dahlbergille Karttulaan. Voittajat valitsi Sarka-museon henkilökunnasta koostuva raati (museonjohtaja Sami Louekari, kokoelmapäällikkö Juha Hirvilammi ja näyttelyamanuenssi Iina Wahlström).
Raati kiitteli kokonaisuudessaan kilpakuvien rehellistä ja arkista otetta aiheeseen. Kilpakuviin liittyi koskettavia tarinoita, tiedonvälittämisen halua, suuria tunteita, ammattiylpeyttä ja huumoria. Paula Tossavaisen kuvassa ”Ponnistuksen jälkeen” isä ja tytär lypsävät poikimisen jälkeen halvaantunutta lehmää. Lehmä ei pääse ylös, mutta vasikalle on saatava elintärkeää ternimaitoa. Huoli ja suru kanavoituu arkiseksi työksi.

Kuva otettu useampi vuosi sitten

Kuva ”Ponnistuksen jälkeen” on otettu useampi vuosi sitten. Kuvassa isä Jari sekä Heli-tytär lypsävät ja hoitavat poikimisessa halvaantunutta lehmää. Vasikka on ruokintapöydällä, mutta emä ei jaksanut sitä sillä kertaa oikein nuolla, vaan seuraili lähinnä Jarin juttelua. Tilanne päättyi lopulta hyvin, Paula Tossavainen kertoo.
– Pidän valokuvaamisessa myös arkisten tilanteiden taltioimisesta. Kuvan ottamisesta on tosiaan useampi vuosi, mutta jälkeen päin muistellen halusin varmaan taltioida siihen juurikin sen huolen ja välittämisen, joka emän ja vasikan kunnosta kaikilla oli.
Kettuharjun tila sijaitsee noin 14 kilometrin etäisyydellä Kiuruveden keskustasta Luupujoen maisemissa. Tilalla on 22 lypsylehmää ja nuori karja sen päälle.
– Puolisoni Jari Tikkanen on viljellyt maita ja hoitanut karjaa isäntänä vuodesta 1995.
Paula Tossavainen on Yläkoulussa maantiedon, biologian sekä maa- ja metsätalouden opettaja. Maatalous kiinnostaa häntä niin oman työn kuin puolison kautta.
– Synnyinkodissani Kortekylän Alapihassa oli maitokarja vuoteen 2009 saakka, joten maatalous on lapsuudesta asti tuttua ja lähellä sydäntä.
Kettuharjulla Tossavainen avustaa maataloustöissä silloin, kun omalta päivätyöltään jaksaa ja kun apu on tarpeen.
– Kuvaan tällä hetkellä hyvin satunnaisesti, koska aikaa menee muihin harrastuksiin ja toimiin, Tossavainen kertoo.
Osa kilpailuun osallistuneista kuvista koostetaan näyttelyksi Suomen maatalousmuseo Sarkaan kesäksi 2021. Kaikki kilpailuun osallistuneet kuvat on tallennettu museon arkistoon.