Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander

Kampanja hakee hyviä työyhteisöjä

Mä en kiusaa -kampanja hakee tänä vuonna hyviä työyhteisöjä. Hyvään työyhteisöön on mukava tulla tekemään töitä, siellä saa kannustusta, eikä kukaan ole kateellinen ja vihainen.
Mä en kiusaa -kampanjaviikkoa vietetään Kiuruvedellä 28.9.–2.10. toista kertaa.

Kampanjan käynnistäjiin lukeutuvan Maarit Tikkasen mukaan hyvässä työyhteisössä saa keskittyä työn tekemiseen, eikä aika mene sivujuonteiden miettimiseen. Hyvässä työyhteisössä saa ammatillista sekä muuta tukea ja kannustusta.
– Kannustan työyhteisöjä ilmiantamaan itsensä, mutta voi myös ilmiantaa toisen työyhteisön, jos kokee, että se toimii hyvin ja tekee hyvää työtä, on hyvä tiimi. Hyvä työyhteisö voi olla vaikka kauppa, jossa on hyvä fiilis asioida ja sieltä saa hyvää palvelua. Jos tunnelma on kireä, se kyllä välittyy herkästi, Tikkanen sanoo.
Hyvän työyhteisön hakemukseen tulee perustella, miksi kyseinen työyhteisö on hyvä ja miksi juuri tämän yhteisön tulisi saada palkinto. Hakemukset tulee toimittaa 29.9. mennessä osoitteeseen maenkiusaa@gmail.com
Palkittavalle työyhteisölle on luvassa VirtaLähteen järjestämä aktiviteetti työyhteisön toiveiden mukaan. Työyhteisön valitsee Mä en kiusaa -tiimi yhdessä VirtaLähteen kanssa. Voittaja on selvillä 2.10.

Kiusaamistarinoita julki

Kiusaamisen vastaisen viikkoon voi ja saa osallistua kuka tahansa. Viikolla 40 voi toteuttaa teemaan sopivia tempauksia ja tapahtumia.
– Koronatilanteen takia emme järjestä tänä vuonna suuria yhteisiä tapahtumia, vaan suurin osa viikon toiminnasta toteutetaan verkon kautta tai jokainen voi osallistua siihen päiväkodin, koulun tai kodin kautta, toiminnanjohtaja Johanna Kainulainen Varapäreestä kertoo.
– Tärkeintä on, että kiusaaminen nostetaan esille ja herätetään teeman ympärille keskustelua.
Viikon aikana Kiuruveden Varapäreen blogissa ”Elämää Varapäreessä” julkaistaan kiusaamista kokeneiden ihmisten tarinoita. Luettavissa on muun muassa työyhteisössä kiusatun tarina.
– Julkaistavia tarinoita otetaan edelleen vastaan, viestittää Kainulainen.

Piirustuskilpailu menossa

Lisäksi kampanja järjestää piirustuskilpailun ”On kaksin verroin hauskempaa, kun löytyy ystävä.”
Piirustuskilpailussa on kaksi sarjaa: 0–8 -vuotiaat ja 9–13 -vuotiaat. Teemana on ystävyys ja kaikkien mukaan ottaminen leikkiin. Piirustukset palautetaan kirjastoon viimeistään 1.10. Kaikkien osallistujien kesken arvotaan palkintoja, kolme jokaiseen sarjaan.
Mä en kiusaa- kampanjan sometileillä julkaistaan myös tervehdysvideoita viikon aikana.
Aapo Falck vetää työpajan videon työstämisestä kiusaamisen vastaisella teemalla. Video saadaan julkaisuun kiusaamisen vastaisella viikolla tai hieman myöhemmin.
Koko syyskuun ajan kirjastossa on esillä Jenni ja Jonna Savolaisen kokoama taidenäyttely ”On aika antaa värit harmaudelle”. Perjantaina 2.10. järjestetään pienimuotoinen päätöstapahtuma taidenäyttelylle kirjastossa. Tuolloin Jenni ja Jonna ovat paikalla päättämässä taidenäyttelyn ja kertovat omat tarinansa, miksi ovat olleet mukana ja miksi he ovat antaneet taulujensa myyntitulot kiusaamisen vastaiseen työhön. Tilaisuudessa paljastetaan tauluista saatu myyntitulo.
Tilaisuudessa on luvassa on paikallisten nuorten artistien esittämää musiikkia. Yhteistyökumppanina on Kiuruveden musiikinystävät. Tilaisuudessa ilmoitetaan myös arvontojen voittajat.
Kiuruveden Urheilijat tekee omatoimirastit Kuorevirran maastoon kiusaamisen vastaiselle viikolle. Rasteilla on pieniä tehtäviä. Toimittamalla tehtävien vastaukset Kiuruveden Varapäreeseen osallistuu arvontaan.
– Rasteille kannattaa osallistua perheen voimin, kysymykset varmasti herättävät keskustelua perheen kesken, lupaa Johanna Kainulainen.
Kiuruveden Varapäre järjestää 29.9. tukinetissä ryhmächatin Kiusaamista kokeneille klo 14.30–16.
– Odotamme, että ihmiset lähtevät mukaan. Kaiken kaikkiaan kampanjaviikolla tuodaan esille ystävyyttä ja kaveruutta, minkälainen vaikutus kiusaamisella voi toiselle olla, Auli Vaalama kiteyttää.

Kiusaamista on liikaa

Mä en kiusaa -kampanja sai alkunsa vuoden 2019 alussa pienen kiusatun pojan valokuvasta somessa. Muuta ei tarvittu.
– Tarinoita on liian paljon, samasta aiheesta, kaikkialla. Tämän kampanjan tarkoitus on levitä kulovalkean tavoin ja olla yhteinen tavoitteemme joka niemessä ja notkossa. Tämä kampanja ei pääty mihinkään vaan jää elämään ja mukaan haastetaan kaikki. Nyt on minun, sinun ja meidän aika auttaa. Tehdä tosi isosti hyvää, lukee kampanjan Facebook-sivuilla.
Jokainen voi osallistua kampanjaan lähettämällä kuvan, videon tai tarinan Mä en kiusaa -facebooksivuille, tykätä kampanjasivusta, haastaa eri tahot mukaan ja jakaa ryhmää eteenpäin.
Mä en kiusaa -kummeja ovat muun muassa jalkapalloilija Ilmari Niskanen ja pyörätuolitennispelaaja Taneli Tenhunen.
Videotervehdys on tulossa moukarinheittäjä Tommi Remekseltä ja pikajuoksija Sara Francisilta.
Kampanjaa tukevat myös muun muassa Turmion Kätilöt, Cat Cat, Steve`n´Seagal, Jesse Haaja, Lukas Hradecky, Salla Simukka, Lassi Viljanen, Aapeli Räsänen, Amin Asikainen, SavoVolley, Mari Eder, Jenna Laukkanen, Miss Elowena -organisaatio, Korumies Arvi, Kari Vepsä…
Ja valtava määrä ihan tavallisia ihmisiä, yrityksiä, yhteisöjä, seuroja ja mediaa.