Vieraskynä (muokattu 20.1. 18:03) Kiuruvesilehti

Ruokaturva ei ole itsestäänselvyys

Ruokaturva ei ole itsestäänselvyys

RUOKARURVALLA tarkoitetaan tilannetta, jossa kaikilla ihmisillä on kaikkina aikoina riittävästi turvallista ja ravitsevaa ruokaa elääkseen terveellisen ja aktiivisen elämän. Käsitteen sisällöstä sovittiin vuonna 1996 järjestetyssä WHO:n huippukokouksessa. Tuolloin tuskin arvattiin, miten merkittäviksi ruokaturvan alan kysymykset voisivat vain neljännesvuosisata myöhemmin muodostua kaikkialla maailmassa.

JO yli puoli vuotta olemme eläneet poikkeuksellisissa oloissa. Kulunut kevät–kesä on nostanut kotimaisen ruoan merkityksen uudelle tasolle. Emme koronapandemian aikana onneksemme ole kokeneet suuren mittakaavan saatavuusongelmia, mutta keväiset kysyntäpiikit ja kaupanhyllyjen hetkittäinen kumiseminen tyhjyyttään alleviivasivat, miten merkittävää kotimaisen tuotannon ylläpitäminen on. Rajojen sulkeutuminen nosti esiin myös kotimaisen maatalouden riippuvuuden globaalin talouden ketjuista, kun osaajat tulevat kausitöihin ulkomailta.

RUOKA tuo turvaa. Keväällä hankitut varmuusvarastot ovat jo todennäköisesti pienentyneet, mutta edelleen on syytä pitää yllä kotivaraa. Globaali pandemia ehkä herätteli varautumisen tärkeyteen. Varautuminen voi kuitenkin tulla tarpeeseen pienemmänkin mittakaavan, esimerkiksi sähkökatkon, luonnonilmiön tai muun onnettomuuden kohdatessa. Keittiön kaapista on syytä löytyä hieman enemmänkin kuin purkki hernekeittoa ja paketti näkkileipää.

OMAN maan antimien arvostuksen kohoamisen huomasi kuluneella satokaudella myös kotiviljelyn yleistymisellä. Hyötykasveja istutettiin parvekkeille, salaattipenkki takapihan istutuslaatikkoon tai kasvimaa raivattiin mökkipihalle. Nyt monet nauttivat oman maan satoa, kun tomaatit ovat kypsyneet ja perunat nostettu. Omalla työllä tuotettu ruoka maistuu luonnollisesti maukkaammalta. Nyt syksyllä moni on suunnannut marja- ja sienimetsään ensimmäistä kertaa. Hyvä niin, sillä fyysisten ”saaliiden” lisäksi metsästä mukaan tarttuu paljon muutakin terveydelle edullista. Myös moni metsästysseura saa tänä vuonna uusia jäseniä, mikä on mainio asia.

NYKYAIKAISESSA pitkälle erikoistuneessa yhteiskunnassamme ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista, että palaisimme kaikki keräilemään ja viljelemään kaiken ruokamme itse. Tämän vuoksi meidän on syytä huolehtia siitä, että maatalousyrittäjien toiminnan merkitys kirkastuu kaikille kansalaisille. Ruokaturva kiteytyy lopulta kotimaiseen ruokaan ja sen laatuun ja saatavuuteen.

YHTEISKUNNALLISEN päätöksenteon lisäksi meistä jokainen voi vaikuttaa asiaan: valitsemalla lähellä tuotettuja tuotteita ja kotimaisia laadukkaita raaka-aineita huolehdimme, että niitä on jatkossakin saatavilla. Julkisissa hankinnoissa kotimaisten raaka-aineiden osuutta, paikallistuottajien asemaa ja suomalaista työtä pitäisi vaalia nykyistä paremmin. Kananmunat osataan varmasti keittää ja kuoria kotimaassakin. Taloudellisen arvonluonnin, verotulojen ja työpaikkojen lisäksi ylläpidettäisiin ruokaturvan verkostoja, joiden synnyttäminen lähes tyhjästä on hankalaa, kuten keväinen kausityöntekijöiden etsintä tiloilla osoitti.

RUOKATURVA on keskeinen kysymys yhteiskunnassamme, jossa epävarmuuden sietäminen on lähes arkipäiväistynyt. Turvallisen, terveellisen, ravitsevan ja puhtaan ruoan saatavuuden ei pidä antaa lipsahtaa epävarmuuksien joukkoon.

HANNAKAISA HEIKKINEN
Kirjoittaja on kansanedustaja (kesk.)