Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander

Voittajapakkaus Willimaku

Iltalypsy Oy:n Willimaku -lahjapakkaus sekä Talwimaku-joululahjapakkaus voittivat European Food Gift Challenge -kilpailun syyskuussa.

Willimaku-lahjapakkaus pitää sisällään: kuusenkerkkäsiirapin, voikukannuppukaprikset ja mesiangervokuohujuoman.
Talwimaku-joululahjapakkauksessa on glögitiiviste ja glögimarmeladikaramelleja.
European Food Gift Challenge -ruokalahjakilpailuun valittiin European Region of Gastronomy -alueiden kymmenen parasta ruoka- tai ruoka-aiheista lahjatuotetta. Kilpailutuotteita oli loppukilpailussa yhteensä 21.
Kuopion alue ja Pohjois-Savon maakunta saivat ensimmäisinä alueina Suomessa European Region of Gastronomy -tunnustuksen saaneisiin alueisiin.
Pohjois-Savon ja Kuopion alueella European Region of Gastronomy -tunnustuksen juhlavuotta juhlistetaan vuosina 2020–2021.

Paljon kysyntää

Willimaku-lahjapakkauksen voitettua ERG:n on luonnonyrteistä ja kasveista tehdyillä tuotteilla ollut paljon kysyntää.Yrittäjä Kirsi Tikkanen sanoo, että Willimaku-tuoteperhe alkoi kiinnostaa enemmän ihmisiä jo vuosi sitten, mutta sitten tuli korona ja kaikki pysähtyi, kun lahjatavarakaupat ja ravintolat panivat ovensa kiinni.
– Nyt on päätetty, että lähdetään kuluttajasektorille, sillä emme tiedä kuinka kauan ravintolat ovat jumissa. Ravintoloilla ei tällä hetkellä ole isoja tilaisuuksia, joihin yleensä kuohujuomia käytetään, Tikkanen sanoo.
Willimaku-tuotteille ja glögeille tehtiin kilpailuun englanninkieliset etiketit ja makukortit, joissa kerrotaan Iltalypsystä yrityksenä ja tuotteista.
– Nyt on tarkoitus satsata markkinointiin. Olemme jo käyneet neuvotteluja ketjujen kanssa ja mikäli saamme tuotteitamme valtakunnalliseen levitykseen, se tarkoittaa melkoista volyymin kasvua.
Iltalypsyllä on ollut viime talvesta asti tuotantotilat ABC-liikenneaseman yhteydessä.
– Siellä voimme tehdä ja säilyttää isojakin määriä tuotteita. Esimerkiksi kuohujuomapullojen pakkausmateriaaleja saapuu kerralla useita lavoja. Liikenneaseman yhteydessä on myös meidän leipomo, lisäksi teemme siellä kaikki salaatinkastikkeet ja joululaatikot.
Kirsti Tikkanen uskoo Willimaku-tuotteisiin varsinkin nyt, kun on saatu tunnustusta kansainvälisesti.
– Tällä hetkellä tehdään jo kovasti joulua varastoon.
Iltalypsyn osakkaita ovat Kirsi Tikkanen, Jari Tikkanen ja Eetu Tikkanen. Iltalypsyllä on toimitilat Kiuruvedellä ja Iisalmessa. Yritys työllistää yrittäjien lisäksi 12 työntekijää.
Iltalypsy valittiin Kiuruveden vuoden yritykseksi vuonna 2013 ja Pohjois-Savon Maistuvimmaksi maaseutuyrityksesi vuonna 2017.
Kiuruveden vuoden yrittäjän valitsee yrittäjäyhdistys, maistuvin maaseuturyitys oli osa Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaisten, ProAgrian ja MTK:n Suomi 100 -juhlavuotta.

Luonnon maku

Iltalypsyn Willimaku-tuotteissa maistuu suomalainen luonto. Villiruokien raaka-aineina on käytetty muun muassa horsmankukkaa, tervaa, kuusenkerkkiä, mesiangervoa, pihlajansilmuja ja voikukannuppuja, joista on valmistettu kuohujuomia, siirappeja, marmeladeja ja hillokkeita.
Tuoreet villiyrtit ostetaan suoraan paikallisilta keräilijöiltä.