Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander

Sinulla on oikeus olla oma itsesi

Peilistä näet voiman, jota kannat. Teot puhuvat -peili lahjoitettiin Nivan koululle keskiviikkona. Peilin tarkoitus on ennaltaehkäistä kaikenlaista syrjintää ja kiusaamista.
Peilin vastaanotti Justus Partanen Nivan koulun kuudennelta luokalta. Justusta ei ole koulussa kiusattu, eikä hän ole kiusannut muita. Justus tietää, että jos kiusaamista ilmenee, siitä pitää kertoa aikuisille.
Nivan koulun rehtori Pauliina Kuonanoja kertoi, että peili tulee Nivan koulun aulaan, jossa jokainen koulun oppilas pääsee katsomaan peilistä itsensä sisällä olevaa leijonaa ja leijonan voimia.
Peilin on suunnitellut Kiuruveden nuorten työpajassa Miska. Peilin tavoitteena on nostaa esille vastuullisen käyttäytymisen merkitystä, ennaltaehkäistä koulukiusaamista ja kaikenlaista syrjintää sekä kannustaa itsensä arvostamisessa. Peilissä olevat sanat, Teot Puhuvat, muistuttavat voimasta, jota jokaisen teot kantavat.
Voimapeili on syntynyt Kuopion Muotoiluakatemia Happy:D Kunta -hankkeen tiimoilta. Hankkeessa luotiin ja testattiin digitaalisia toimintaympäristöjä hyödyntävä etätyöpajojen malli Pohjois-Savon nuorten asukkaiden ja nuorisotyön tarpeisiin. Ideana oli luoda nuorille yhteisö sekä tarjota motivoivaa ja mielekästä tekemistä.
Yksilövalmentaja Hanne Hämäläinen kertoo, että Kiuruveden nuorten työpaja linkittyy hankkeeseen siten, että kun korona keväällä sulki kasvokkain tapahtuvan toiminnan ja ohjaustyön, etsittiin nuorille vaihtoehtoista tekemistä ja mahdollisuuksia oppia uutta.
Hanke toteutettiin kesän 2020 aikana etätyöpajaryhmissä, joissa nuoret oppivat muotoilun menetelmistä sekä muotoiluprosessista luovan alan ammattilaisten ohjaamina. Työpajojen tavoitteena oli nostaa esiin nuorten piilevä osaaminen ja motivoida heitä käyttämään osaamistaan laaja-alaisesti. Työpajoissa suunniteltiin ja toteutettiin tilateoksia pohjoissavolaisiin kuntiin.
Hanke toteutettiin yhteistyössä kolmentoista pohjoissavolaisen kunnan nuorisotoimijoiden kanssa. Rahoituksen hankkeelle antoi Etelä-Savon ELY-keskus sekä Kuopion Rouvasväenyhdistys.

Hittaat, Pandat, Varkaat

Happy:D Kunta -hankkeessa toimi kolme etätyöpajaryhmää: Hittaat, Pandat ja Varkaat. Ryhmän nimet syntyivät tiimityönä kesän ensimmäisissä etätyöpajoissa.
Etätyöpajaryhmä Hittaat toteutti hankkeen aikana teokset Teot Puhuvat ja Veli Kuutamolla. Teot Puhuvat -peiliteokset suunniteltiin ja toteutettiin valmisteilla olevaan Vesannon uuteen koulukeskukseen sekä Kiuruveden Nivan alakoululle ja Kulttuuritalolle. Teot Puhuvat -teoskokonaisuuteen sisältyy myös tarroja sekä opetusmateriaalia. Tässä hankkeen pienryhmässä on ollut mukana nuoria Vesannolta, Rautalammilta, Kiuruvedeltä ja Bristolista.

Sisäinen fantasialeijona

Miskan ideana Teot puhuvat -peilissä oli ajatus – sinä kelpaat. Hän itse sanoo olevansa transmies ja biseksuaali.
– Kuulun seksuaalivähemmistöön, ja meitä on paljon. En halua tulla julkisuuteen, sillä kiusaamista on kaikkialla. Pahoilla sanoilla on suuri vaikutus meihin, kun niitä saa lukea jatkuvasti. Se sattuu todella pahoin, Miska kertoo.
Teoksessaan Miska halusi kääntää kiusaamisen ajatuksen voima-ajatteluksi.
– Ajatukseni on, että me kaikki olemme hyviä sellaisena kuin olemme. Minulla on oikeus olla se, mikä haluan olla, ei se ole muilta pois.
Miska piirsi peiliin leijonahahmon, jolla on sarvet, se on voimakas fantasiahahmo, joka sopii kaikille.
– Kun peilistä katsoo itseään, näkee voiman, mitä kantaa kaikissa asioissa, Miska selittää.
Miska sanoo, että kiusatulle tärkeää on läheisten tuki, hänellä on tyttöystävä ja perhe, joka hyväksyy hänet juuri sellaisena kuin hän on.
– Kaikki päätökset teet silti yksin, silloin sisälläsi täytyy olla oma sisäinen fantasialeijona.
Kuopion muotoiluakatemialta peilin luovutuksessa olivat mukana taideterapeutti Elisa Pentikäinen, Happy:D Kunta -hankkeen hankepäällikkö Maiju Tiitto ja digivastaava A-P Inkinen. He toivat Kiuruvedelle kaksi peiliä Nivan alakoululle ja Kulttuuritalolle. Kolmas peili meni Vesannolle.
Peilejä oli myös luovuttamassa Maarit Tikkanen Mä en kiusaa –kampanjan ja sivistyslautakunnan edustajana.
Peilien luovuttamisen ajankohta ajoitettiin nimenomaan Mä en kiusaa -kampanjan kiusaamisen vastaiselle viikolle.