Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander

Tempoon on mukava tulla töihin

Pilke-päiväkoti Tempon työyhteisössä on hyvä yhteishenki. Yksityisessä päiväkodissa tuetaan toinen toistaan ja kohdataan aidosti, kaikkien hyvinvointia tuetaan ja ilmapiiri on kannustava.
Pilke-päiväkoti Tempo valikoitui hyväksi työyhteisöksi Mä en kiusaa -kampanjaviikolla. Kampanjassa etsittiin hyvää työyhteisöä. Ilmiantoja tuli kahdeksasta eri työyhteisöstä.
Pilke-musiikkipäiväkoti Tempo on avattu elokuussa 2019. Päiväkodissa on kuusi kasvattajaa, yksi ryhmäavustaja, huoltaja ja johtaja. Lapsia on reilu 30, paikkoja kodissa on 72 lapselle.
Päiväkodin johtaja Outi Pappi sanoo, että päiväkodin työyhteisö on alusta asti ollut todella toimiva ja puhaltanut yhteen hiileen.
– Jaamme osaamistamme, ajatuksiamme ja myös nauramme yhdessä. Jokainen saa olla oma itsensä, kunnioitamme toisiamme.
Tempossa on koottu yhdessä työyhteisön pelisääntöjä. On mietitty, mikä on hyvää ja mitä kehitettävää on työyhteisössä.
– Olemme myös kirjoittaneet toisistamme positiivisia asioita. Tämän lisäksi olemme viettäneet yhteistä aikaa treenaamalla yhdessä sekä virkistysilloissa.
Tällä hetkellä päiväkodissa ”napataan työkavereita hyvänteosta” kirjoittamalla hyviä asioita arjen tilanteista.
– Töihin on mukava aamulla tulla, kun on mukava, osaava työyhteisö tekemässä työtä. Säännölliset arjen rutiinit tuovat selkeyttä työhön ja asiasta kun asiasta voidaan keskustella. Ja tärkeintä on, että meillä on pilkettä silmässä arjen kaikissa hetkissä, mikä heijastuu lapsiin, Pappi kiteyttää.

Huumorilla pelataan

Varhaiskasvatuksen opettajat Riikka Pääkkölä ja Jutta Erholtz tekivät ilmiannon omasta työyhteisöstään Mä en kiusaa -kampanjalle.
– Emme kertoneet asiasta kenellekään ja se tuli Outi-johtajalle yllätyksenä. Aivan ihana yllätys tämä voitto tietenkin oli meillekin, Jutta ja Riikka iloitsevat.
Jutta Erholtz sanoo, että päiväkotiin on aina mukava tulla töihin, mutta myös mukava lähteä kotiin, sillä työasiat voi jättää työpaikalle.
– Huumorilla meillä pelataan pitkälle, se on oikeastaan se meidän juttu, Erholtz kiteyttää.
Riikka Pääkkölä jatkaa, että työyhteisössä voi olla eri mieltä toisen kanssa, mutta se ei johda riitaan.
– Saa olla oma itsensä ja toteuttaa itseään, Jutta Erholtz komppaa.
Työyhteisössä arvostetaan ja luotetaan työkavereihin, ideoihin suhtaudutaan avoimesti.
– Voimme esimerkiksi miettiä yhdessä, mikä olisi hyvä käytäntö tai toimintatapa, jos joku ei pelitä, Jutta Erholtz lisää.

Pomo ei tunnu pomolta

Jutta ja Riikka kehuvat Outi Pappia ihanaksi johtajaksi, hän ei tunnu ollenkaan pomolta.
– Outin luokse voi mennä juttelemaan mistä vaan ja tehdä hänelle jekkuja kuin muillekin työntekijöille, Jutta Ehroltz kuvailee.
Riikka Pääkkölä kiittelee, että Outi Pappi ottaa tarvittaessa hommat haltuunsa ja johtaa positiivisella meiningillä. Yhdessä mietitään ratkaisuja toiminnan kehittämiseksi ratkaisukeskeisesti.
Työyhteisöön on laadittu myös yhteiset pelisäännöt, jotka myös tukevat ilmapiiriä.
– Säännöissä on muun muassa se, miten asiat otetaan puheeksi, henkilökohtaisuuksiin ei mennä.
Jutan ja Riikan mielestä työyhteisöllä on suuri merkitys, sillä työyhteisön kanssa vietetään suuri osa päivästä.
– Töissä viihtyminen liittyy kaikkeen hyvinvointiin, Riikka jatkaa.
Jutta Erholtz muistuttaa, että työyhteisöön tulleet uudet työntekijätkin ovat päässeet hyvin mukaan yhteisöön.
Tempo-päiväkodin työntekijät ovat hyviä kavereita myös työajan ulkopuolella. He käyvät yhdessä lenkillä ja kerran viikossa he treenaavat yhdessä.
– Työkaverin ei välttämättä tarvitse olla kaveri työajan ulkopuolella, mutta toki on tärkeää, että tuntee työkaverin, silloin on helpompi puhaltaa yhteen hiileen. Hyvä henki ei tule itsestään. Meillä kaikki tiedostavat, että pitää tehdä töitä hyvän työyhteisön eteen, Riikka sanoo.
Naiset uskovat, että heidän hyvä yhteishenkensä heijastuu myös hoitolapsiin.
– Onhan tämä hyvä oppimisympäristö heillekin, lapset ottavat meistä aikuisista mallia, miten kohtaamme toisemme.
Myös lapsilla menee keskenään hyvin tiiviissä ryhmissä.
– On sellainen yhdessä tekemisen meininki. Uusi lapsi otetaan mukaan ja mahdolliset kahnaukset selvitetään heti, Jutta kertoo.
Päiväkodin toiminnasta tiedotetaan vanhemmille avoimesti, vanhemmat voivat jättää toiveita, palautetta ja kehittämisideoita. Lisäksi on yhteisiä juhlia, toki tänä aikana korona asettaa omat rajoituksensa.
Päiväkodin sekä lasten ja vanhempien välinen yhteys on tärkeää niin arjessa kuin juhlassa, sillä se lisää yhteisöllisyyttä.
– Toivottavasti hoitolapset saavat toisistaan elinikäisiä ystävyyssuhteita, näin voidaan päästä teinivuosista paremmin yli, kun vanhemmat ovat tuttuja keskenään, pohjat tehdään täällä, vaikka teini-ikä on vielä kaukana, Riikka Pääkkölä sanoo.
Kaiken a ja o on avoimmuus.Vanhemmille voidaan laittaa kuvaviestejä omasta lapsesta, kun on joku kiva tilanne tai tapahtuma, että vanhemmat ovat tietoisia, mitä päiväkodissa tehdään.
Vanhemmat ovat olleet tyytyväisiä, kun ovat saaneet kuvan omasta pienestään. Varsinkin silloin, kun lapsi aloittaa hoidon, vanhempia jännittää, miten lapsi pärjää. Kuva kertoo, että hyvin siellä hoidossa menee.