Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Aku Laatikainen

Ennätys-Emilia

Kiuruveden Urheilijoissa on lupaavia nuoria yleisurheilijoita. Yksi heistä on Emilia Jauhiainen, joka on kunnostautunut etenkin kuulantyönnössä, korkeushypyssä ja 3-ottelussa.
Yleisurheilukausi jäi tänä vuonna melko lyhyeksi, mutta se ei estänyt Kiuruveden Urheilijoiden yleisurheilijoita menestymästä ja tekemästä hyviä tuloksia.
Yksi seuran nuorista lahjakkuuksista on Emilia Jauhiainen, joka saavutti tänä vuonna Pohjois-Savon piirinmestaruuskisoista viisi kultaa ja yhden hopean. Lisäksi Hannes Junior Gameseista hän nappasi kolme palkintopallisijaa.
– Piirinmestaruuskisoissa olisi ollut mahdollisuuksia saada enemmänkin mitaleita, mutta yksi urheilija sai osallistua vain kuuteen lajiin, 11-vuotias Jauhiainen kertaa.
Hän on tehnyt tänä vuonna myös ikäluokkansa kauden kotimaisia kärkituloksia ja Pohjois-Savon piirinennätyksiä. Esimerkiksi heinäkuussa Jauhiainen pukkasi Siilinjärvellä T11-sarjan kuulantyönnössä Pohjois-Savon uuden piirinennätyksen ja Suomen tämän kauden kärkituloksen 11,60.
Piirinennätyksen rikkominen oli harvinaista herkkua, sillä aiempi ennätys oli vuodelta 1996. Sen oli tehnyt Jonna Eklund (omaa sukuaan Saastamoinen), joka edusti Kiuruveden Jännettä.
Myöhemmin lokakuun alussa Heinävedellä Jauhiainen vielä paransi kuulantyönnön piirinennätystään lukemiin 12,14. Samalla hän teki 3-ottelussa (60 metrin juoksu, pituushyppy ja kuulantyöntö) T11-sarjan uusiksi ennätyslukemikseen 1383 pistettä.
Tämäkin olisi ollut Jauhiaisen ikäluokassa uusi Pohjois-Savon piirinennätys sekä kauden kotimainen kärki ja jopa Suomen kaikkien aikojen kolmanneksi paras noteeraus, mutta valitettavasti sitä ei hyväksytty viralliseksi tulokseksi, sillä 60 metriä juostiin epävirallisena.
Näiden lisäksi Jauhiaisella on hallussaan T11-sarjan korkeushypyssä jaettu Suomen kärkitulos 143. Tässäkään lajissa piirinennätys ei jäänyt kauaksi, sillä se on Heinäveden Yleisurheilijoiden Johanna Pasasen vuonna 2000 hyppäämä 145.
Herää kysymys, että mistä Jauhiaisen tämän vuoden hyvä tuloskunto on peräisin?
– Näkisin, että yhtenä etuna on ollut korona-aika. Olin koko kevään ja alkukesän pitkälti kotona, sillä koulu hoitui etänä eikä minulla ollut myöskään niin paljoa kulkemista muualle harjoituksiin tai kisoihin. Niinpä minulle jäi runsaasti aikaa treenata yleisurheilua kotona, sanoo tällä hetkellä peruskoulun viidettä luokkaa käyvä Jauhiainen.
Maaseudulla asuvana Jauhiainen pääsi hyvin juoksulenkeille kotioveltaan ja lisäksi hänellä on paljon lääniä tehdä esimerkiksi heittoharjoituksia. Pihalta löytyy muun muassa oma kuulantyöntörinki, joka on valettu 1990-luvun alussa, kun Emilian isä työnsi kuulaa Suomen huipulla junioreissa.
– Sitten jos tänä vuonna on tarvinnut lähteä kotoa jonnekin muualle, on äiti ollut aika joutilas kuljettamaan minua, sillä hän on ollut äitiyslomalla.
– Se oli tietysti vähän harmillista, että kisakausi alkoi koronan takia niin myöhään. Ja sitten kun se alkoi, oli kisoja hyvin tiiviissä tahdissa. Normaalistihan ensimmäiset kisat ovat jo toukokuussa, mutta nyt mentiin heinäkuulle.

Kolme tärkeää tukihenkilöä

Jauhiainen sanoo aloittaneensa yleisurheilun neljävuotiaana, kun kotipihassa järjestettiin perheen ja sukulaisten kesken omia olympialaisia. Lajivalikoimaan kuuluivat muun muassa juoksut ja hypyt sekä pallonheitto ja turbokeihäs.
– Kun menin sitten kouluun, pärjäsin hyvin juoksukisoissa. Äitini kysyi, että kiinnostaisiko minua lähteä Kiuruveden Urheilijoiden yleisurheiluharjoituksiin ja seurakisoihin. Siitä se innostus lähti ja viimeiset neljä vuotta olen nyt sitten osallistunut isompiinkin kilpailuihin.
Jauhiainen kiittelee isäänsä Petri Jauhiaista ja äitiään Elisa Blombergia, jotka ovat kannustaneet häntä urheilemaan. Petri on työntänyt nuorempana kuulaa ja Elisa pelannut lentopalloa. He ovat myös ahkerasti neuvoneet ja valmentaneet tytärtään sekä kyydinneet harjoituksiin ja kisoihin.
– Ilman heitä en varmaankaan olisi yleisurheilussa mukana. Kolmas tärkeä henkilö on ollut Kiuruveden Urheilijoiden Mikko Kouvalainen. Hän on kannustanut minua mukaan, opastanut alkuun monissa lajeissa ja neuvonut lämmittelyissä ja verryttelyissä. Tänäkin päivänä hän auttaa monissa käytännön asioissa. Mikon puoleen voi aina kääntyä.
Lisäksi Jauhiainen kiittelee Kiuruveden Urheilijoiden ohjattuja harjoituksia, joita on kesäaikaan 2–3 kertaa viikossa ja talvellakin kertaalleen.
– Seuran kautta olen päässyt monille leireille ja sitten vielä Keiteleen Kunnosta olen saanut apua heittolajeihin, Jauhiainen luettelee.
Omalla ajallaan hän sanoo harjoittelevansa kolmesti viikossa. Lepopäiviä on 1–2 ja kisojen jälkeen hieman enemmän, jottei tule ylirasitusta.
– Talvella pelaan vielä lentopalloa Pielaveden Sammon junioreissa, mutta kyllä minä yleisurheiluakin harjoittelen.

Monipuolisesti eri lajeja

Kuulantyönnön, korkeushypyn, pikajuoksun ja 3-ottelun ohella Jauhiainen sanoo nauttivansa kiekonheitosta, keihäänheitosta, moukarinheitosta ja pituushypystä.
– Olen mielestäni aika tasavahva kaikessa. Ehkä kuula ja korkeus ovat tällä hetkellä ne parhaat lajit. Juoksussa ja kiekossa näen eniten kehitettävää, ikäisekseen varsin pitkä (170-senttinen) Jauhiainen pohtii.
– Etenkin juoksua olisi hyvä parantaa, sillä se edesauttaisi niin montaa muuta lajia. Muun muassa pituudessa ja korkeudessa olisi kiva saada terävämpiä askeleita. Juoksu onkin niitä harvoja lajeja, jossa en ole rikkonut tänä vuonna ikäluokkani A-rajoja.
Aika näyttää, millaisiin saavutuksiin Jauhiainen jatkossa yltää ja missä lajeissa. Ja jos kaikki menee hyvin, ei hän välttämättä ole perheensä ainoa tulevaisuuden nimi. Nimittäin pian kymmenen vuotta täyttävä Jauhiaisen pikkusisko Riina pärjäsi niin ikään mainiosti tänä kesänä Pohjois-Savon piirinmestaruuskisoissa. Hän otti kaksi kultaa, yhden hopean ja yhden pronssin. Lajeina olivat kuula, moukari, keihäs ja korkeus.