Vieraskynä (muokattu 20.1. 18:03) Kiuruvesilehti

Kiuruvesi vuonna 2040

Vuonna 2040

VUONNA 2040 Kiuruvesi on vireä alle 6000 asukkaan kaupunki, joka panostaa kaupunkilaistensa hyvinvointiin. Kiuruvedelle on rakennettu ja remontoitu seniorikortteleita, joissa sote ja muut julkiset sekä yksityiset palveluntarjoajat toimivat jokaisen asukkaan henkilökohtaisten muuttuvien tarpeiden mukaan. Toiminta on moniammatillista ja raja-aidat ylittävää. Kaiken keskiössä on asiakas itse.

KIURUVEDELLÄ on yhtenäiskoulu, joka on suunniteltu yhdessä kuntalaisten kanssa. Koulun rakentamisessa korostettiin vähähiilisyyttä ja aluetalouden maksimia. Kilpailutuskriteereissä yhtenä vaatimuksena oli paikallisuus, ja lisäksi kaupunki kävi aktiivista markkinavuoropuhelua kiuruvetisten yritysten kanssa. Osa koulun tiloista on siirrettävissä ja palautettavissa rakentajalle, jos ja kun tilatarve poistuu. Ilta-aikaan tiloissa toimii muun muassa kansalaisopisto, liikuntaseuroja ja muita yleishyödyllisiä yhdistyksiä – rakennus on kiuruvetisten käytössä 24/7. Kohtuulliset koulumatkat koulukkaille on turvattu paikallisten kuljetusliikkeiden ja taksiyrittäjien kanssa – opetusministeriön niin salliessa on mahdollisuus myös etäopiskeluun kotoa käsin.

KIURUVESI on edelleen suurimpien maidon ja lihantuottajien joukossa ja kuuluisa puhtaan, kotimaisen ruuan tuottaja myös kasviproteiinissa. Suomessa on ymmärretty, että maatalous on vähähiilisyystavoitteissa mahdollisuus, ei uhka. Kiuruvetiset maatalousyrittäjät ovat ottaneet tästä kaiken hyödyn irti ja olleet hiilensidonnan ja vähähiilisen maatalouden edelläkävijöitä. Kiuruvetiset elintarvikkeet ovat tunnettuja ja arvostettuja kansallisesti ja kansainvälisesti. Kiuruvesi on suosittu matkakohde gastronomian ystävien keskuudessa. Suomalainen lähi- ja luomuruoka porskuttaa edelleen uusin twistein.

MAASEUDUN rauha, nopeat tietoliikenneyhteydet ja sähköinen junaliikenne ovat houkutelleet uusia asukkaita asumaan ja tekemään etätöitä. Kiuruvesi on tunnettu monipaikkaisista asukkaistaan – moni maksaa toisen kotipaikkakuntansa veroa tänne ja viettää täällä viikonloppuja ja loma-aikoja välillä myös etätyöskennellen. Kun on pakko, nopea kolmen tunnin junayhteys esimerkiksi Kuopiosta Helsinkiin vie hetkessä perille ja takaisin kotiin.

ERINOMAISET ulkoilureitit luonnossa kävellen, pyöräillen ja hiihtäen pitävät kiurukkaat kunnossa. Paikkakunnan oma uimahalli ja kuntosali liikuttavat vauvasta vaariin. Kunta, yksityinen ja kolmas sektori tuottavat myös digitaalisia liikuntapalveluita. Kulttuuritalo ja kirjasto tarjoavat hengenravintoa. Kirjastopalvelut ovat monimuotoisia ja kulttuuritalo on yhteisöllisyyden keskus. Varttuneemman väen musiikkifestivaali on hyvin suosittu: vuoden 2040 pääesiintyjänä on 50-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävä Apulanta.

KIURUVEDELLÄ toimii edelleen maailmanlaajuisesti tunnettu ja arvostettu lämpölaitostoimittaja. Se on vahvistanut asemaansa puhtaan energian tuotannon ammattilaisena. Ylä-Savo ja koko Pohjois-Savo on aidosti samaa työssäkäyntialuetta. 2020-luvun korona-aalto sai työnantajat huomaamaan etätyön mahdollisuudet ja tehokkuuden. Kaikki työ ei ole paikkaan ja aikaan sidottua. Kaupunginjohtajamme on dynaaminen ja ketterä yritys- ja elinkeinoelämän asiantuntija, jolla on tiiviit verkostot ja yhteydet ympäri Suomea. Moni kiuruvetinen yritys on päässyt ”nextille levelille” ja uusia yrityksiä on perustettu. Päätöksentekijöinä on monipuolinen joukko kiuruvetisiä innovatiivisia osaajia, jotka tekevät yhteistyötä Kiuruveden, Ylä-Savon ja koko Suomen parhaaksi.
MIRA KOKKONEN
Kaupunginhallituksen
puheenjohtaja (kesk.)