Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Aku Laatikainen Jaana Selander

Kouluasia palautui valmisteluun

Konsulttiyhtiö Perlaconilta pyydetään kouluverkosta lisälaskelmia, joiden odotetaan valmistuvan lähipäivinä. Kaupunginhallitus kokoontuu ensi maanantaina ylimääräiseen kokoukseen.

Kiuruveden kaupunginhallitus päätti maanantain kokouksessaan palauttaa kouluverkkoasian valmisteluun, koska konsulttiyhtiö Perlaconilta pyydetyissä uusissa laskelmissa havaittiin joitakin epäjohdonmukaisuuksia ja niissä oli käytetty eri lukuja kuin aikaisemmissa laskelmissa.
Alunperin kaupunginjohtaja Jarmo Muiniekan päätösehdotus oli, että hallitus esittää valtuustolle niin Rytkyn, Luupuveden, Lahnajoen kuin Kalliokylänkin koulujen lakkauttamista lukuvuodesta 2025–2026 alkaen.
Nyt Muiniekka teki kuitenkin muutetun päätösehdotuksen, jonka mukaan asia palautetaan valmisteluun, jotta lisälaskelmat saadaan tehtyä. Kaupunginhallitus pitää kouluverkkoasiasta ylimääräisen kokouksen maanantaina 2.11.
– Talouden tasapainotustyöryhmä kokoontui edellisen kerran 20.10. Sille tapaamiskerralle odotettiin myös vertailukelpoisempia laskelmia eri kouluverkkoratkaisuista, mutta ne eivät olleet vielä valmiita, kertoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mira Kokkonen (kesk.).
Kokkosen mukaan uudet laskelmat valmistuivat viime perjantaina, mutta ne eivät vakuuttaneet päättäjiä.
– Esimerkiksi mahdollisen uuden koulun investointikustannus per neliömetri oli 300 euroa enemmän kuin aikaisemmissa laskelmissa. Maan koulurakennusten keskiarvo tällä hetkellä on 2400 euroa per neliö, ja se riittänee arvioksi Kiuruvedelläkin.
Heli Silomäki Perlaconilta ja valtuuston toinen varapuheenjohtaja Tommi Tikka (kesk.) jatkoivat laskelmien tarkentamista jo viime viikonloppuna ja Kokkonen uskoo, että laskelmat saadaan valmiiksi muutamassa päivässä.
– Tällä viikolla saadaan selvyys myös siivouskuluihin ja poistoihin, joissa on mahdollisesti ollut päällekkäisyyttä. Perlacon on saanut luvut kaupungin viranhaltijoilta ja tehnyt laskelmansa niiden perusteella, Kokkonen sanoo.
Lopullisesti kouluverkon kohtalosta päättää kaupunginvaltuusto, jonne asia pyritään saamaan ratkaistavaksi mahdollisimman pian. Valtuuston seuraava kokous on luvassa 9.11.

Miksi vasta nyt?

Varjobudjetin Kylien yhteistyöryhmän puolesta laatinut Markku Siponen pitää hyvänä, että kouluverkkoasian käsittelyssä otettiin viikon aikalisä, sillä Perlaconin ja Tommi Tikan uusimmat lisälaskelmat eivät olleet valmiit.
– Toki, jos haluttaisiin kunnolla selvittää mahdollisten koulujen lakkautusten kaikki kauaskantoiset seuraukset, viikko ei riitä alkuunkaan, Siponen jatkaa.
Siponen huomauttaa, että varjobudjetin yhteydessä yhteistyöryhmä jakoi käyttöön kaiken tausta-aineistonsa, josta oli Siposen mukaan helppoa tarkistaa yhteistyöryhmän laskelmat.
– Samaa odotamme nyt myös Perlaconin ja Tikan laskelmista, pelkät laskelmat ilman tietoa siitä, mistä luvut tulevat, eivät riitä, koska nyt ei ole enää aikaa vastaavaan taustatyöhön kuin varjobudjetin kanssa, Siponen huomauttaa.
Siposen mielestä aiempien laskelmien luotettavuus oli heikkoa tasoa, joten tätä taustaa vasten voidaan Siposen mukaan pohtia, onko reilu viikko riittävä aika valtuutetuille perehtyä uusiin tietoihin ja muodostaa mielipide näin ison päätöksen äärellä?
– Olemme ihmetelleet myös sitä, että kun talouden tasapainottamisryhmälle on saatettu tietoon alkuperäisten laskelmien epäkohtia jo aiemmin, niin miksi niitä alettiin korjata vasta nyt? kysyy Siponen.

1 100 nimeä adressissa

Kun talouden tasapainottamistyöryhmän esitys peruskoululaisten keskittämisestä taajamaan ja neljän kyläkoulun sulkemisesta esiteltiin Kiurusalissa elokuun lopussa, Kylien yhteistyöryhmä keräsi vajaassa kahdessa viikossa 1 100 nimeä kyläkoulujen puolesta. Adressi luovutettiin päättäjille syyskuussa ja se sai aikaan sen, että kouluverkkoasiassa otettiin aikalisä ja pyydettiin Perlaconilta lisälaskelmia.