Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander

Perintöprinsessa on Miss Suomen tytär – ilmankos se on Champion

Maatalousyrittäjä Sini Tikkasen Perintöprinsessa voitti lehmien missikilpailun. Pohjois-Savon Karjakerho järjesti Tila-Mansikki kilpailun nyt toista kertaa.

Tila-Mansikki -näyttelyyn ilmoittautui 23 tilaa ja noin 80 lehmää arvosteltiin omissa luokissaan. Tuomarina toimi jalostusasiantuntija Lea Järvinen. Näyttelyssä lehmät ovat kotitilallaan ja ne esitellään mahdollisimman luonnollisina. Ainoastaan pesu on sallittu, eläimiä ei stailata.
Ei ole ihme, että Sini Tikkasen Perintöprinsessa menestyi suomenkarjan sarjassa, sillä sen äiti on Miss Suomi ja isä on S. Mathew.
Tikkanen kuvailee joulukuussa poikivaa hiehoa jäyhäksi, tyypilliseksi suomalaiseksi. Se ei heti lämpene, mutta tykkää silittelystä. Perintöprinsessa on myös kiinnostunut kaikesta, mutta ei ole mikään tyrkky.
Myös Tikkasen Päivänsäde-lehmä pärjäsi Tila-Mansikki -näyttelyssä kerran poikineiden sarjassa, se tuli kuudenneksi. Kaksi kertaa poikineista Onnea! oli seitsemäs ja kolme kertaa poikineiden sarjassa toinen oli Tikkasen Morsian.
Suomenkarjassa Tikkasen Lännentyttö voitti sarjansa, mutta lehmissä ei ollut muita kanssakilpailijoita. Lännentyttö on lypsänyt myös suomenkarjan parhaan tuloksen, yli 10 000 kiloa. Länsi-Suomen karjan lehmistä Tikkasen karjassa Emäntä oli paras koko Pohjois-Savossa ekm-tuotoksellaan (11 804 kiloa), Lännentyttö lypsi 10 179 kiloa ja Esmeralda 9 980 kiloa sekä Juhannusneito yli 9238 kiloa.
– Suomenkarjan lehmäni ovat hyviä lypsylehmiä, siinä suhteessa on sattunut hyvä tuuri. Suomenkarjan lehmät paranevat vain vanhetessaan – kuin viini. Suomenkarjan lehmälle välttämättä kolmaskausikaan ei ole paras, vaan ehkä vasta kuudes, Tikkanen sanoo ja kertoo Suomenkarjan olevan hänen ukkinsa perua.
– Ukki suosi suomenkarjaa, sillä pienen kokonsa takia se mahtuu hyvin pieneen navettaan ja maito on laadultaan rasvaista.
Suomenkarjan lisäksi Tikkasen navetassa on ayshire-rotua ja muutama holstein. Ohenmäen Savelassa lehmiä on kaikkiaan 38.
Tikkasen pellot olivat aikaisemmin luomuviljelyssä, mutta eivät enää.
– Tavan viljelyssäkin on byrokratiaa, joten kyllästyin luomuviljelyn lisäbyrokratiaan, mitä tuli uudelle ohjelmakaudelle. Viljelen silti peltojani luonnonmukaisesti. Minua ei enää sidota niin kuin luomubyrokratia sitoi.
Sini Tikkanen on osallistunut Pohjois-Savon karjakerhon kilpailuihin, sillä ne ovat hauskoja.
– Kilpailut ovat itselle piristystä, on kiva nähdä oman työnsä jälkeä ja nähdä muiden elukoita. Haluan verrata omia eläimiä muiden eläimiin, en ole kovin kilpailuhenkinen.
Tila-Mansikki -näyttelyssä Tikkasta miellytti myös se, että eläimiä ei tarvitse viedä mihinkään, eikä näytteitä oteta.
– Jos lähtisi elukkaa viemään jonnekin, se saattaisi stressaantua ja särkeä itsensä kuljetuksessa. Tämä kilpailu on hyvä, kun tuomarit arvioivat eläimet laitumella.
Tila-Mansikki -näyttelyssä tuomari arvioi eläimestä jalat, rungon, selkälinjan. Lehmästä utareet. Myös luonnetta arvioidaan.
– Jalostamisesta pitää olla kiinnostunut.Minun tavoitteeni jalostamisessa on se, että eläimet olisivat terveitä, sillä silloin ne tuottavat hyvin maitoa. Tärkeää on myös se, että niiden luonne olisi hyvä. Hyväluontoisen kanssa on mukava tehdä töitä ja se on usein silloin pitkäikäisempi.

Seitsemän satatonnaria

Pohjois-Savon karjakerho palkitsi ennätysmäärän satatonnareiden omistajia, kaikkiaan 97. Kiuruvedelle tuli seitsemän uutta 100 000 litraa maitoa lypsänyttä lehmää. Sini Tikkasen Ähäkutti saavutti 100 000 maitokilon määrän, samoin kuin Kiuruvedellä Marko Huttusen EheEhe, Minna ja Kari Herrasen Hepuli, Juha-Pekka Turpeisen Ajatus, Ilpo Niskasen Alisa, Miia Hyvösen Unelma ja Marja-Liisa ja Ari Tenhusen Ysikymppi.
Satatonnarit ovat yleistyneet. Satatonnereita kirjataan nykyisin yli 500 vuodessa.
Satatonnarit ovat lehmiä, jotka ovat tuottaneet elinaikanaan 100 000 litraa maitoa. Jotkut lehmät saavuttavat rajan jo 10 vuoden iässä. Keskimäärin lehmä ehtii tuottaa elinaikanaan noin 25 000 litraa maitoa.
Jalostusyhtiö Faba on pitänyt kirjaa satatonnareista vuodesta 1958.