Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander

Kari-isä ei halua lapsistaan työhulluja

Kari Nousiainen on kolmen lapsen, Viivin, Hetan ja Väinön, isä. Nousiainen sanoo välillä tuntevansa huonoa omaatuntoa siitä, kun tekee paljon töitä, se aika on pois lapsilta. Kovan työnteon mallin hän on oppinut isältään ja ukiltaan.

Kari Nousiaisen (39) vanhin lapsi Viivi (16) asuu äitinsä luona Kuopiossa, Väinö (9) ja Heta (7) äitinsä Marjon ja isänsä Karin luona Rapakkojoella.
Ensimmäisen lapsen syntymä oli Kari Nousiaiselle järisyttävä kokemus. Kaikki muuttui kertaheitolla.
– Hyvillä mielin odotin vauvaa. Ajattelin, että kun lapsi syntyy, pääsen opettelemaan vauva-arkea. Olimme puhuneet lapsenteosta, vauva ei siis tullut yllätyksenä, Kari Nousiainen muistelee.
Kari Nousiainen oli mukana kaikkien lastensa synnytyksissä, lapset tulivat maailmaan Kuopiossa.
– Kun Väinö syntyi, Marjo jäi heräämöön ja olin kahdestaan vauvan kanssa. Kätilö kulki ohi ja pyysi ottaa pojan hoitoonsa, sanoin, että jatka vain matkaa. Pärjään kyllä. Niin saimme olla Väinön kanssa kahdestaan parin tunnin ajan. Näin hienosti alkoi meidän suhteemme, Nousiainen sanoo.

Oma isä ajoi rekkaa

Kari Nousiainen sai isältään Lauri Nousiaiselta perintönä kovan työskentelemisen mallin.
– Oma isä ajoi pitkiä päiviä rekkaa, kun olin pieni. Hän oli töiden takia paljon poissa kotoa. Kun hänellä oli viikonloput vapaana, hän rakensi mökkiä ja sen valmistuttua olimme paljon siellä yhdessä. Aina tehtiin jotain. Isä ei auttanut niinkään koulutehtävissä, mutta paljon muussa. Isäni on tosi mukava ja auttavainen, kuvailee Kari Nousiainen.
Suhde isään on ollut Karilla mutkaton. Aina on puhuttu, jos on ollut puhumista. Tosin Kari sanoo, ettei ole kovin herkkä puhumaan. Myös Karin lapsilla on hyvä suhde ukkiinsa. Väinö ja Heta tulevat usein koulun jälkeen ukin ja mummun luokse ja ovat isovanhemmilla myös viikonloppuisin.
Kari Nousiainen näkee, että kolmen miessukupolven yhteys on suuri rikkaus. Myös Karilla itsellään oli lämmin suhde omaan ukkiinsa, Tauno Auviseen. Toista ukkiaan, Juho Nousiaista, Kari ei ennättänyt nähdä.
– Tauno asui Kotajoen Kesälehdossa, hän oli oikein hyvä esikuva maatilan isännästä. Kun mummu ja ukki muuttivat kylälle, kävin ukin kanssa Kesälehdolla, Muistan vieläkin, kuinka ukkini kutsui minua Oskariksi. Kun astuin sisään, sanoi ukkini, että sieltähän se Oskari tulee.
Kari Nousiainen arvelee, että Oskari-nimi tuli Karista. Karin muut nimet ovat Vilho Johannes.
– Niin tärkeä tuo Oskari-nimi minulle oli, että kun Väinö syntyi, halusin hänelle yhdeksi nimeksi Oskarin. Väinö on Väinö Johannes Oskari.

Oma kasvatustyyli

Kari Nousiainen sanoo kasvattaneensa lapsensa omalla tyylillään. Hän ei halua, että lapsista kasvaa samanlaisia työnarkomaaneja kuin hän itse on ollut.
– Kunhan saavat koulunsa käytyä ja jonkinlaiset ammatit, suuria odotuksia ei ole, saavat päättää mitä tekevät, Kari Nousiainen linjaa.
Toki Kari Nousiainen on huolissaan Kiuruvedelläkin yhä nuorempien alkoholi- ja huumekokeiluista.
– Työnpuolestakin olen nähnyt monenlaista, mutta lapset ovat vielä pieniä, eivät ole pahaa maailmaa nähneet, mutta äkkiä asiat muuttuvat. Väinö ja Heta harrastavat partiota, ja Väinö lisäksi sählyä.

Monta työtä

Kari Nousiaisella on monta työtä, hän on pienyrittäjä, mökkitalkkari ja tekee remppahommia.
– Traktoritöitä en enää tee, mutta olen Iisalmen kaupungilla lomittajana ja kesällä järjestyksenvalvojana, lisäksi olen mukana palokunnassa.
Kesällä Kari teki viikonloppuisin välillä töitä jopa 38 tuntia putkeen nukkumatta, kun oli portsarina, lomittamassa ja väliin vielä palohälytyskeikalla.
– Sain onneksi nukuttua, voin nukkua missä vain. Nyt työnteko on helpottanut. Lomitus on mulle passeli homma, päivällä on vapaata, voin tehdä keikkaa ja huolehtia lapsista.
Kari Nousiaisen mielestä isä pystyy hoitamaan lapset siinä kuin äitikin, kun puhutaan perusasioista kuten syömisestä, nukkumisesta, koulunkäynnistä ja rakkaudesta.
– Mutta kyllähän isä tuo erillaisen näkemyksen elämään kuin äiti. Minä olen vienyt lapsia esimerkiksi koneita katsomaan. Työmaillakin on liikuttu.
Kari Nousiaisen mielestä isiä ei valitettavasti arvosteta yhtä paljon kuin äitejä.
– Äidin sana painaa enemmän kuin isän. Tästä on muiden isien kanssa paljon puhuttu Facebookissa ja muissa ryhmissä, on soiteltu ja kahvilla käyty. Jos lapsella on ongelmia, puhutaan jopa sijoituksesta mieluummin toiseen perheeseen kuin omalle isälleen.

Parasta yhdessä olo

Isänpäivänä lapset yleensä muistavat Karia tuomalla lahjat sänkyyn. Kahvitkin on usein valmiiksi keitetty.
– Parasta on kun saa olla kotona ja sängyssä, ollaan vain yhdessä, kahvitkin voidaan keittää yhdessä, Kari Nousiainen sanoo.