Vieraskynä (muokattu 20.1. 18:03) Kiuruvesilehti

Kaukaa katsottuna

KIURUVEDEN kaupungin talous on ollut jo vuosia ongelmissa. Syitä on käsitelty tämänkin lehden palstoilla lukuisia kertoja. Kun asukkaat osoittelevat vuoroin viranhaltijoita ja päättäjiä saamattomuudesta tai vääristä päätöksistä, on hyvä muistaa, että kaupunkilaiset eli äänestäjät ovat valinneet päättäjät aina neljäksi vuodeksi kerrallaan. Viranhaltijat esittelevät asioita, valtuustossa ne päätetään. Jokaisen äänestäjän on hyvä pysähtyä miettimään, olenko äänestänyt väärää ehdokasta vai eikö hän ole toiminut lupaustensa mukaan. Ensi keväänä valitaan taas uudet päättäjät. Ehkäpä eniten äänessä ja ”oikeassa olevat” alkavat ehdokkaiksi saattamaan kaupungin talouden kuntoon? On yleisesti tiedossa, että jos kunnan talousluvut useita vuosi ovat miinuksella, valtio ristii kunnan kriisikunnaksi ja alkaa ohjata sen asioita. Kiuruvesi ei vielä ole kriisikunta, mutta kuopan reunalla taidetaan olla? Kymmenkunta vuotta sitten Suomessa suunniteltiin laajamittaisista kuntien yhdistämisistä. Kiuruvettäkin oltiin viemässä Iisalmen syliin. Kuntaliitoksia haikailevien on syytä ymmärtää, että silloin syrjäkyliltä viedään viimeisetkin palvelut ja koulut ensimmäisinä. Näitä esimerkkejä löytyy tehtyjen kuntaliitosten jäljiltä lukuisia. Iisalmihan on kautta aikojen ollut syömässä Kiuruvettä ja jo Kiuruveden seurakunnan ja pitäjän erottamista siellä vastustettiin raivoisasti 1800-luvulla. Samoin erilaisissa seutuyhteistyöhankkeissa Iisalmi on kunnostautunut omaan pussiinsa vetämisessä.

KIURUVEDEN palvelutarjonta on monelta osin kilpailukykyistä. Asukasluvun vähentyessä on riski, että ne ovat tulossa tai jo tulleet jopa ylimitoitetuiksi ja siten kustannustaakka. Pitää iloita esimerkiksi niistä nuorista, ennakkoluulottomista yrittäjistä, jotka ovat viime vuosina panostaneet vaate- ja sisustuskauppoihin! Toivottavasti ”Kiuruvesi ensin” kantaa hedelmää jatkossakin. Kovasti puhutaan ja kaivataan uusia yrittäjiä, teollisuutta ja uusi työpaikkoja. Vertailua haetaan esimerkiksi Pohjanmaalta. Kiuruvedeltä löytyy hyviä esimerkkejä menestyneistä yrittäjistä. Valitettavasti niitä on vain vähänlaisesti, jotta ne pystyisivät ratkaisemaan kaupungin koko ongelmaa. Ei ole realismia, että paikkakunnalle saataisiin isompaa teollisuutta. Investoinnit ovat helposti miljoonia, tuotannon pitää olla automatisoitu kilpailukykyiseksi. Ja sopivan työvoiman löytäminenkään ei taida onnistua, paitsi muuton avulla. Maa- ja metsätalous liitännäisineen on edelleen tärkein ja luonnollisin yrittämisen alue Kiuruvedellä myös tulevaisuudessa. On selvää, että nykyiset yrittäjät luovat jatkuvuutta, mutta kasvua niiltä ei voi suuresti odottaa. Uskon, että Kiuruvedellä voisi olla loistava mahdollisuus nk. mikroyrittäjille. Kiuruvesi ei ole maantieteellisesti pussinperällä, vaikka julkisissa liikenneyhteyksissä ei ole kehumista. Ratkaisevampaa on digitalisaation hyödyntäminen, johon parhaillaan laajeneva valokaapeli luo lisämahdollisuuksia. Luin HS:stä, että esimerkiksi Kannuksessa on paljon yhdenmiehen yrityksiä. Miten Kiuruvedellä voitaisiin saada syntymään lisää 1–3 hengen yrityksiä, joiden toiminta ei ole paikkakuntasidonnaista?

ON selvää, että Kiuruvedellä on eletty ylivarojen. Alijäämä on niin suuri, ettei sitä saada kurottua tasapainoon. Kustannuksia pitää alentaa useista eri palveluista, mutta harvoin kokonaisten palvelukokonaisuuksien lopettaminen on oikea ratkaisu. Samalla kun palveluiden kustannuksiin puututaan, pitää miettiä, miten niitä samalla kehitetään, jotta voidaan lisätä tehokkuutta. Toinen tosiasia on, että ensin pitää poimia helpot mahdollisuudet. Tämä koskee sekä kustannuksia että lisätuloja. Kun edessä on vain vaikeita ratkaisuja, pitää päättäjillä olla näkemystä ja tietoa yli vaalikauden jopa yli vaalikausien. Se merkitsee kylmäpäistä viisautta, kun vielä kuntavaalitkin ovat ovella. Perlaconin selvitys sai aikaan kovaa vastustusta. Avoin keskustelu vaihtoehdoista ja kuntalaisten aktiivinen, ratkaisukeskeinen esiintyminen ovat hyvä merkki siitä, että kaikki osapuolet haluavat löytää ratkaisuja kaupunkilasten parhaaksi. On selvää, että joudutaan tekemään kompromisseja kuten demokratiassa aina. Toivotaan, että viime kädessä kaikki kaupunkilaiset ymmärtävät, ettei prosessissa ole voittajia tai häviäjiä. Siis ”Kiuruvesi ensin”!

UOLEVI KÄRKKÄINEN
Kiuruvesi-seuran puheenjohtaja