Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Aku Laatikainen

By Iisalmi -tunnustus Laila Kämäräiselle

Iisalmessa pidettiin äskettäin historian neljäs By Iisalmi -seminaari, jossa jaettiin jälleen By Iisalmi -tunnustus. Tällä kertaa sen sai kiuruvetislähtöinen liikunta-alan yrittäjä Laila Kämäräinen, joka on ensimmäinen tunnustuksen saanut nainen ja ensimmäinen kiuruvetisjuurinen.
Tunnustuksen aiemmat saajat ovat olleet lumilautailija Rene Rinnekangas, Pesolan Pihvilihan yrittäjä Antti Niskanen ja Vapaaotteluseura NHB Iisalmen valmentaja Matti Kokkonen.
By Iisalmi -tunnustuksella halutaan nostaa esille tekoja, joilla on vaikutettu myönteisesti Iisalmen seudun vetovoimaisuuteen ja elinvoimaisuuteen. Tunnustus on osoitus ”Haluan tehdä parasta” -asenteesta ja positiivisuudesta, jolla on tehty hyvää Iisalmessa tai jopa kansainvälisesti. Lisäksi se on kunnianosoitus ehdokkaan taustayhteisölle.
Tunnustuksen saaja valitaan yleisöäänestyksellä, johon kansalaiset ovat itse voineet ehdottaa sopivia ehdokkaita. Henkilöiden ohella ehdolle voi päätyä tekijäryhmä, tuote, palvelu tai teko.
Tänä vuonna Laila Kämäräisen ohella kärkiviisikkoon pääsivät yrittäjä ja Iiden ry:n puheenjohtaja Jukka Ryhänen, laulaja-kitaristi Tomi Tajakka, sarjakuvataiteilija Petteri Tikkanen ja muusikko sekä toiminnanjohtaja Timo Hirvonen. Kaikki ehdokkaat keräsivät mukavasti ääniä, mutta lopulta Kämäräinen vei voiton.
– Mielestäni yleisön aktiivisuus kertoo siitä, että Iisalmen seudulla arvostetaan arjen sankareita – niitä ihmisiä, jotka jaksavat antaa aikaansa ja ajatuksiaan yhteisen hyvän eteen sekä tehdä tinkimättömästi töitä, jotta jokin asia muuttuisi paremmaksi, kiteyttää Iisalmen kaupungin markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Laura Koski.

Liikunta on voimavara

Laila Kämäräinen sanoo, että tunnustuksen saaminen tuntuu hyvältä ja voimaannuttavalta. Hän on jo useita vuosia tehnyt ahkerasti töitä ihmisten liikuttamisen ja hyvinvoinnin eteen.
– On hienoa saada kiitosta tekemästään työstä. Mukavaa huomata, että olen tehnyt asioita oikein.
Kämäräinen uskoo, että saadun tunnustuksen taustalla on osittain hänen persoonansa.
– Pyrin aina kohtaamaan jokaisen ihmisenä, ilman ennakkoluuloja. Mielestäni liikunta kuuluu kaikille, olipa sitten mies tai nainen, nuori tai vanha ja lähtötaso mikä hyvänsä. Haluan ihmisten kokevan, että liikkumaan voi tulla juuri sellaisena kuin on, omana itsenään.
Yksi syy Kämäräisen saamaan tunnustukseen piilee varmasti siinäkin, että ihmiset kokevat hänen jumppansa hyvin monipuolisena arjen voimavarana. Ryhmäliikunta on paljon muutakin kuin pelkkä liikuntasuoritus.
– Fyysisen kunnon kohentumisen ohella moni on kertonut saaneensa jumpistani paljon henkistä jaksamista. Ryhmäliikunta on auttanut pääsemään yli erilaisista vastoinkäymisistä, joita elämässä toisinaan tulee eteen.
– Ja ylipäätään se, että pääsee välillä kotoaan jonnekin muualle, on monille tärkeää. Ryhmäliikunnassa on oma tunnelmansa ja sosiaalisuutensa. Nykyään on yhä enemmän yksin asuvia, ja varsinkin heille jumpat ovat tärkeitä. Täällä voi solmia uusia ihmissuhteita.
Liikunnanohjaajan työ onkin hyvin monipuolista ja vaativaa. Ihmisläheisessä ammatissa on pantava itsensä likoon ja oltava innostava aamusta iltaan, sillä kuntoilun ohella kävijät haluavat elämyksiä ja kokemuksia. Kämäräisen mukaan työtä tehdään kaikille aisteille.
– Toisaalta olen kyllä aina ollut sellainen tekijätyyppi. Muiden ihmisten ohella pyrin kehittämään koko ajan itseänikin. Olen muun muassa opiskellut psyykkistä valmennusta työurani ohessa. Se on hyvä lisä liikunnanohjaajan tutkintoon.
Kämäräinen haluaa viedä liikunnan ilosanomaa eteenpäin jatkossakin.
– Haluan, että ihmiset näkevät liikunnan positiivisena ja voimaannuttavana asiana elämässään, eivätkä negatiivisena pakkopullana tai liiallisena kilpailuna.
Kämäräinen muistaa lukeneensa, että ihmisten liikkumattomuus syö vuosittain kahdeksan miljardia euroa valtion varoja. Hän haluaisi kannustaa etenkin vähän liikkuvia mukaan.
– Se on huolestuttavaa, miten kuilu aktiivisesti ja vähän liikkuvien välillä on kasvanut.

Niemiskylän kasvatti

Kämäräinen on kotoisin Kiuruveden Niemiskylästä, missä hän on viettänyt lapsuutensa ja nuoruutensa. Hän kokee, että Kiuruvesi ja lapsuudenkoti antoivat hänelle hyvät eväät elämään.
– Maatalon kasvattina olen oppinut pienestä pitäen tarttumaan topakasti toimeen. Samoin maanläheisyys ja empaattisuus ovat arvoja, joista on ollut hyötyä.
– Perhettä pitää kiittää siitä, että olen saanut aina olla oma itseni ja minua on tuettu ja kannustettu siinä mitä teen.
Kämäräinen on ehtinyt asua Ylä-Savon ohella Helsingissäkin, mutta palasi kotikonnuilleen, koska sanoo arvostavansa kotiseutuaan.
– Tämä on kiva luonnonläheinen paikka, missä ihmisten yhteisöllisyys on vahvaa.
Kiuruveteenkin hänellä on edelleen siteitä, ja pääsevätpä kiurukkaatkin nauttimaan hänen ohjauksestaan. Kämäräinen sanoo vetävänsä sunnuntai-iltapäivisin zumbaa yläkoulun peilisalissa.