Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Aku Laatikainen

Koulun jatko suuri helpotus Kalliokylälle

Vaikka kaupunginvaltuusto päätyi säilyttämään kaikki koulut, ei hyvälle alulle saatua työtä kyläkoulujen ja maaseudun puolesta pidä lopettaa, korostavat kalliokyläläiset.

Kaupunginvaltuuston kokous viime viikon maanantaina oli seurattu tapahtuma ympäri Kiuruvettä. Kun lopulta nuija lyötiin pöytään sen merkiksi, ettei yhtään kyläkoulua lakkauteta, oli se suuri helpotus muun muassa kalliokyläläisille.
– Hieman jopa yllätyin, että valtuusto pystyi sellaisen päätöksen tekemään, mutta todella hyvä niin, sillä lakkauttaminen olisi ollut järkyttävä ratkaisu, sanoo Katja Ruotsalainen, jonka viisi lasta ovat jo käyneet Kalliokylän koulun.
– Lisäksi kolme lastani käy tätä koulua tälläkin hetkellä ja yksi olisi vielä tulossa kouluikään lähivuosina. Monta vuotta olen siis vanhempana seurannut tätä kyläkoulun elämää ja toivottavasti saan seurata jatkossakin.
Ruotsalaisen mukaan Kalliokylän koulun lakkauttaminen olisi ollut paha isku lapsiperheille.
– Suorintakin reittiä meiltä olisi ollut keskustan kouluun 25 kilometrin matka. Ja tuskinpa sekään olisi riittänyt, sillä ainahan koulukyydit tekevät koukkauksia sinne sun tänne, joten tosiassa koulumatkalle ja koulupäivän pituudelle olisi tullut vieläkin enemmän lisää mittaa.
Ruotsalaisen jälkikasvulla on jo tälläkin hetkellä kymmenen kilometrin koulumatka. Se tietää koulukyydissä istumista 45 minuuttia päivittäin.
– Voi vaan kuvitella, että mitä se arki olisi sitten, jos tässä kylällä ei olisi omaa koulua. Moni aikuinenkaan ei tahdo jaksaa niin pitkiä päiviä ja matkoja töihin, saati sitten lapset kouluun.
Koulua pidetään myös kylän sydämenä, ja sen lakkauttaminen olisi Ruotsalaisen, Mari Hankalan ja Anja Mannisen mukaan vaikuttanut Kalliokylän elin- ja vetovoimaisuuteen.
– Varmasti tänne olisi sen jälkeen ollut hankalampaa houkutella uusia asukkaita ja etenkin lapsiperheitä. Samoin maatiloille se olisi ollut hankala paikka esimerkiksi tilojen jatkuvuuden kannalta. Oma koulu on kylälle monella tapaa tärkeä suorilta ja epäsuorilta vaikutuksiltaan.
Myös Hankalan jälkikasvua on tällä hetkellä Kalliokylän koulussa, samoin Mannisen puolison lapsia.

Kyläkoulussa on etunsa

Ruotsalainen, Hankala ja Manninen näkevät, että kyläkoulussa on useita hyviä puolia. He kehuvat etenkin sopivia ryhmäkokoja, laadukasta opetusta ja uuden opetussuunnitelman mukaisia tiloja.
– Koulun ja kodin yhteistyö on läheistä ja toimivaa. On ihailtavaa, kuinka täällä on sellainen lämminhenkinen ja perheenomainen ympäristö.
– Etenkin se on hienoa, kuinka eri-ikäiset lapset ovat yhtä tiivistä porukkaa ja isommat huolehtivat pienemmistä ja ottavat mukaan leikkeihin. Täällä ei ole kuppikuntia.
Yhteishenki ulottuu kolmikon mukaan myös oppilaiden vanhempiin, mikä näkyy muun muassa talkoohenkisyytenä.
– Joka talvi jäädytämme esimerkiksi luistelukaukalon.
Koulun pihassa on itse asiassa paljon muutakin aktiviteettia, kuten kiipeilytelineitä, keinuja ja lasten itsensä tekemä maja. Näitä ja luonnonläheisyyttä pidetään niin ikään kyläkoulun etuina.

Työtä tulee jatkaa

Koulun opettajat Miisa Kivinen ja Niina Kärkkäinen pitävät hyvänä sitä, että Kalliokylän koulu sai jatkoa. He uskovat yhdessä oppilaiden vanhempien kanssa, että ensi vuonna 115 vuotta täyttävä koulu voi säilyä vielä vuosia eteenpäin.
– Nyt kun täällä on vielä tämä oma koulu, on aluetta helpompi markkinoida uusille potentiaalisille asukkaille ja paluumuuttajille, Anja Manninen sanoo.
Hän toivookin, että Kiuruveden kaupunki ottaisi terhakamman otteen markkinoinnissaan lähivuosina, jotta uusia veronmaksajia ja sitä myöten tuloja saataisiin.
– Toki varmasti säästöjäkin on mahdollista saada jostain ja sitä kautta kohentaa kaupungin taloutta, mutta hyvä se on miettiä tulojakin. Kiuruvesi on tunnettu luonnonläheisenä paikkakuntana ja se pitäisi kääntää vahvuudeksi, että täällä on vielä kyläkouluja ja halua säilyttää ne. Kyläkoulujen pitäisi olla rikkaus eikä taakka.
Samalla Manninen korostaa, että kyläläisten itsekin tulee jatkaa sitä hyvää työtä, mitä on saatu jo aikaan. Juuri tulleeseen valtuuston päätökseen ei pidä tuudittautua liikaa, vaan jatkaa maaseudun elinvoimaisuuden puolesta puhumista. Kalliokylän ohella hän toivoo, että muutkin kylät olisivat jatkossa yhtä aktiivisia, kuin aiemmin tänä syksynä.

Oppilasmäärä vaihdellut

Kalliokylän koulun oppilasmäärä on tällä hetkellä 28 ja kriittisenä rajana on pidetty 25:ttä. Koulussa 20 vuotta opettanut Niina Kärkkäinen muistelee, että alimmillaan oppilasmäärä on hänen aikanaan ollut 21 ja suurimmillaan 42. Yleisin lukema on ollut 30:n molemmin puolin.
Oppilaiden vanhemmat haluavat muistuttaa valtuutettuja siitä, ettei oppilasmäärä aina välttämättä laske, vaan voi tulla nousukausiakin. Kyläkoulujen jatkoa pohdittaessa olisi myös hyvä tarkastella oppilaaksiottoalueita tarkemmin.