Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Kiuruvesilehti

Rukajärvi-keskukselle tilat Peltohovista

Rukajärvi-keskuksen sotahistoriallinen näyttely sijoitetaan hotelli-ravintola Peltohovin tiloihin Kiuruvedellä. Avajaiset pidetään 13.3.2021. Sitä ennen tiloja remontoidaan.

Peltohovin yrittäjät Timo Marjoniemi ja Jarmo Saastamoinen haluavat panostaa kulttuuriin ja sotahistoriaan. Sopimus Rukajärven rintamalohkojen sotahistoriatilaisuuksia ja myös muita juhlatilaisuuksia sekä musiikki- ja kulttuuritapahtumia.
– Taloudellisesti näyttelytilat eivät ole kultakaivos ja siitä syystä arvotamme yrittäjiä, jotka ovat oma-aloitteisesti tarjoutuneet yhteistyössä kehittämään Rukajärven suunnan sotahistoriatyötä ja tukemaan Rukajärvi-keskuksen toimintaa, sanoo Rukajärven suunnan historiatoimikunnan puheenjohtaja Seppo Räihä.
Räihän mukaan Kiuruvesi on monellakin perusteella sopiva paikka Rukajärvi-keskukselle. Rukajärvellä taisteli parituhatta miestä ja lottaa. Rukajärven tie -elokuva teki Rukajärvestä valtakunnallisesti tunnetun joukon. Elokuva kertoo Kiuruveden miesten etenemisestä Repolan Lieksajärven ympäri heti sodan alussa heinäkuussa 1941. Se oli maassamme vuoden 1999 katsotuin elokuva.
Peltohovi sopii hyvin Rukajärvi-keskukseksi, sillä ravintolaa vastapäätä oli aikanaan elokuvateatteri Väre, jossa koottiin jatkosodassa Rukajärvellä taistelleen Kevytosasto 2:n toinen komppania. Tuon yksikön vääpelinä toimi kiuruvetinen Matti Lämsä, hänen puolisonsa oli komppanian ensimmäinen kirjuri. Hilja os. Heinonen otti vastaan 18.6.1941 rintamalle ilmoittautuneita sotilaita ja saattelipa hän heidät yhdessä puolisonsa kanssa Kiuruveden rautatieasemalle saakka.
Timo Marjoniemi ja Jarmo Saastamoinen toivovat, että Kiuruvedellä voitaisiin tämänkin hankkeen myötä luoda yhteistyöverkosto, joka loisi kohteesta valtakunnallisen matkailukohteen. Yrittäjät toivoivat, että Rukajärvi-keskuksen myötä voitaisiin jatkaa ja edelleen tiivistää Lieksan Rukajärvi-keskuksen ja nyt Kiuruvedellä avattavan keskuksen välistä yhteistyötä.

Kunniakkaat perinteet

Raappanan johtamien joukkojen kunniakkaasta perinteestä kertoo se, että Rukajärven suunta oli ainut yhtymä toisessa maailmansodassa, joka säilytti hyökkäysvaiheen asemansa sodan loppuun asti Jäämeren ja Mustanmeren välisellä rintamalla. Talvisodassa Lieksan rintama oli ainut rintamalohko, jossa ei sodan lopussa ollut enää vihollisen joukkoja Suomen vanhan rajan sisällä.
– Näitä kunniakkaita perinteitä hyväksikäyttäen voi uskoa olevan merkitystä Rukajärvi-keskusten markkinoinnissa, totesi Räihä.
Historiikkitoimikuntaan jäsenet, kirjailija Antti Tuuri, professori Martti Soikkeli ja Tenho Tikkanen, tukevat keskuksen uusia hankkeita ja toimintaa, joiden toivotaan parantavan yhteistyökumppaneina toimivien yrittäjien, kaupunkien ja ympäröivän maakunnan matkailuelinkeinoa. Tilaisuudessa esiteltiin Lieksan Rukahovin rakennushanketta, minkä omarahoitusta varten on valmistettu ”Jotos” -muistomerkin numeroituja pienoismalleja.