Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander

Konttori tämän ajan tarpeisiin

Ylä-Savon Osuuspankin Kiuruveden uusi konttori on OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallion mukaan sellainen kuin tänä aikana tarvitaan. Tilaa on vähemmän, mutta se on tarkoituksenmukaisessa käytössä. Uusia konttoreita avataan enää harvoin.
Ylä-Savon Osuuspankin Kiuruveden konttori muutti Elonkulman tiloihin Kassalan kiinteistöstä lokakuussa. Samalla konttoritila pieneni sadoilla neliöillä.

Ylä-Savon Osuuspankin hallituksen puheenjohtaja Mika Strömberg on samaa mieltä Ritakallion kanssa, 114-vuotias osuuspankki ja sen uusi konttori palvelee juuri niitä tarpeita, mitä on nyt ja tulevaisuudessa.
– Konttoriverkosto supistuu, parhailta liikepaikoilta siirrytään toiseen kerrokseen tai pienennetään katutasossa olevaa tilaa, totesi Timo Ritakallio.
Konttoriverkoston määrään vaikuttaa Ritakallion mukaan asiakaskäyttäytyminen. Tilaa tarvitaan yhä vähemmän, sillä asiakaskäynnit ovat puolittuneet konttoreissa parissa vuodessa. Syynä on digitaalisten palvelujen käytön lisääntyminen. Maksaminen tapahtuu kortilla tai mobiililla, käteisen käyttö on vähentynyt 10 prosenttia vuodessa.
– Ylä-Savon Osuuspankin Kiuruveden konttori on ainoa konttori, joka tarjoaa Kiuruvedellä edelleen käteispalveluja. Neuvotteluihinkin tarvitaan vielä pitkään fyysistä tilaa, näkee Ritakallio ja lisää, että nuoremmillakin ikäpolvilla on tarvetta asioida konttorissa, kun on kyse vaikkapa asunnon hankkimisesta.
Ritakallion mukaan digitaalisten palvelujen käyttö on kaikissa ikäluokissa voimakkaasti kasvanut ja näyttäisi siltä, että koronaviruspandemia on vain vauhdittanut kehitystä. Digitaaliset palvelut helpottavat asiointia, kun niitä voi hoitaa silloin kun se itselle parhaiten sopii, asiointi ei ole konttorin aukioloajoista kiinni.
– Niille, jotka eivät käytä digitaalisia palveluja, meillä on tarjolla joustavampia vaihtoehtoja asiointiin. On kiertäviä pankkiautoja, asiointia ajanvarauksella. Olemme myös opettaneet digitaitoja.
Ritakallion mukaan on selvää, että jatkossa tarvitaan yhä vähemmän konttoreita.
– Osa kilpailijoista on etupainotteisesti karsinut konttoriverkostoaan. Me olemme saaneet kilpailuetua siitä, että meillä on konttoreita. Toisaalta joku voi kysyä, olemmeko olleet liian pitkään viimeisenä jäljellä?
OP-Ryhmässä on 349 konttoria. Parhaillaan osuuskassoja oli 1930-luvulla 1 400, itsenäisten osuuspankkien määrä on koko ajan laskenut ja laskee. Kun Ritakallio aloitti vajaa kolme vuotta sitten pääjohtajana, itsenäisiä osuuspankkeja oli 164, nyt 137.
OP Ryhmässä on Ritakallion mukaan tulossa ja menossa pankkien fuusiohankkeita. Jos ne toteutuvat, itsenäisten osuuspankkien määrä on ensi vuoden loppuun mennessä 115–200. Se on Ritakallion mukaan myös OP Ryhmän tavoite.
Ritakallio sanoo, että pankkialan juridiikan ja sääntelyn lisääntymisen jälkeen osuuspankkien toimitusjohtajien aika on mennyt yhä enenevässä määrin hallinnollisten tehtävien hoitamiseen, mikä on pois asiakaskohtaamisista. Jos pieni pankki fuusioituu isompaan pankkiin, hallintotehtävät jäävät pois ja aikaa voidaan käyttää vaikkapa lainaneuvotteluihin. Tämäkin pankkitoiminnan vaativuus vauhdittaa osuuspankkien fuusiokehitystä ja silläkin voidaan omalta osaltaan turvata konttori syrjäisille paikoille, kun hallinnolliset tehtävät hoidetaan keskitetysti.
– Osuuspankit ovat omistaja-asiakkaidensa omistamia ja he haluavat laadukkaita palveluita kilpailukykyiseen hintaan. Meidän perustehtävä on edistää omistaja-asiakkaidemme toimintaympäristössä kestävää taloudellista menestystä, hyvinvointia ja turvallisuutta, se on ollut myös OP Ryhmän menestystekijä.
Kun osuuskassoja perustettiin 1930-luvulla, ne olivat tärkeitä maaseudun kehitykselle. Maa- ja metsätalous on edelleen tärkeä toimiala osuuspankille, vaikka maatalouden merkitys on rakennemuutoksen takia pienentynyt, tilat ovat vähentyneet, mutta kasvaneet, luottojen osuus on enää 6 prosenttia kaikista luotoista, silti 2/3 maatiloista on OP Ryhmän asiakkaita.
Valitettavasti Ritakallion mukaan tilastollisesti ei ole osoitettu, että muuttotappioalueille muutettaisiin. Sen sijaan kasvukeskuksiin hakeudutaan ja etsitään isompia asuntoja kasvukeskuksen liepeiltä, että voidaan tehdä töitä etänä.

Raha sukanvarressa

Korona on tuonut ilmiön, että talletusten määrä on kasvanut historiallisen paljon, 13 prosenttia. Sen sijaan luottokannan kasvu on vain muutaman prosentin. Ihmiset makuuttavat rahojaan pankkitileillään pahan päivän varalle.
– Pankin perustehtävä on vaurastuttaa suomalaisia. Olemme tuoneet erilaisia sijoitusvaihtoehtoja kotitalouksille. Uudessa OP-sijoituskumppani -mobiiliaplikaatiossa voi tehdä 10–15 minuutissa pienelle tai isommalle summalle sijoitussuunnitelman ja toteuttaa sen.
Ritakallio on huolissaan julkisen talouden velkaantumisesta.
– Velat on maksettava ja korot eivät ole aina nollassa. Meillä on vanheneva väestö ja yhä pienempi osa väestöstä on työmarkkinoilla. Samaa aikaan sotemenot kasvavat entistä isommiksi ja syntyvyys laskee. Tarvitsemme työperäistä maahanmuutoa, että kyetään kaikki tehtävät hoitamaan.
Ritakallio näkee, että bruttokansantuote kasvaa 3 prosenttia ensi vuonna ja talous elpyy koronan jäljiltä.
Euroopan keskuspankki (EKP) suositti osingonmaksun lykkäämistä ensi vuoden puolelle. Tämän takia OP-Ryhmä ei ole voinut maksaa tuotto-osuuksille korkoa. Ritakallio toivoo, että se onnistuu ensi vuonna. OP on EKP:n valvomista pankeista 115 vakavaraisimman pankin joukossa.