Korona, Uutiset (muokattu 23.3. 16:05) Kiuruvesilehti

Kasvomaskia kannattaa käyttää ja matkustamista kannattaa välttää

Pohjois-Savon Covid-19 -työryhmä suosittaa, että maskia kannattaa käyttää aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.

Alueellinen työryhmä suosittelee, että maskia käytetään aktiivisesti varsinkin sisätiloissa silloin, kun turvavälejä ei voida käytännössä noudattaa kuten aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä esimerkiksi taksissa sekä julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa. Myös kouluissa ja oppilaitoksissa yläkoulusta alkaen olisi hyvä käyttää maskia.
Itä-Suomen AVI:n määräyksestä 2.12.2020 alkaen sallitaan vain alle 50 hengen yleisötilaisuudet. Tämän rajoituksen lisäksi suositellaan, ettei myöskään yksityisitilaisuuksissa (perhejuhlat ja joulun vietto) järjestettäisi isoja juhlia. Erityistä huomiota tulee käyttää riskiryhmiin kuuluvien suojaamiseen tartunnalta sekä kotona, että vanhusten asumispalveluyksiköissä.
Julkisiin tiloihin ei saa mennä oireisena. Julkisissa ja myös yksityisissä tiloissa tulee huolehtia siitä, että on tosiasiallinen mahdollisuus välttää lähikontakteja. Erityisesti sisätiloissa järjestettävissä liikunta- ja kulttuuritilaisuuksissa on huolehdittava välimatkoista ja käytettävä tarvittaessa kasvomaskia esimerkiksi ruuhkaisissa pukuhuoneissa.

Harrastuksissa ei lähikontaktia

Alueellinen ”koronanyrkki” tähdentää edelleen, että harrastustoiminta tulisi järjestää siten, että osallistujat voivat välttää lähikontaktin. Lisäksi tulisi huomioida, että tietyissä harrasteissa (erityisesti kontaktilajit) on erityisen korkea tartunnan riski. Näissä harrasteissa tulee järjestää tilat, ryhmän koko ja etäisyydet siten, että riski koronavirustartuntaan minimoidaan. Harkinnan mukaan harrastustoiminta suositellaan tarvittaessa keskeytettäväksi, mikäli tartuntoja on todettu.
Nyrkki suosittaa välttämään vapaa-ajan matkustamista leviämis- tai kiihtymisvaiheessa oleville alueille ja harkitsemaan vierailuja näiltä alueilta.

Epidemia perustasolla

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen COVID-epidemian perustasolla. Rautalammin ryvästymä on laantunut eikä uusia tautiryvästymiä ole havaittu. Kuopiossa on todettu yksittäisiä tapauksia ja kaksi isompaa altistumisryhmää, joiden jäsenet on asetettu karanteeniin.
Sen sijaan ympäröivissä sairaanhoitopiireissä epidemiatilanne on viimeisen viikon aikana selvästi vaikeutunut. Vaikka oman alueemme epidemiologinen tilanne on tällä hetkellä hyvä, se voi äkillisesti huonontua. Tuleva joulun aika väistämättä lisää matkustelua ja riski epidemian leviämiselle kasvaa.